• Empresa
  • Més del 60% de les empreses tenen dificultats per captar i retenir talent logístic

Més del 60% de les empreses tenen dificultats per captar i retenir talent logístic

El 90% de càrrecs directius en logística d'empreses industrials considera que la IA pot contribuir en gran mesura a optimitzar els seus resultats

    El Saló Internacional de la Logística de Barcelona (SIL Barcelona) | Cedida
    El Saló Internacional de la Logística de Barcelona (SIL Barcelona) | Cedida
    Redacció VIA Empresa
    05 de Maig de 2025
    Act. 05 de Maig de 2025

    El Saló Internacional de la Logística de Barcelona (SIL Barcelona), organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i considerada una de les fires referents al món dedicada a la Logística, Transport, Intralogística i Supply Chain, ha realitzat el XV Baròmetre del Círculo Logístico SIL 2025 que analitza en profunditat els reptes i les necessitats de les empreses del sector logístic. L'estudi ha comptat amb la col·laboració de 1.026 professionals que ocupen càrrecs directius i de responsabilitat en departaments de Logística o Supply Chain a Espanya, especialitzats en diferents sectors de la indústria.

     

    La captació i retenció de talent, el gran repte del sector

    Una de les principals conclusions del XV Baròmetre del Círculo Logístico del SIL 2025 és que la captació i la retenció de talent continua sent un dels grans reptes que preocupa a les empreses del sector. El 63,9% dels professionals que han participat en l'estudi afirmen tenir dificultats per trobar personal qualificat i el 28,6% no sempre aconsegueix trobar el perfil que busca. Únicament el 7,5% considera que li resulta relativament fàcil cobrir les vacants.

    El 91,7% de les persones enquestades considera que la IA pot optimitzar la seva operativa en gran mesura

    Una altra de les conclusions a assenyalar és la irrupció de la intel·ligència artificial en la logística i la confiança que les empreses del sector dipositen en aquesta tecnologia. El 91,7% de les persones enquestades considera que la IA pot optimitzar la seva operativa en gran mesura. Més concretament, el 33,9% creu que la IA pot contribuir molt a millorar els seus resultats, mentre que el 57,8% confia que pot fer-ho bastant.

     

    En aquesta mateixa línia, el 76,3% de les empreses que han participat en l'estudi contemplen la incorporació d'IA a la seva empresa. De fet, el 44,9% d'elles ja compta amb alguna eina IA, mentre que el 31,4% assegura estar en això.

    El 77% de les empreses aposten per les startup

    Una altra de les conclusions de l'estudi és que les startups estan aconseguint fer-se un lloc en el sector logístic, amb el suport del 77% dels professionals preguntats. El 24,8% de les empreses participants en l'enquesta ja col·labora amb alguna i el 52,2% considera que podria ser positiu contractar o externalitzar serveis a empreses emergents especialitzades en logística. Així mateix, el 15,9% encara ho està valorant, atès que els genera dubtes.

    Enginyers, graduats i experts en logística: els més buscats

    Pel que fa als perfils més buscats per cobrir llocs de responsable de logística, els enginyers (28%), graduats en logística (25,7%) i experts en logística independentment dels seus estudis (21,4%), continuen sent els més sol·licitats, encara que l'interès d'aquests últims descendeix un 6,2% respecte a l'últim estudi, mentre incrementa l'interès per altres perfils com els graduats en ADE (11,8%), que se situa 2,5 per sobre del resultat obtingut el 2024.

    El futur passa per automatitzar, col·laborar i estandarditzar la informació

    Finalment, entre els aspectes considerats essencials en la logística del futur, tot i que baixa 4,8 punts respecte a l'any anterior, l'automatització de les operacions (26,4%) continua sent el més destacat, seguit de la col·laboració en matèria de transport (18,6%) l'interès del qual respecte al 2024 també decreix un 8,9%. Destaca també la consideració que obté l'intercanvi d'informació estandarditzada (19,7%), encara que també decreix un 2,9, i la major agilitat en qüestions administratives (13,3%).