Més suport als autònoms

El programa Consolida't engega una nova edició que beneficiarà més de 700 treballadors per compte propi

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Empresa i Ocupació, destina 1,2 milions d'euros al programa Consolida't, per donar suport a la consolidació, l'enfortiment i la reinvenció del treball autònom. Aquesta xifra suposa un increment de gairebé un 30% respecte als recursos destinats l'any passat, el que permetrà arribar a més de 700 autònoms, un 27% més que els beneficiaris de l'edició de 2014.

El Consolida't va néixer després d'una prova pilot impulsada l'any 2013 i enfocada a la millora de la competitivitat i sostenibilitat dels treballadors autònoms. El pla, que s'emmarca en el Programa Catalunya Emprèn, estableix accions formatives en gestió empresarial així com assessorament personalitzat a treballadors autònoms per afavorir la consolidació de la seva activitat.

En concret, les persones participants en el programa rebran formació en anàlisi del compte de resultats i gestió de la tresoreria, així com d'altres píndoles formatives segons les seves necessitats en aspectes com: gestió econòmica, aspectes jurídics i de gestió documental, gestió comercial i atenció al client, gestió del temps, comunicació, màrqueting digital, networking i coworking. També rebran assessorament personalitzat en matèria comercial i de màrqueting, a banda de l'àmbit de gestió econòmic-financera, incloent, si és necessari, una diagnosi de la situació del negoci en aquesta esfera i una estratègia per millorar el finançament de la seva activitat.

S'amplia el col·lectiu de beneficiaris
Enguany s'han introduït novetats respecte a edicions anteriors. Una de les més destacables fa referència als destinataris últims. En aquest sentit, s'ha ampliat el col·lectiu de persones beneficiàries a totes les persones treballadores autònomes, sense cap limitació respecte a l'antiguitat en el negoci. I és que, tenint en compte la conjuntura econòmica actual, les necessitats d'assessorament i formació estratègica poden tenir lloc en qualsevol moment de la vida laboral del treballador autònom, no només en la fase de consolidació.

Entre els beneficiaris també s'inclouen els autònoms que han fet fallida en els seus negocis i que volen iniciar una nova activitat laboral mantenint-se en el mateix règim. En aquests casos cal posar en valor tots els coneixements adquirits en l'experiència professional anterior, així com enfortir l'autoestima i les capacitats personals d'aquests treballadors per no vincular la fallida del negoci amb un fracàs sinó amb la consecució d'uns aprenentatges que permetran engegar una nova experiència laboral amb més possibilitats d'èxit.

Així mateix s'espera que participin en el programa els joves inscrits a la Garantia Juvenil i que hagin utilitzat els ajuts de fins a 9.080 euros per a constituir-se com a autònoms, impulsats recentment.

El programa l'executaran entitats col·laboradores, que rebran una subvenció per a realitzar les accions formatives incloses en el programa. Aquestes entitats poden ser escoles de negocis, universitats i escoles universitàries o entitats dependents o vinculades a aquestes i col·legis professionals. També ho poden ser les associacions professionals del treball autònom de Catalunya de caràcter intersectorial inscrites al Registre d'associacions professionals del treball autònom a Catalunya del departament d'Empresa i Ocupació.

En aquest sentit, per tal de facilitar que més participants del programa hi puguin accedir, les píndoles formatives s'oferiran en modalitat online, repetint la bona experiència de la darrera edició. D'aquesta manera, a més de facilitar l'accés als continguts, també es vol impulsar l'ús de les noves tecnologies de la formació i la comunicació per part d'un col·lectiu de persones que, en molts casos, presenta importants mancances en aquest àmbit.

Prop d'un 60% d'autònoms amb més de 5 anys d'activitat
Amb el Consolida't, emmarcat en el programa Catalunya Emprèn, la Generalitat vol contribuir a l'enfortiment i creixement del treball autònom tal i com preveu el Pla de Govern 2013-2016, que té entre els seus objectius el del foment del treball autònom, l'emprenedoria i les petites i mitjanes empreses com elements bàsics per a la creació d'ocupació.

A Catalunya hi ha 545.251 persones afiliades al règim especial de treballadors autònoms, de les quals 320.201 són autònoms pròpiament dits; és a dir, no s'hi inclouen els integrats en societats mercantils, cooperatives o altres entitats societàries ni col·laboradors familiars. Per antiguitat un 55,2% són autònoms de 5 o més anys; un 9,8%, de 3 a 5 anys; un 18%, d'1 a 3 anys; un 7,6%, de 6 a 11 mesos; i un 9,4%, de menys de 6 mesos. El 80,2% dels autònoms no tenen assalariats.
Avui et destaquem
El més llegit