Oliu adverteix d'un encariment del cost de les hipoteques

El president del Banc Sabadell parla "d'expectatives de creixement econòmic positives" però alhora recorda que els moviments que s'han generat pels impagaments de les quotes de les hipoteques i contra les clàusules sòl han generat un entorn d'incertesa

"Vivim en un món agitat però a Espanya, des del punt de vista de la solvència, el sector bancari ha fet un gran camí", ha contextualitzat el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, durant una trobada amb periodistes prèvia a la junta d'accionistes de l'entitat. Segons Oliu, tot i la taxa d'atur i el dèficit públic, el substrat econòmic d'Espanya i en el conjunt de la Unió Europea és positiu: "Aquest primer trimestre les dades econòmiques van millor fins i tot del que havien previst els serveis de macroeconomia". Ara bé, el president de l'entitat adverteix que "l'increment de la regulació del sector posa dificultats i traves a l'activitat bancaria i, per tant, augmenta els costos de l'activitat bancaria que al final s'acabaran traslladant als consumidors".

En aquest sentit, el president del Sabadell ha manifestat que de nou els moviments o mobilitzacions de determinats sectors de la societat que han intentat solucionar el conflicte generat per l'impagament de les hipoteques i les clàusules terra, a l'hora de la veritat han provocat que "sigui pitjor el remei que la malaltia''. Segons Oliu, aquests moviments que s'han generat pels impagaments de les quotes de les hipoteques i contra les clàusules sòl han generat un entorn d'incertesa que ha suposat un increment del cost de les hipoteques des del començament d'any de quatre dècimes o 40 punts bàsics.

Un any de 'stop and go'
Pel president del Banc Sabadell, l'any passat l'entitat va finalitzar un període de tres anys molt brillants. "Vam acabar amb uns resultats menors de què ens hauria agradat assolir, però els 700 i pico milions d'euros que vam donar de resultat i que són la base sostenible a l'alça en els pròxims anys ens situen en una situació de confort".

Per a Oliu, el repte de cara al futur és la rendibilitat: "Actualment està per sota del 7% i hauríem d'arribar al 10%, un objectiu que de moment no aconseguirem durant aquest any".

Aquest 2017 és un any de transició on en el Sabadell ha fet una operació molt beneficiosa amb la venda de la divisió comercial del banc nord-americà Sabadell United Bank a IberiaBank, "ja que suposa aproximadament la meitat de les activitats que tenien als EUA", ha argumentat Oliu.

També és un any en el qual l'entitat catalana fa un gran salt a Anglaterra. "El 2017 ens desconnectem del Lloyds; estem complint totes les fites, no costarà més del que havíem previst i es materialitzarà entre finals de novembre i principis de desembre". En aquest context, Oliu ha descartat operacions de compra en l'Estat espanyol, ja que el banc està en procés de consolidació de resultats.


Banc Sabadell ha organitzat un dinar amb periodistes previ a la junta d'accionistes de l'entitat.

Context politicoeconòmic
Oliu també ha fet quatre pinzellades al context politicoeconòmic més recent. "Hem començat l'any amb una gran visió d'incertesa, no només perquè el Brexit ja és una realitat, sinó també pel resultat de les eleccions nord-americanes amb un nou president de fora de l'establishment que ha accedit al poder i que genera expectatives contradictòries", ha recordat.

En relació al Brexit, Oliu ha destacat que "ara comença un període llarguíssim de negociacions, on els mercats tindran alguna reacció volàtil però el cert és que tot i les grans volatilitats inicials, tant la borsa anglesa, com els preus immobiliaris com l'activitat econòmica del Regne Unit han continuat; el Brexit ha tingut un impacte menor.

El president del Sabadell també ha valorat la política econòmica de l'administració Trump. "És una política econòmica expansiva des del punt de vista de despesa i que pot accelerar el procés de pujada del tipus d'interès, aspecte positiu pels bancs, ja que sembla que augura el final de la travessia del desert dels tipus interès negatius i ultra baixos. Per contra també genera incertesa amb tots els anuncis de proteccionisme i que sorprenen països com el nostre.
Avui et destaquem
El més llegit