• Empresa
  • Joan Puigcercós i el fons Magnum negocien una integració d’escoles universitàries

Joan Puigcercós i el fons Magnum negocien una integració d’escoles universitàries

Els empresaris Jordi Roche i Joan Puigcercós posen en marxa aquest setembre una universitat privada al País Basc

Ángel Corcóstegui (e), fundador de Magnum, i Joan Puigcercós (d), director executiu d’ENTI-UB | Europa Press
Ángel Corcóstegui (e), fundador de Magnum, i Joan Puigcercós (d), director executiu d’ENTI-UB | Europa Press
Barcelona
29 de Juny de 2022
Act. 29 de Juny de 2022

El fons d’inversió Magnum Capital Partners, liderat per l’exbanquer Ángel Corcóstegui, negocia la formació d’un grup de centres d’ensenyament superior juntament amb els empresaris Jordi Roche i Joan Puigcercós.

 

Aquests empresaris catalans estan al capdavant de l’Escola Salut i Esport (EUSES), amb centres a Girona, Barcelona i les Terres de l’Ebre; així com de l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI-UB), centre adscrit a la Universitat de Barcelona que es dedica a la formació de professionals dels videojocs.

Roche és el fundador d’EUSES si bé també és conegut pels seus vincles amb l’esport des que va presidir el Girona Futbol Club i la Federació Catalana de Futbol. El seu nom ha sortit repetidament a les travesses per liderar o formar part de candidatures pel FC Barcelona. Per la seva banda, Puigcercós és el director executiu d’ENTI, però també es recordat pel seu pas per la política, etapa en la qual va ocupar diversos càrrecs electes, va ser conseller de la Generalitat i va liderar ERC.

 

En declaracions a VIA Empresa, Puigcercós confirma les negociacions, però precisa que sobre la taula no hi ha una venda sinó una possible “integració”. Negocien la constitució d’una nova societat, participada a parts iguals per Magnum i pel grup català, a la qual cada part hi aportaria centres de formació superior.

Puigcercós assenyala que les dues parts “es complementarien” perquè Magnum compta amb acadèmies a Madrid, d’ensenyament no reglat, mentre que els centres catalans expedeixen titulacions universitàries.

Universitat del videojoc

En aquesta operació, ENTI aportaria l’anomenada “Universitat del videojoc”, que és un centre del districte de les Corts adscrit a la Universitat de Barcelona; mentre que EUSES hi posaria un centre a Bellvitge i dos més a les Terres de l’Ebre, a Amposta i Tortosa, aquests últims adscrits a la Universitat Rovira i Virgili. Només deixaria fora el seu campus de Salt (Gironès), vinculat a la Universitat de Girona, en el qual s’imparteixen graus en fisioteràpia i ciències de l’esport.

Magnum acumula actius en sectors com el tecnològic, el de la salut, agroalimentari i, també, en el de l’educació. Des d’agost de 2020, ha comprat quatre grups dedicats a l’ensenyament que ha agrupat en la marca Digital Talent: Instituto Superior para el Desarrollo de Internet (ISDI), Skylab Coders, Instituto Superior de Derecho y Economía (ISDE) i ESERP. Tots tenen centres tant a Madrid com a Barcelona.

Si bé el fundador y cara visible de Magnum és Ángel Corcóstegui, exconseller delegat de Banco Santander, les compres d’empreses d’ensenyament estan en mans d’Alberto Bermejo, soci director del fons, i de Javier Rodríguez Zapatero, fundador de les acadèmies ISDI i president de Digital Talent. Aquest últim directiu cordovès havia estat, amb anterioritat, director general de Yahoo i, fins 2016, de Google a Espanya.

Fonts properes a aquest fons reconeixen l’interès pels mencionats centres educatius catalans si bé precisen que, quan es concreti l’acord, probablement no s’integrarien a Digital Talent sinó en una societat de nova creació que tindria la seva pròpia marca. Aquestes fonts subratllen la bona voluntat de les dues parts per tancar l’operació. Probablement s'anunciarà després de l'estiu.

En paral·lel, Magnum manté converses amb altres grups d’ensenyament, tant de formació presencial com online, fins i tot fora de l’Estat, per integrar-los a la seva cartera d’inversions.

Expansió al País Basc

El grup de Roche i Puigcercós està en expansió. Precisament, aquest setembre inauguraran Euneiz (European University Gasteiz), una nova universitat privada del País Basc participada per aquest grup català (70%) i per l’empresari José Antonio ‘Josean’ Querejeta Altuna (30%), principal accionista del club de bàsquet Baskonia i del de futbol Deportivo Alavés.

Euneiz començarà el curs 2022-2023 amb quatre graus. De manera progressiva ampliarà l’oferta fins arribar als deu graus. Estarà centrada en els camps de la salut, l’esport i les noves tecnologies. Es tracta de la quarta universitat basca després de la pública Universidad del País Vasco-Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV-EHU) i de les privades Deusto i Mondragon (Mondragon Unibertsitatea).

La seu social està a Vitòria, en les antigues oficines centrals de Caja Vital, al parc de Salburua, prop del Buesa Arena, l’estadi de bàsquet del Baskonia. Aquest projecte universitari va començar el 2017, si bé no va obtenir l’autorització definitiva del parlament basc fins el novembre de l’any passat.

Fa tres anys, les catalanes ENTI i EUSES ja es van implantar a Mèxic amb la creació de l’Instituto de Estudios Universitarios Amerike, amb centres docents a Guadalajara i al Districte Federal. Imparteix formació en videojocs, salut i esports. Un dels atractius pels seus alumnes és la possibilitat d’intercanvis universitaris amb els centres catalans.