Les famílies governen l'economia

L'empresa familiar, l'organització empresarial més comuna al teixit empresarial català, implica unitat, compromís i un "especial" sacrifici personal

A Catalunya, el 75% de l'economia del país depèn d'empreses familiars. Gregorio Andreu, consultor d'empreses familiars de Pimec, apunta que 25 de les 100 més grans empreses europees són familiars. "Ningú recorda que Michelin és família empresària i que BMW també és empresa familiar, a més de ser la més rica d'Alemanya". 

Durant la trobada Empresa familiar o família empresària, celebrada en el marc de l'última edició del Bizbarcelona, s'ha emfatitzat la rellevància d'aquest tipus d'empreses on pares, germans i moltes vegades fins i tot cosins comparteixen negoci, decisions i resultats econòmics. Una organització empresarial en què una família governa l'empresa perquè té representants en els seus òrgans de govern. "Un exemple molt clar és el de la família Botín, que exerceix el poder tot i no tenir el control del 50% de l'empresa. És molt rellevant que el seu pròxim president pugui ser un filll d'Ana Patricia Botín, explica.

Exemples internacionals 
La importància de les empreses familiars és destacable segons el relat d'Andreu, qui apunta que "Espanya té un 8% d'empreses familiars de 3a generació i l'1% d'empreses de 4a generació. Però el perfil familiar no només predomina al nostre territori. En els EUA representen el 96% de l'economia, "una xifra que sorprèn perquè la gent s'oblida de l'empresa Ford, que també pertany a una família", apunta Andreu.

També el consultor cita casos japonesos, com la firma Kikkoman, firma darrere d'una popular salsa de soja. Els seus orígens es remunten al 1630, quan la família Mogi va començar a elaborar aquest producte en la localitat de Noda. També al·ludeix l'empresa familiar de construccions Kongo Gumi, fundada en l'any 478 i absorbida en 2006 per Takamatsu Corporation. Els més de 1.000 anys en què la firma es va mantenir activa, és un exemple més del que Andreu considera una de les principals fortaleses de les empreses familiars. "Fan coses que la resta no fan. De fet, tenen una més gran habilitat per implantar amb èxit estratègies convencionals. I el més important és la rapidesa amb què es prenen les decisions", assegura. "Una empresa familiar, si ho veu clar, pot prendre una decisió en només tres dies", apunta.

Els secrets i la saviesa, de pares a fills
"Les empreses familiars que són líders en el seu sector basen la seva competència en la transmissió de valors que es transmeten d'una manera concreta". I és que, tal com apunta el consultor de Pimec durant la ponència, l'aportament humà de coneixements i de detalls és més important aquí". Sobretot, és un aspecte que es realça en la gestió de cellers i empreses d'alimentació. Però, abans de transmetre el poder de pares a fills, l'expert recomana 'obligar' als descendents a conèixer altres mercats, altres sectors... en definitiva, a veure món abans d'entrar de ple al projecte familiar.

Per exemple, el traspàs de poder al Banco Santander exemplifica aquesta recomanació. Ana Patricia Botín, actual presidenta de l'entitat i filla del seu predecessor, va dirigir el grup Banesto abans de gestionar des de Londres la filial del Grupo Santander. La preparació a la qual va estar sotmesa la directiva mostra la importància d'organitzar el relleu. "És important preparar als successors per al lideratge, tenir una visió a llarg termini per una acció a curt termini", afegeix Andreu. 

Conservació del patrimoni heretat 
Però ni la gestió del relleu ni les lliçons transmeses tenen sentit si els hereus no estan conscienciats. I és que Andreu fa incís en què "les segones generacions solen tenir més interès a gaudir de l'oci que el que han tingut els seus predecessors i això cal tenir-ho en compte, perquè és normal que en tenir una certa estabilitat, vulguin descansar i gaudir una mica més".

Fortaleses i reptes futurs
L'expert de Pimec considera que la fortalesa més important de l'empresa familiar és la unitat i el compromís que inclou també cert sacrifici personal. Però els reptes més importants són garantir visions estratègiques fresques; fomentar l'exploració estratègica; tenir consellers independents en el Consell d'Administració; comptar amb experiència en altres sectors, -"perquè si no els qui estan dins tenen els mateixos pensaments, les mateixes idees i fins a la mateixa sang", apunta. 

Avui et destaquem
El més llegit