Joan Gaspart, l'hoteler que viu pel futbol

Gairebé més conegut per la seva implicació futbolística que empresarial, el seu negoci hoteler viu moments complicats amb una filial en concurs de creditors

Tot i gaudir d'un dels principals grups hotelers del país, Joan Gaspart (Barcelona, 1944), segueix sent pràcticament més conegut com a expresident del FC Barcelona que com a empresari.

Diplomat a les Escoles d'Hostaleria de Thonon-les-Bains, a França, i Lausana (Suïssa), així com per l'IESE; la carrera professional de Joan Gaspart ha anat sempre vinculada a l'empresa fundada pel seu avi el 1930, Hoteles Unidos Sociedad Anónima (HUSA). Ara, la filial Hostelería Unida S.A., que representa el 40% de la facturació del grup, ha presentat concurs de creditors.

Amb un deute que s'estima proper als 200 milions d'euros, i mentre deu diverses nòmines als seus treballadors, el concurs de creditors és la via per la qual ha optat la companyia per mantenir la plantilla.

Vida d'hotel
Des de ben petit Joan Gaspart va viure de prop el negoci familiar i el dia a dia d'un hotel a Barcelona. Amb 14 anys va començar a treballar-hi fent de "botons"; i el 1969, amb només 25 anys, ja va rebre l'encàrrec de dirigir l'Hotel Oriente.

En aquest hotel de la Rambla de Barcelona hi va viure durant molts anys la família Gaspart, fins i tot dos dels seus cinc fills. El 1982 va passar a ocupar la direcció general del grup, un any després de ser nomenat president del Consell d'Empresaris de Turisme i secretari de l'Associació de Cadenes Hoteleres d'Espanya.

Més enllà de dirigir un grup hoteler amb més de 150 establiments, que actualment no viu el seu millor moment econòmic, Gaspart presideix el consorci de Turisme de Barcelona, és cònsol general honorari de les Illes Seychelles a Espanya i vicepresident del Gremi d'Hotelers de Barcelona.

Passió pel futbol
Conegut per no tenir pèls a la llengua, la seva passió pel futbol i el Barça es va traduir en 22 anys de vicepresidència durant el mandat de Josep Lluís Núñez (1978-2000), i una accidentada presidència del club entre 2000 i 2003.

Gaspart també ha ocupat càrrecs directius a la Real Federación Española de Fútbol (RFEF) i a la Federació Catalana de Futbol (FCF); i entre 2004 i 2011 va presidir la UE Sant Andreu, club amb el qual va estar a punt d'assolir l'ascens a 2a Divisió A el 2010, i on va liderar la seva transformació en Societat Anònima Esportiva (SAE).

Avui et destaquem
El més llegit