Més 800.000 euros per a punts de recàrrega de cotxe elèctric

El Govern convoca ajuts per instal·lar infraestructures d'accés públic i també de punts privats vinculats

La Generalitat destinarà més de 800.000 euros per estendre la xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics a Catalunya. Així ho ha anunciat en un comunicat l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) que ha obert la convocatòria d'ajuts per a la instal·lació d'infraestructures de recàrrega per a aquest tipus de cotxes, amb l'objectiu de fer de Catalunya un país atractiu per a l'ús del vehicle elèctric. Concretament la convocatòria està dotada amb 864.750 euros.

Els ajuts es divideixen en tres categories: Estacions d'accés públic de recàrrega ràpida, Estacions d'accés públic de recàrrega semiràpida –ambdues pensades per a corporacions locals i ens que en depenguin amb subvenció de fins al 100% del cost- i finalment Punts de recàrrega vinculats. A aquests darrers hi podran optar famílies, corporacions locals i fundacions i entitats sense ànim de lucre, i els ajuts ascendiran fins al 75% del cost de la infraestructura.

Aquesta línia d'ajuts format part del Pla d'acció per al desplegament d'infraestructura de recàrrega del vehicle elèctric (PIRVEC) 2016-2019, que pretén dotar Catalunya d'una xarxa fonamentada en la recàrrega vinculada, i que compti amb el suport d'una xarxa de recàrrega ràpida ubicada en punts estratègics per a facilitar els recorreguts interurbans, tot garantint el subministrament en distàncies no superiors a 100 quilòmetres.

Sistemes integrats per simplificar l'ús de la xarxa
A més d'estendre la xarxa de recàrrega, la línia d'ajuts també pretén avançar en la simplificació del seu accés, de manera que els usuaris la puguin utilitzar de la forma més fàcil i còmode possible. Per això, totes les estacions d'accés públic que optin a un ajut hauran d'incorporar un sistema integrat que es pugui utilitzar amb el telèfon mòbil, de manera que l'usuari pugui accedir a la recàrrega –i pagar-la, quan s'escaigui- de manera instantània sense necessitar cap targeta identificativa.

Precisament, i fruit de la col·laboració entre Estabanell Energia, Evectra, Circontrol, Etra-Bonal, l'ajuntament de Sant Cugat i l'ICAEN, en els darrers mesos s'ha implementat el primer punt de recàrrega ràpida que, mitjançant un codi QR, permet que l'usuari pugui carregar el seu vehicle. Per a carregar el vehicle, l'usuari ha de llegir el codi QR amb el seu mòbil, que el redirigeix a la web de l'operador. Aquesta web, després d'introduir-hi les dades bàsiques, facilita un codi a l'usuari per desbloquejar el punt de recàrrega i subministrar-li potència. El sistema, a més, permet que l'usuari consulti en temps real si el punt de recàrrega està disponible, ocupat o avariat, i fer una gestió dels seus consums, mentre que permet al propietari de la instal·lació monitoritzar-ne l'estat i el funcionament. Aquesta estació de recàrrega està ubicada al carrer de la Mina, a Sant Cugat del Vallès.
Avui et destaquem
El més llegit