Nova raça de porc per obrir mercat

L'encreuament, que vol tornar al sabor tradicional, es dirigeix al client creixent de l'alimentació natural i de qualitat

Ara que el sector alimentari ha trobat un nínxol de mercat en els productes de qualitat, al Bages han decidit apostar-hi fort: a Avinyó, hi han creat una nova raça de porc. Es diu porc ral, és únic a Europa i busca millorar el sabor, perfeccionar la textura i apropar-se a l'animal tradicional. Per ara, ha atret consumidors que busquen qualitat per sobre del preu i també clients en botigues per Internet.

A Catalunya hi ha gairebé tants habitants com porcs, segons informe anual de 2011 de l'Observatori porcí. Apostar per aquest sector és invertir en un negoci en el qual Catalunya sobresurt. Gairebé produeix la meitat de la producció de carn de porc de l'Estat i concentra el 55% dels productes ramaders catalans.

Una clientela exigent
Qui compra aquesta carn són seccions gourmet de certs negocis d'alimentació i elaboradors d'embotits artesans. Diferenciar-se clarament de la distribució moderna és un valor molt apreciat per aquests productors, com la Pilar Puig, que regenta la botiga de queviures Ca la Pilar, a Avinyó, i que elabora productes com la botifarra de ral.

"Des que elaborem els productes amb aquest tipus de carn, ens han augmentat els clients forans que ens compren per internet i, fins i tot, que es desplacen expressament aquí per poder comprar aquests productes", explica la veïna d'Avinyó, al Bages.

La innovació va sorgir el 2009 a l'escorxador d'Avinyó i el va dur a terme la família Roma, que gestiona vàries empreses del sector càrnic. L'encreuament per crear la nova raça de ral va néixer perquè "molts dels clients, especialment petits elaboradors, poguessin diferenciar-se en la qualitat de seus productes", explica Pere Roma, un dels impulsors.

Alternativa a la producció en massa
Volien diferenciar-se del porc blanc, amb el que fins ara s'ha aconseguit augmentar la producció i baixar costos, però en detriment del sabor tradicional. El porc ral, un encreuament entre un mascle Berkshire i una femella Duroc, és més greixós.

Hi entren dos factors determinants, segons Pere Roma: la genètica i l'alimentació. "El ral d'Avinyó menja pinso especial a base de blat", assenyala i afegeix que engreixa de forma més lenta. Amb el porc ral, els productes tornen als orígens.
Avui et destaquem
El més llegit