Mars Intelligence, el nou paradigma català de seguretat

La consultora ofereix un model de control i gestió del risc al voltant de la prevenció, la informació i l'anàlisi de l'entorn del client

Els co-fundadors i CEOs de Mars Intelligence, Iñaki Jáuregui i Vicenç Guillén | Cedida Els co-fundadors i CEOs de Mars Intelligence, Iñaki Jáuregui i Vicenç Guillén | Cedida

"Mai acabarem amb la delinqüència, però com a mínim hem d'evitar que passi allà on som", raona Vicenç Guillen. El que fora cap operatiu de la Unitat Especial de Seguiment i Vigilància dels Mossos d'Esquadra recorda més de quinze anys d'activitat policial que li han permès tenir "la capacitat de conèixer el modus operandi dels objectius; saber com pensen, com actuen". La seva col·laboració amb l'advocat i criminòleg – i també comandament en excedència dels Mossos – Iñaki Jáuregui en la fundació de la consultoria en seguretat Mars Intelligence respon, precisament, al recorregut d'aquesta experiència. "Volem posar aquest potencial – afirma – a disposició de la part privada".

Les noves oportunitats i vies d'entrada a la vida dels seus clients, les noves escletxes de seguretat que suposen qüestions com la presència de la tecnologia i la connectivitat en el dia a dia de les persones, fan que el sector necessiti un plantejament diferent. "Fins ara s'ha treballat molt la reacció – quan salta algú, se'l busca i es treu – però ara intentem donar senyal que la seguretat hi és". És a dir, a més d'assegurar preventivament els domicilis i els entorns dels seus clients, Mars fa una feina dissuasiva: el coneixement de com estudien els seus objectius les potencials amenaces per la seguretat els permet deixar pistes clares – per exemple, a una casa – que aquell entorn està vigilat i és segur. "Donar informació als dolents de què l'escenari és diferent", apunta Guillén.

"Fins ara s'ha treballat molt la reacció, però ara intentem donar senyal que la seguretat hi és"

L'oferta de seguretat que planteja Mars Intelligence és integral. El seu cofundador, de fet, reivindica un acompanyament del client en el conjunt del procés de la gestió del risc: des de la prevenció fins a la potencial relació amb les autoritats. Com a risk managers, així, des de l'empresa "analitzen el risc dels nostres clients coneixent tota la seva vida – família, entorn, exposició mediàtica". Segons Guillén, aquesta aproximació suposa "obrir un camí que fins ara no existia", i molt menys a Catalunya. Tal com apunta el fundador de l'empresa, el tipus de serveis que ofereixen – una seguretat basada en la informació i l'anàlisi de dades i risc – "no és comú" al país.

L'experiència en les diverses actuacions policials d'ambdós fundadors de Mars els ofereix una perspectiva que veu més enllà de la seguretat com "posar una alarma i una càmera i tens una casa segura", afirma Guillén. Sovint, de fet, l'excés de tecnologia a un domicili sense un control estricte i el coneixement per a la seva aplicació pot ser perjudicial. "La gent es posa sistemes domotitzats, però no demanen que siguin segurs", assegura, tot apuntant que, amb l'alta presència a "les xarxes i entorns tecnològics", algú amb coneixements té molt fàcil accedir a la nostra informació, rutines i espais. Mars, en aquest sentit, es desvia del focus en la seguretat reactiva per treballar amb la previsió i la conscienciació. Els clients, afirmen, "han de ser coneixedors dels grups delictius, com treballen, per detectar-los abans".

Seguretat digital

La seguretat de la informació, especialment en entorns digitals, esdevé especialment important en l'actualitat. Més enllà del risk management general, Mars Intelligence dedica tota una divisió de l'empresa a la ciberseguretat, un tema que "ha avançat moltíssim, tot i que les empreses no solen posar mesures per protegir-se". Segons Guillen, de fet, els atacs digitals no són una qüestió de si, sinó de quan. "Hi ha dos tipus d'empreses – apunta el cofundador – les que han sigut atacades digitalment i les que ho seran". En aquest sentit, el model de seguretat integral de la companyia arriba també als usos de les xarxes i els entorns computacionals dels seus clients.

 "Hi ha dos tipus d'empreses: les que han sigut atacades digitalment i les que ho seran"

El procediment, afirmen, té una perspectiva holística. Mitjançant una auditoria general de ciberseguretat, els especialistes de Mars "posen a prova tot l'entramat tecnològic a les empreses i domicilis" dels seus clients. Aquest tipus de procediments de seguretat digital, segons han observat, han adquirit especial importància en els darrers anys. "Preguntem als nostres clients si prefereixen rebre un cop de puny o que es filtri una documentació sensible, i el 100% prefereix una agressió física", reflexiona Guillén, que avisa de les múltiples escletxes que deixa la nostra vida en xarxes i en línia.

El futur de la gestió de risc

El nou paradigma securitari que ofereix Mars – aquesta seguretat basada en l'anàlisi de dades, la informació, la previsió i la prevenció – obre, de fet, nous camins per a un sector poc treballat a Catalunya. L'empresa ofereix als seus clients, assegura Guillén, una "visió del treball que molta gent de la seguretat privada no entén". El gran abast de cadascun dels seus projectes de seguretat, especialment en la branca del risk management, però, fa que el seu número sigui relativament reduït – per "tenir la potència per cobrir cadascun dels clients". Consideren el seu servei, de fet, "molt premium" – tot i que celebren èxits de resultats: "No hi ha cap client que hagi marxat".

Una de les demostracions de la bona forma de Mars va arribar el passat estiu, amb la col·laboració establerta amb el festival Vida de Vilanova i la Geltrú. La companyia va proveir de drons per "ajudar l'operatiu de terra i donar suport a les seves necessitats". El desplegament de la companyia comptava, així, amb vehicles no pilotats de vigilància per evitar que es trenqués el perímetre de seguretat, així com un focus molt potent que s'encenia en detectar moviments fora del perímetre per "evitar" que ningú es colés al recinte.

Les properes passes de Mars Intelligence – i del seu model de seguretat – estan profundament lligades a la tecnologia dels drons. Des de la localització de persones desaparegudes fins a la seguretat en el delivery, els seus projectes proposen "un altre món, una altra manera de veure la seguretat a partir de la informació". La companyia, però, tot i que ha arribat a grans noms de diversos sectors i ha creuat les fronteres de l'Estat espanyol, veu molt de camí per endavant a l'hora d'establir en el país la seva forma d'entendre el risc. "Aquí només anem al dentista quan fa mal el queixal – fins que no tenim un ensurt no prenem mesures", conclou Guillén.

Avui et destaquem
El més llegit