Neix el clúster català de tecnologies de la salut

El sector està format per un total de 300 empreses, en la seva majoria pimes, que facturen 3.600 milions d'euros

El sector de les empreses que treballa en l'electro-medicina, diagnòstic in vitro, odontologia, ortopèdia i oftalmologia format per més de 300 empreses -el 90% d'elles són pimes s'ha constituït en el 25è clúster que hi ha a Catalunya. Aquesta agrupació d'empreses, la quarta que es posa en marxa en el que va d'any, té en conjunt una plantilla de 15.000 persones i més de 3.600 milions de facturació, l'1,8% del PIB català.

De moment, dins del clúster hi ha 17 empreses i sumen una facturació agregada de 650 milions d'euros, i destinen el 4,5% del negoci a innovació. Les empreses que s'han incorporat a l'inici d'aquest clúster són a més d'Avinent, Arber Surgical, Costaisa, OSM, Pulso Ediciones, Sensofar Medical, Sibel, Tecnoconverting, Telstar, Vecmedical, Ventura Medical Technologies, Vesismin, NTE-Sener, el Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica, UPC, l'Hospital Clínic, la Xarxa d'Innovació en Salut per Catalunya (Xiscat) i la Fundació TIC Salut.

El president del clúster serà Albert Giralt, conseller delegat d'Avinent. Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació, s'ha felicitat per la iniciativa que suposa ''guanyar dimensió per pensar en gran''.

Millora de l'atenció al pacient
El clúster de tecnologies de la salut neix amb la voluntat d'agrupar a les empreses que participen en la cadena de valor de proveïdors de coneixement i tecnologia, hospitals i empreses de contract manufacturing i amb producte propi que donen solucions a diferents especialitats i patologies, sempre per millorar l'atenció al pacient.

La primer reunió del grup que integra aquest clúster es va celebrar el juny del 2012 i el debat per constituir-lo s'ha allargat dos anys. Per la seva part, Giralt, conseller delegat d'Avinent, ha explicat que un dels primer reptes que tindrà aquest clúster és incrementar el pes de les exportacions d'aquest sector de les tecnologies de la salut. En vendes tancades, durant el 2013 han suposat el 0,9% del PIB català, uns 1.800 milions d'euros, la qual cosa suposa un pes del 50% en el conjunt de les vendes.

Rellançar la competitivitat
El president del clúster també ha explicat que amb la constitució d'aquest ''ecosistema'' d'empreses del sector de les tecnologies de la salut s'intenta millorar la competitivitat de les empreses del sector i per tant hi ha la voluntat de fugir de la idea d'un grup d'empreses que es reuneix per ''reflexionar'' sobre el sector però ''no fer res''. Una de les singularitats d'aquest sector industrial és la seva vinculació al sector públic, atès que la seva actuació passa per fabricar un producte destinat als pacients de la xarxa de salut. En aquest sentit, un altre dels objectius que persegueix el clúster es consolidar un model d'aliances públic-privades.

Un dels reptes del sector és també la innovació en el disseny de productes destinats a donar resposta a l'envelliment de la població, la necessitat d'arribar al màxim d'equilibri en els recursos i la innovació tecnològica.
Avui et destaquem
El més llegit