Les llibreries venen més llibres que el 2019, però menys que durant la pandèmia

El Gremi de Llibreters estima que la facturació de 2022 quedarà per sota de la dels dos últims anys

Una rosa en una llibreria pel Sant Jordi del 2020, celebrat a l'estiu | ACN Una rosa en una llibreria pel Sant Jordi del 2020, celebrat a l'estiu | ACN

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Èric del Arco, augura que la facturació del sector aquest 2022 probablement serà millor que la de 2019. En declaracions a l’ACN, Del Arco explica que la facturació dels exercicis 2020 i 2021 no pot ser una “referència” pel gran creixement en vendes que es va produir durant la pandèmia i per l’actual context econòmic. Argumenta que cal comparar-la amb la 2019 perquè amb la inflació i l’actual context econòmic no es podran repetir unes vendes com les de l’any passat. “Baixaran respecte les de 2021 però estarem en valors per sobre de les de 2019”, indica.

Èric del Arco presideix el Gremi de Llibreters des de fa dos mesos. No creu que a Catalunya es publiquin massa llibres i considera que les llibreries compaginen correctament el gran nombre de novetats amb la venta “molt alta” de fons de llibres. “La venda del fons és molt més important. Això fa que, tot i que hi hagi moltes novetats, el llibre que genera supervivència i que fa que les editorials tinguin possibilitats són el fons”, destaca.

Del Arco precisa que el fons de les llibreries “es renova sol” a partir d’una selecció natural de cada establiment entre el què compra la gent i el criteri de cada llibreter.

Sobre la competència amb Amazon, el Gremi de Llibreters manté que si fan “bé la feina” l’afectació serà baixa perquè van a públics diferents

Sobre l’afectació provocada per plataformes com Amazon, Del Arco apunta que si les llibreries “fan bé la feina” aquesta afectació és baixa. “Són canals diferents, per a públics diferents”. “Comprar a Amazon et dona un resultat immediat però no tota la satisfacció que algunes persones busquen”, subratlla. “Tenim espai, lloc i funcionarem durant temps perquè som el puntal del llibre”.

Ajuts de Sant Jordi

El Gremi de Llibreters es mostra “satisfet per la rapidesa com s’han tramitat els ajuts” per la pèrdua d’estoc pels ruixats de l’última Diada de Sant Jordi. Indica que estan en tràmits perquè s’atorguin ràpidament els ajuts del departament de Cultura de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona.

Més informació
Llibres per escriure aquest estiu
Les sèries de Netflix arriben a les llibreries
Avui et destaquem
El més llegit