Els Objectius de Desenvolupament Sostenible, oportunitat de negoci

Treball decent, acció pel clima i indústria, innovació i infraestructura, els ODS més importants per a les empreses

A. Castiñeira; A. Pes, L. Arroyo i J Giró en la presentació de l'estudi sobre els ODS A. Castiñeira; A. Pes, L. Arroyo i J Giró en la presentació de l'estudi sobre els ODS

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), aprovats el 2015 per les Nacions Unides i signats per 193 estats amb el compromís d'aconseguir-los el 2030, aporten oportunitats de negoci a les empreses, segons l'informe de l'Observatori dels ODS de la Fundació Bancària "la Caixa" i ESADE.

Segons ha assenyalat un dels autors de l'informe del ODS, Ángel Castiñera, que ha s'ha presentat a Madrid, "l'adaptació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible són oportunitats empresarials" ja que exigeixen "una capacitat d'innovació", i a més comporten "legitimitat i reputació" amb els clients.

Rànquing dels ODS més valorats per les empreses

L'informe, elaborat per la Fundació Bancària "la Caixa" i ESADE, ha analitzat els avanços de 143 empreses en la implementació dels ODS. Castiñera ha assegurat que entre les oportunitats que comporta adaptar-se als ODS es troben "el millor posicionament de la companyia", la "integració" dels seus empleats, la visió "davant els reptes globals" als quals s'enfronten les empreses, una "coherència en la comunicació externa i interna" o la "innovació" per afrontar els desafiaments actuals.

L'informe conclou que el "50 % de les empreses tenen en compte els ODS en les seves estratègies" el que suposa que aquests objectius "estan poc presents al món empresarial", segons ha assegurat una de les autores de l'estudi, Liliana Rierol.

Entre els 17 ODS que més valora el món empresarial, es troben "el treball decent i el creixement econòmic", amb un 18,9 % de companyies els informes anuals de les quals s'ocupen d'aquest objectiu, la "acció contra el clima", amb un 18,2 % o els objectius relacionats amb "indústria, innovació i infraestructura", amb un 17,5 % d'empreses que ho valoren.

Quant a sectors, les empreses que tenen més en compte els ODS en els seus informes anuals són les tecnològiques, amb un 62,5 %, seguides per les energètiques i les de construcció, ambdues amb un 60 %.

L'informe reflecteix que "el 75 % de les empreses espanyoles tenen una actitud adaptativa davant els ODS", però l'observatori busca "inspirar a altres empreses" ha assenyalat Rierol, que ha explicat que per aquest motiu s'ha seleccionat a 11 companyies (CaixaBank, Colonial, DKV, Ferrovial, Gas Natural, Iberdrola, Inditex, Meliá Hotels, Repsol, Suez Espanya i Telefónica) que mostren avanços significatius en aquesta matèria i que poden exercir com a guia perquè altres entitats "emprenguin aquest camí".

El director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, ha assegurat que "els ODS han de ser la brúixola de les empreses", a més de "un model de negoci perquè ningú es quedi enrere".

Giró ha apostat per una "economia sostenible digital" i ha dit que complir els ODS no està renyit amb la "rendibilitat". A més ha afegit que la seva implementació és necessària perquè "la humanitat no sigui expulsada del planeta com un virus".

El director de l'Observatori dels ODS i president de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial, Ángel Pes, ha afirmat que cal "incorporar una altra manera d'entendre la globalització" i que els objectius marcats per l'ONU són "el full de ruta més esperançador per al futur".

Avui et destaquem
El més llegit