Les pimes fan més contractes indefinits

Un 70% de les noves ocupacions fixes del 2016 a Catalunya les van realitzar empreses de menys de 50 treballadors

Pràcticament un 70% dels contractes indefinits signats a Catalunya durant el 2016 es van produir en empreses de menys de 50 treballadors. Les micros i petites empreses, doncs, lideren la creació de llocs de treball de caràcter fix, segons les dades del primer Informe de la situació econòmica i laboral de la pime catalana que ha presentat Fepime aquest dijous. "És ocupació de qualitat de la que hem d'estar molt orgullosos", ha ressaltat la presidenta de l'entitat, Maria Helena de Felipe.

Malgrat tot, val a dir que la proporció d'aquests contractes encara segueix sent baixa. L'any passat es van signar pràcticament tres milions de contractes de treball al nostre país, dels quals tan sols el 12,59% van ser de caràcter indefinit pel 87,41% de temporals. Sigui com sigui, Fepime insisteix a destacar que el 40,7% dels indefinits van tenir lloc a empreses d'entre un i 10 treballadors. "La petita empresa no té tant de temps per fer selecció i quan troba algú hi aposta més ràpidament", reconeix De Felipe.

Font: Fepime amb dades d'INE i Idescat


L'escletxa digital de la pime
Tot i les dades positives en la creació de llocs de treball fixos, l'informe presentat per Fepime també en mostra d'altres no tan bones. És el cas de l'escletxa digital, que presenta una correlació directa amb la mida de l'empresa. "Només el 25% de les microempreses té fibra òptica, pel 75% de les grans", ha lamentat la presidenta de la patronal integrada a Foment.

Tot i que l'accés a Internet i a ordinadors és generalitzat a tot el teixit empresarial, "la gran diferència és en la qualitat de la connexió i en eines com la connexió remota o el núvol", precisa César Sánchez, secretari general de Fepime.

Mentre el 92,6% de les grans empreses dota els seus treballadors d'eines d'accés remot al correu o als documents, el percentatge cau fins al 36% en les companyies de menys treballadors. L'ús del núvol també registra diferències evidents, amb un 45,7% de grans empreses utilitzant serveis de cloud computin per només un 7,2% entre les micros.

Aquestes diferències acaben tenint impacte en el compte de resultats, a tenor de les dades de vendes online. Mentre a les grans empreses el pes de l'ecommerce ja arriba al 21%, es queda en el 6% entre les petites i el 13,2% a les mitjanes. "Hi ha polígons on no arriba la fibra i les grans operadores no tenen gaire interès a invertir-hi", ha denunciat Sánchez. "A vegades es busquen solucions creatives amb operadors locals, però aquesta és la gran dificultat", afegeix.

Catalunya lidera els costos laborals
"A Catalunya les pimes assumeixen de mitjana un 7% més de costos bruts que a Espanya. Això ens resta competitivitat", ha denunciat Maria Helena de Felipe. Un aspecte, el dels costos laborals, on existeix una relació directa amb la dimensió de l'empresa. Per exemple, les companyies catalanes de més de 200 treballadors només paguen un 0,86% més en aquest àmbit que les seves homòlogues a Espanya.

Per César Sánchez, l'explicació als majors costos laborals de les pimes catalanes cal buscar-la en les seves nòmines. "Es produeix, a priori, perquè els sous són més elevats", indica.

Font: Fepime amb dades d'INE i Idescat
Avui et destaquem
El més llegit