L'Obra Social La Caixa fomenta el voluntariat de 4.300 persones grans

L'entitat busca fomentar un envelliment actiu i saludable i donar una oportunitat de desenvolupament personal i participació social als més grans

L'Obra Social la Caixa fomenta el voluntariat entre la gent gran | Cedida L'Obra Social la Caixa fomenta el voluntariat entre la gent gran | Cedida

El programa de Persones Grans de l'Obra Social La Caixa va promoure l'any passat 778 activitats de voluntariat a Espanya dins del seu projecte Accionis Locals, realitzat en col·laboració amb 632 centres de persones grans en conveni amb diferents administracions públiques.

En total, des que es van engegar fa sis anys, s'han realitzat 2.253 activitats de voluntariat al país amb més de 4.300 voluntaris majors de 65 anys, segons ha comunicat l'entitat.

Els voluntaris dediquen part del seu temps a activitats altruistes en favor de les persones més vulnerables del seu entorn més proper. Amb el voluntariat, l'entitat busca fomentar un envelliment actiu i saludable i donar una oportunitat de desenvolupament personal i participació social als més grans.

En tot el territori espanyol, les accions locals han comptat amb la participació d'entre 6 i 10 persones voluntàries de mitjana per acció i s'han beneficiat directament d'elles entre 11 i 25 persones de mitjana fins a aconseguir un total de 40.000 beneficiaris.

Les persones participants, procedents de 632 centres en conveni entre l'Obra Social La Caixa i les diferents administracions públiques, participen a Espanya en activitats desenvolupades en escoles infantils, hospitals, presons, centres de persones amb discapacitat o centres de persones de la tercera edat.

Per tipologia, les activitats més freqüents són aquelles relacionades amb l'educació i la cultura (49,2%), seguides per les relacionades amb la salut i la vulnerabilitat (30%) i l'exclusió social (16%).

A més, després de sis anys des del llançament d'aquestes accions locals, el programa de Gent Gran de l'Obra Social La Caixa ha realitzat, en col·laboració amb la Fundació Pilars, l'estudi Persones Grans i Voluntariat, amb el qual han analitzat els beneficis d'aquestes activitats en els majors i en els beneficiaris, els qui destaquen que és enriquidor a nivell personal però també resulta socialment útil.

D'aquesta manera, el document ha revelat que sentir-se valorat és el benefici principal per als més grans (39,5 punts), seguit del foment de les relacions i habilitats socials (30 punts), donar sortida a la seva vocació solidària (21 punts), l'augment de l'autoestima, la seguretat i la confiança (18,4 punts) i mantenir-se actius (14,4 punts).

A més, realitzar voluntariat en la comunitat reforça, per a la majoria de persones grans, el seu interès en el que ocorre en la comunitat.

D'altra banda, per als beneficiaris el ben principal és l'autorrealització i adquisició de coneixements (26,7 punts), a més del foment de les relacions i habilitats socials (24,1 punts) i la millora de la seva qualitat de vida (15,9 punts).

Més informació
Els grans directius amb més compromís social
La Caixa dóna feina a 3.250 catalans en risc d'exclusió
La Caixa destina 12 MEUR a la investigació biomèdica
Avui et destaquem
El més llegit