El joc de cadires de l'economia catalana

Un resum dels nomenaments recents més destacats del món professional abans de Sant Joan

Sergi Saborit (El Periódico) i Mª Luisa Martínez Gistau (Patronat de la Fundació Corporate Excellence), entre els nous moviments | VIA Empresa Sergi Saborit (El Periódico) i Mª Luisa Martínez Gistau (Patronat de la Fundació Corporate Excellence), entre els nous moviments | VIA Empresa

Setmana de molts moviments empresarials, tot i que la revetlla de Sant Joan i la benvinguda a l'estiu estan a tocar. Hi ha hagut canvis importants al Patronat de la Fundació Corporate Excellence – Centre for Reputation Leadership, que han nomenat a Maria Luisa Martínez Gistau, directora de Comunicació i Relacions Institucionals de CaixaBank, com a nova presidenta de la Fundació. Destaca l'entrada de Sergi Saborit a El Periódico com a subdirector d'informació o l'entrada de Neus Bonet a Ràdio Associació de Catalunya com a nova presidenta. També hi ha hagut moviments a diverses agències de comunicació i una nova junta directiva a la Federació Empresarial del Metall (FEM). 

- El Patronat de la Fundació Corporate Excellence – Centre for Reputation Leadership, compost per BBVA, CaixaBank, Endesa, Iberdrola, Naturgy, Santander i Telefónica, ha nomenat per unanimitat Mª Luisa Martínez Gistau, directora de Comunicació i Relacions Institucionals de CaixaBank, com a nova presidenta de la Fundació. Martínez Gistau, fins avui vicepresidenta de Corporate Excellence - Centre for Reputation Leadership, assumeix el lideratge del Patronat en substitució d'Eduardo Navarro, que ha exercit la presidència en representació de Telefónica durant els darrers 4 anys.

Setmana de moviments a les agències de comunicació i a diversos diaris i ràdios catalanes

- Eduard Broto, director general de l’empresa terrassenca Chemipol SA, és el nou president del Gremi Químic de la Cecot. Pren el relleu a Maria Jesús Sabatés, que ha decidit no optar a la renovació. De fet, la de Broto és l'única candidatura a la presidència que es va presentar en l’assemblea electoral extraordinària que es va celebrar fa uns dies i en què va rebre el suport unitari de la junta. Amb una dilatada experiència professional en el sector químic, el nou president promet aportar una visió transversal al gremi i donar continuïtat als projectes i línies de treball anteriors al seu mandat.

- Jordi Ramentol, nou Senior Advisor de Healthcare Europa de LLYC. Ramentol té una extensa experiència empresarial al camp químic i farmacèutic, que inclou 25 anys al Grup BASF. Va ocupar el lloc de director general de Laboratoris Lacer i a Ferrer es va fer càrrec de la Direcció General abans de ser nomenat conseller director general el 2004 i CEO el 2011, amb una trajectòria de més de 18 anys. Té un màster en Direcció d'Empreses (Internationales Führungsprogram) per la Universitat de Colònia i ha realitzat el GPMD de l'IESE -Michigan Business School.

- Inditex ha anunciat el nomenament de Lucian Dorobantu com a nou director de Pull&Bear després de comunicar José Pablo del Bado Rivas la seva decisió de deixar aquest lloc, així com el seu càrrec com a membre del Comitè de Direcció del grup tèxtil. Dorobantu és l'actual director internacional d'Europa del nord del grup tèxtil gallec.

- La Federació Empresarial del Metall (FEM) ha renovat la composició de la seva Junta Directiva, essent nomenada nova presidenta pel període 2024-2028 Alícia Bosch en representació del Centre Metal·lúrgic, substituint en el càrrec al Carlos Garriga. També han estat elegits com a vicepresident 1r Antoni Abad en representació de la UEM, com a vicepresident 2n Frederic Delmàs en representació de la UPM del Vallès Oriental i com a vicepresident 3r August Serra en representació del Centre Metal·lúrgic. La FEM, constituïda el 2015, representa a la indústria als serveis i al comerç del sector metal·lúrgic del Vallès (Oriental i Occidental), i està integrada per 7.000 empreses que ocupen a 69.730 treballadors.

PepsiCo ha nomenat Christian Cerezo responsable de l'equip agro de la companyia, després de la retirada d'Ángel Alonso, al capdavant del departament durant les darreres tres dècades. Cerezo, amb set anys d'experiència a la companyia, liderarà l'agenda d'Agricultura Positiva de PepsiCo a Iberia per impulsar l'agricultura regenerativa entre els agricultors i optimitzar la gestió dels cultius per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

- El Periódico reforça el seu equip de direcció coincidint amb el nomenament d'Albert Sáez com a director general de Continguts de Premsa Ibèrica, càrrec que compagina amb la direcció del diari que ocupa des de fa quatre anys. A partir d'ara El Periódico, la directora adjunta del qual és Gemma Martínez, tindrà dues subdireccions de nova creació, que estaran ocupades per Pilar García Baro i Sergi Saborit Vilà, dos professionals d'àmplia trajectòria professional. García serà subdirectora d'Edició Impresa i Saborit, subdirector d'Informació. En el cas de Saborit, va treballar més de 20 anys al diari Expansión, on va exercir com a redactor i com a cap de secció a Catalunya. Des de 2020 fins ara ha estat director de The New Barcelona Post

- L'assemblea de la cooperativa Ràdio Associació de Catalunya ha elegit Neus Bonet com a nova presidenta. Membre del consell rector de la cooperativa des del 2015 i vicepresidenta segona fins ara, la periodista ha treballat a la Cadena Ser, Ràdio Popular de Reus, El Diari de Tarragona, Cadena 13, Ona Catalana i Catalunya Ràdio. Ha estat degana del Col·legi de Periodistes durant 6 anys i també professora a la Pompeu Fabra, l'URL i la UIC. Bonet relleva en el càrrec Jordi Margarit, que feia 26 anys que ostentava el càrrec.

Eduard Mas, nou director de Ràdio Arenys. Mas, veí d'Arenys de Mar, és periodista i ha estat vinculat a diversos mitjans de comunicació local i generals. Des del febrer del 2014 fins a l'actualitat ha estat director de Ràdio Silenci, emissora municipal de La Garriga. També ha treballat a RAC1 i RAC 105 i ha estat corresponsal al País Basc pel Diari Avui i COM Ràdio

- L'agència de comunicació Bemypartner continua creixent i desenvolupant la seva estructura general amb el nomenament d'Ana Laura Estevez com a subdirectora de la companyia aquest mes de juny. Una decisió que se suma a l'obertura de la seva oficina a Madrid el 2022 o al canvi recent de la seva seu central a Barcelona com a resposta a "les noves necessitats derivades del creixement de l'agència", tal com apunten des de la companyia. Graduada en Relacions Públiques i Institucionals, Estevez té experiència en Brand PR i comunicació corporativa, a més de comptar amb un postgrau en Transformació Digital de les Organitzacions. 

- L’empresa de senyalització digital Luk Hiar ha fitxat Antonio Traugott com a nou director de creixement. El fins fa poc director general del Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya assumirà el càrrec l’1 de setembre. Traugott s’encarregarà de liderar el desenvolupament de negoci d’aquesta companyia en procés d’expansió. Luk Hiar ofereix solucions integrals de comunicació visual digital per a empreses de qualsevol sector, i compta amb presència a Portugal, Bèlgica, Marroc i Nova York, a banda d’Espanya.

- Mar Bernal, nova responsable de projectes a Grup Mediapro. Graduada en comunicació i indústries culturals, a més de comptar amb un màster en comunicació corporativa, ha tingut una llarga trajectòria en diverses agències de comunicació.

Antonio Traugott, fins fa poc director general del Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya, és el nou director de creixement de Luk Hiar

- "Enamorada de Barcelona i, ara, encantada de poder treballar en la comunicació d'aquesta preciosa ciutat per promoure la seva oferta cultural, lleure, biodiversitat i sostenibilitat". Aquestes han estat les paraules d'Helena Navarro, que inicia una nova etapa a l'àrea de comunicació corporativa a Barcelona de Serveis Municipals. La periodista té més de 10 anys d'experiència als mitjans de comunicació i està especialitzada en comunicació corporativa i màrqueting de continguts.

- Esteve Riambau s’acomiada com a director de la Filmoteca. El director de la Filmoteca des del 2010 deixa el càrrec després d’una trajectòria al capdavant del centre que abraça catorze anys plens de reptes i de grans canvis.

- José Luis López ha guanyat les eleccions que es van celebrar el dimarts 18 de juny al campus de l’INEFC Barcelona i substituirà, a partir de l’1 de setembre, el director actual, Alfredo Irurtia. López, professor titular del departament de Rendiment Esportiu, dirigirà el campus de Montjuïc entre 2024 i 2028, un període en què se celebraran els 50 anys del centre, l’any 2026. Doctor en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, José Luis López també és conegut per ser la veu de l’atletisme a Espanya, amb una llarga trajectòria a diferents mitjans, tant de premsa com de ràdio i televisió. Ha cobert deu Jocs Olímpics (incloent-hi els següents, París 2024) i 18 mundials d’atletisme, cosa que el converteix en el comentarista que més mundials d’atletisme ha cobert de tot el món.

- José Luis Herrera és el nou director del Parc del Garraf i del Foix. Tècnic forestal procedent de la mateixa Diputació de Barcelona, la seva arribada ha coincidit amb un increment de la pluviometria que ha alleugerit força l’estrès hídric de les passades temporades.

Més informació
El joc de cadires de l'economia catalana
El joc de cadires de l'economia catalana
El joc de cadires de l'economia catalana
Avui et destaquem
El més llegit