La gran banca capta el 26% del benefici en paradisos fiscals

Els principals bancs europeus obtenen uns guanys de de 25.000 milions en països com Irlanda o Luxemburg

Els principals bancs europeus obtenen un benefici de 25.000 milions d'euros en paradisos fiscals, "un percentatge gens d'acord amb l'activitat econòmica real" que desenvolupen en aquestes jurisdiccions, segons l'estudi Banc a l'exili d'Oxfam i la Fair Finance Guide International. Segons les conclusions d'aquesta anàlisi, els paradisos fiscals representen el 26% dels beneficis obtinguts pels 20 principals bancs europeus, la qual cosa representa 25.000 milions d'euros, però només el 12% de facturació i el 7% del seu personal.

En aquest sentit, indica que el treballador d'un banc en un paradís fiscal genera un benefici mitjà de 171.000 euros anuals, quatre vegades més que un treballador mitjà, que genera 45.000 euros anuals de mitjana.

L'informe explica que alguns bancs utilitzen paradisos fiscals per evitar el pagament dels impostos que els corresponen per facilitar als seus clients l'elusió o evitar "certes regulacions o requisits legals".

Entre els bancs que figuren en aquest estudi, Oxfam i Fair Finance Guide International inclouen els espanyols BBVA i Santander, el francès BNP Paribas i l'alemany Deutsche Bank.

Illes Caiman, Luxemburg i Irlanda
L'informe detalla que els bancs europeus han obtingut almenys 628 milions d'euros en beneficis en paradisos fiscals el 2015 en els quals no comptaven amb cap treballador. "El banc francès BNP Paribas va obtenir un benefici de 134 milions d'euros lliures d'impostos a les illes Caiman, on no tenen personal", apunta.

També posa l'accent que algunes entitats han reportat beneficis en paradisos fiscals "malgrat reportar pèrdues a altres països". Així, assenyala que Deutsche Bank va registrar el 2015 "escassos beneficis o fins i tot pèrdues" en els seus principals mercats "mentre va obtenir 2.000 milions d'euros en paradisos fiscals".

Luxemburg i Irlanda s'erigeixen com els paradisos fiscals preferits, i concentren el 29% dels beneficis que els bancs van obtenir en paradisos fiscals durant l'exercici 2015.

Enginyeria fiscal
"La nova normativa de transparència de la Unió Europea ens permet fer-nos una petita idea de l'enginyeria fiscal dels principals bancs europeus, i el panorama no és agradable", ha assenyalat el responsable del sector privat d'Oxfam Intermón, Miguel Alba.

Alba destaca que "els governs han de canviar les normatives per evitar que els bancs i d'altres grans empreses utilitzin els paradisos fiscals per evadir i eludir el pagament d'impostos o per ajudar els seus clients a fer-ho".

Afegeix, a més, que les empreses que eludeixen el pagament d'impostos "roben a molts països fons que precisen per combatre la pobresa i la desigualtat, sent els països més pobres els més perjudicats".
Avui et destaquem
El més llegit