La Caixa beca el talent de 120 estudiants excel·lents

La fundació ha invertit 151 milions d'euros en la formació de 3.215 universitaris amb les beques a l'estranger des de 1982

La fundació "La Caixa" presidida per Isidre Fainé i dirigida per Jaume Giró reparteix, un any més, beques per cursar estudis de postgrau a l'estranger La fundació "La Caixa" presidida per Isidre Fainé i dirigida per Jaume Giró reparteix, un any més, beques per cursar estudis de postgrau a l'estranger

Un any més, la Fundació Bancària "la Caixa" presidida per Isidre Fainé i dirigida per Jaume Giró ha repartit, des del CaixaForum Madrid, les seves tradicionals beques als 120 candidats seleccionats per cursar estudis de postgrau a l'estranger. Es tracta de la trentena sisena edició del programa. En aquesta última, l'edat mitjana dels becaris és de 24,6 anys i, per sexes, el 46,7% són dones i el 53,3% són homes.

Durant la seva intervenció, Fainé ha posat en valor "l'esforç i la dedicació" de tots els guardonats sobre els que ha explicat que tenen una nota mitjana de nou sobre deu. "Confieu en les vostres capacitats i busqueu suport quan sigui necessari", els ha recomanat. 

2017, en xifres

Entre les 32 disciplines guardonades en aquesta edició, les més representades han estat: enginyeries i tecnologia, economia i empresa, biologia, física, arquitectura i filologia i lingüística. A més, per tipologia d'estudis, 76 alumnes reben la beca per cursar un màster, 43 per a un doctorat i 1 per a una estada de recerca. Les destinacions es mouen pràcticament a parts iguals entre Europa (65) i Amèrica del Nord i Àsia Pacífic (55). 

Pel que fa a la procedència dels becaris, la promoció de l'any 2017 comprèn a estudiants de 30 províncies del conjunt d'Espanya i un país estranger (França). Barcelona i Madrid, amb 35 i 30 becaris, respectivament, encapçalen la llista amb major nombre de becaris, seguides per València (6), Granada (5) i Burgos (4).

Un referent

El programa de beques de ”la Caixa” es considera un referent entre la comunitat universitària. Tal com s'ha posat de manifest en l'acte commemoratiu, és el programa que convoca un nombre més gran de beques per realitzar estudis de postgrau a l'estranger i cobreix la totalitat del cost de la matrícula així com una assignació mensual en la moneda del país de destinació. 

Isidre Fainé és president de la Fundació Bancària La Caixa

El president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, durant l'entrega de les beques. | Cedida

A més, les seves beques es fan càrrec de les despeses de desplaçament i d'un curs d'orientació, gràcies al qual els estudiants de cada promoció tenen l'oportunitat d'establir vincles personals i acadèmics abans d'incorporar-se a les seves respectives universitats.

Tots els becaris de ”la Caixa” formen part de la seva associació que ja compta amb més de 4.500 persones altament formades en totes les disciplines i que han convertit aquest col·lectiu en un clúster d'excel·lència i en una referència acadèmica i professional, tant a Espanya com a l'estranger.

La metodologia

Dels 1.364 estudiants que hi han participat, només 120 han trobat fortuna. Com és el camí? Les sol·licituds han de superar una primera fase d'avaluació mitjançant el sistema de revisió paritària i totes aquelles que reben les millors qualificacions són convocades a una entrevista personal.

En el procés de selecció intervenen professors universitaris amb experiència internacional en aquest tipus d'avaluació. Tant el nombre de sol·licituds rebudes com el rigor i nivell d'exigència dels processos de selecció garanteixen que els candidats finalment seleccionats acreditin el millor nivell d'excel·lència. De fet, l'eficàcia del sistema es tradueix en l'èxit dels becaris en la consecució d'admissions a les millors universitats del món.

Tres dècades i 151 MEUR

Des de l'inici del programa de beques de postgrau internacional, l'any 1982, fins a la convocatòria de l'any 2017, ”la Caixa” ha destinat una inversió acumulada de més de 151 milions d'euros a la formació de 3.215 estudiants espanyols a l'estranger. En el seu primer any, el programa va comptar amb una dotació de 368.000 euros. La inversió enguany ha estat de més de 8,6 milions d'euros.

Estats Units és el país que copa les beques concedides històricament pel programa, en rebre a 1.500 becaris. El segueixen el Regne Unit, Alemanya i França, països que han rebut, respectivament, a 616, 463 i 325 becaris entre 1982 i 2017.

Més informació
La Caixa, Telefónica i El Corte Inglés, les més properes i amb millor reputació
La Fundació La Caixa és la tercera fundació mundial amb 24.000 milions d'euros
Què se n'ha fet de l'obra social de les caixes?
Avui et destaquem
El més llegit