La indústria catalana se la juga: la "urgència" de la transició energètica

La transició energètica pot ser una oportunitat per millorar la competitivitat de la indústria de Catalunya

La central Les Borges, única híbrida entre termosolar i biomassa de l'Estat espanyol | EP La central Les Borges, única híbrida entre termosolar i biomassa de l'Estat espanyol | EP

"Ens la juguem, no podem esperar. El canvi ha de ser el més ràpid possible". Amb aquestes paraules va resumir el Doctor Jordi Berenguer, catedràtic de la UPC i director de l'estudi Transició energètica i indústria, la necessitat imperiosa que té la indústria catalana de transformar l'actual model energètic basat en els combustibles fòssils.

Berenguer va presentar el treball en una jornada organitzada per la Fundació per la Indústria, on es va situar la transició energètica com un camí per a l'expansió econòmica. "Tots aquells països que treballin en els processos de zero emissions seran els líders", va resumir el catedràtic. Un repte en el qual Catalunya surt amb desavantatge, ja que el percentatge d'energies renovables es troba per sota de la mitjana espanyola i europea.

Miquel Ribé: "Tenim una forta preocupació pels forts increments de la llum els últims mesos"

Un debat que arriba en un moment clau en el panorama energètic, amb el preu de l'electricitat disparat i marcant rècords setmana a setmana. "Tenim una forta preocupació pels forts increments de la llum els últims mesos. Els preus actuals fan les empreses menys competitives", va lamentar Miquel Ribé, president de la Fundació per la Indústria.

Natàlia Mas: "Catalunya hi ha de ser i situar-se entre els països capdavanters"

Natàlia Mas, directora general d'Indústria del Departament d'Empresa i Treball, va insistir en la necessitat de "transformar el nostre model econòmic cap a un model més industrial i sostenible" i va recalcar la "urgent transició energètica de la indústria". Citant a Bill Gates, va assenyalar que la crisi climàtica és la major oportunitat d'innovació que hi ha hagut a la història: "Catalunya hi ha de ser i situar-se entre els països capdavanters".

Les dues grans emergències

Berenguer va descriure la "doble emergència" que viu el planeta i que afectarà el model actual de l'economia i la societat: l'energètica i la climàtica, totes dues interrelacionades. "L'emergència climàtica ens obliga a fer un replantejament contundent del model d'obtenció d'energia", va emfatitzar.

En aquest sentit, va destacar que a Catalunya es consumeix energia que no es genera al territori i això suposa un hàndicap en la competitivitat i pel futur. Per això, cal multiplicar l'energia renovable en els pròxims anys, impulsant l'autoconsum i els grans parcs solars i eòlics.

Com serà la indústria del futur?

En aquest context, la conversió de la indústria, responsable del 35% de les emissions de CO₂ a Espanya, és indispensable. "El futur haurà d'estar bastat en l'economia circular, energies renovables i processos automatitzats", va resumir Berenguer, afegint: "Serà clau la implantació de la indústria 4.0. Una indústria connectada, robotitzada i amb l'aplicació de sistemes intel·ligents".

El responsable de l'estudi va situar tres horitzons. A curt termini caldrà millorar l'eficiència energètica i el desplegament d'energia renovable a les pimes i en entorns domèstics. Per exemple, posant plaques solars a les teulades de tots els polígons industrials. A mitjà termini, cap al 2030, s'ha de disposar de grans parcs eòlics i fotovoltaics i de sistemes massius d'emmagatzematge d'energia renovable.

Indústria circular

I, la transformació total del model econòmic i empresarial, ha de ser una realitat el 2050. Aquest futur passa per una energia produïda de forma distribuïda, interconnectada de manera intel·ligent que impliqui una gestió eficaç de la producció, l'oferta i la demanda.

En resum, una indústria circular i sostenible, permetent la recuperació de l'energia i de materials, amb una progressiva implantació de la indústria 4.0, amb processos automatitzats i eficients.

Una transformació amb obstacles

Aquesta necessària transformació implica també algunes barreres que cal anar superant. Jordi Berenguer va citar algunes com els dubtes entre l'empresariat sobre si la inversió és rendible, la inseguretat jurídica o la reticència a instal·lar grans parcs d'energies renovables.

Però, a l'altra banda, va citar algunes grans oportunitats. Una d'elles és la creació de milers de llocs de treball al voltant d'aquest nou paradigma, amb la creació també de noves especialitats. "Sortiran professions noves que no coneixem, com pot ser el gestor energètic", va exemplificar el Doctor.

Un camí que ha de recórrer la societat en el seu conjunt: la política, l'empresari, les universitats, els centres de recerca i les institucions. Perquè, com deia a l'inici Jordi Berenguer: "Ens la juguem, no podem esperar. El canvi ha de ser el més ràpid possible"

Avui et destaquem
El més llegit