Koplowitz facilita a Slim fer-se amb el control de FCC

L'empresària i presidenta de la constructora dóna opció al mexicà a ampliar la participació en el grup per garantir la seva viabilitat

Carlos Slim ha aconseguit via lliure per fer-se amb el control de FCC després de modificar l'acord que va signar amb Esther Koplowitz el novembre del 2014, quan l'empresari mexicà va entrar en el grup de construcció del qual actualment n'és primer accionista amb un 27,4% del capital.

La modificació s'ha realitzat a petició de Carlos Slim i amb la finalitat que FCC pugui posar en marxa l'ampliació de capital de 709 milions que necessita per recapitalitzar-se i reduir deute.

Així, el nou acord entre Slim i Koplowitz suprimeix la limitació que es van imposar el 2014 de no superar el 29,99% del capital de FCC i també elimina el repartiment equitatiu dels llocs del consell d'administració del grup.

Els dos socis han acordat aixecar aquestes restriccions, tenint en compte que l'ampliació de capital portarà molt probablement Slim a superar el 30% a l'accionariat de la companyia, cota que obliga a llançar una oferta pública d'adquisició d'accions pel 100% de l'empresa.

En concret, el mexicà té el compromís de subscriure la part de l'ampliació de FCC que els correspon en funció de la seva participació i garanteix tota l'operació, fet que suposa obtenir les accions que eventualment no prenguessin altres accionistes.

A més, en virtut del nou pacte, Carlos Slim ha acordat prestar a Esther Koplowitz els fons necessaris perquè l'empresària prengui la seva part d'accions en l'ampliació, estimada en 159,50 milions d'euros, i mantingui la seva participació del 22,4% com segona accionista de l'empresa.

Slim dobla el pes al consell
Tot i això, tot i conservar aquesta participació, Esther Koplowitz perdrà definitivament el control de la companyia que va fundar el seu pare, una posició que va mantenir fins al novembre 2014 i que compartia amb Slim des d'aquesta data i fins ara.

Això es traduirà en la representació de Slim i Koplowitz en el consell de FCC, tenint en compte que el nou acord estableix que l'empresari mexicà tindrà vuit dels quinze membres que el componen, el doble que actualment, entre els quals s'inclou el conseller delegat.

Així, l'actual primer executiu del grup, Carlos Jarque, entrarà en el màxim òrgan de gestió de la companyia, del qual fins ara no formava part per no alterar el repartiment equitatiu de llocs que fixava l'acord anterior.

Pel que fa a Esther Koplowitz, seguirà tenint quatre butaques al consell, que es completarà amb tres restants independents.

Respecte a la presidència, s'estableix que la seguirà ocupant Esther Alcocer Koplowitz "sempre que aquest càrrec sigui no executiu" i obre a més la possibilitat que perdi aquesta condició, passi a ser executiva i, per tant, la filla de l'empresària hagi d'abandonar-lo.

Aposta pel grup i el seu sanejament
Aquests canvis donen així via lliure a Carlos Slim per obtenir el control del grup de construcció gairebé un any i mig després de desembarcar en l'empresa.

Tot i això, la modificació permet llançar l'ampliació de capital de 709 milions d'euros acordada el desembre que FCC necessita per concloure el seu sanejament, garantir la seva viabilitat, tornar a créixer i repartir dividends.

En el pacte s'estableix que, d'aquest import 300 milions es destinaran a amortitzar amb treu un tram de deute que meritava alts interessos i donava dret de conversió als bancs en cas d'impagament. 300 milions més s'injectaran en la filial Cementos Portland i els 100 milions restants s'utilitzaran en altres fins corporatius.

Carlos Slim aborda així en FCC una situació semblant a la de Realia, immobiliària al seu torn participada pel grup constructor i en què el mexicà ja ha anunciat el llançament d'una opa pel 100% de l'empresa després de superar la cota del 30% en subscriure una ampliació de capital per retallar deute.

Les dues operacions, a més de garantir la viabilitat futura de les empreses, constitueixen una nova mostra de l'aposta que el magnat mexicà està fent per la seva inversió a Espanya.
Avui et destaquem
El més llegit