Abans de determinar on es troben les millors oportunitatsd'inversió per a la segona meitat de l'any hem de tenir en compte quins són els pilars clau de l'escenari d'inversió. L'entorneconòmic continua dibuixant un panorama de desacceleració amb nivells elevats d'inflació, però a diferència del que observàvem el 2022, les mesures adoptades pels principals Bancs Centrals sí que sembla que estan tenint un efecte sobre el creixement dels preus.
Una inflació que deixa d'augmentar però que es manté elevada té implicacions sobre les decisions que poden adoptar els Bancs Centrals. D'una banda, és probable que estiguem prop de la fi de les pujades de tipus, el mercat descompta dos increments addicionals per part del Banc Central, però, d'altra banda, és també molt probable que es mantinguin elevats durant més temps de l'esperat.
L'entorn econòmic continua dibuixant un panorama de desacceleració amb nivells elevats d'inflació
En aquest entorn, els actius de risc solen presentar pitjor comportament que els defensius, la qual cosa reafirma que el món de la renda fixa és el més atractiu per 2023. La renda fixa continua oferint les millors perspectives ponderades pel risc entre tots els actius. Els elevats tipus d'interès tant de curt termini (l'Euríbor a 12 mesos se situa en el 3,94%) com en els llargs terminis (el bo a 10 anys espanyol renda un 3,60% anual) assenyalen que els tipus d'interès ja recullen un escenari de desacceleració de l'activitat econòmica i sostre en la inflació. Malgrat això, uns tipus d'interès prop de màxims no ens han d'enganyar. En un mercat tan complex com el de la renda fixa, és imprescindible que hi hagi una gestió professional i activa tant del risc de tipus d'interès (durada) com del risc de crèdit (capacitat d'un emissor per fer front als seus compromisos). Banc Sabadell, recolzat en l'experiència d'Amundi, disposa d'una àmplia oferta de fons d'inversió per aprofitar les oportunitats que ofereixen els tipus d'interès.
Els actius de risc solen presentar pitjor comportament que els defensius
Entre les alternatives destaquen els fons amb una data de venciment definida (target date) pels quals el grup Amundi compta amb equips especialitzats al món de la renda fixa privada. Al llarg d'aquest any s'han llançat dos fons de la gamma Amundi Buy&Watch als quals seguiran en els pròxims mesos a d'altres centrats en el món de la renda fixa privada d'alta qualitat creditícia (Amundi Buy&Watch 06/2028 que inverteix majoritàriament en bons investment grade) així com oportunitats temàtiques com a emissors que afavoreixen el procés de transició energètica. Aquests productes reuneixen atractius cupons, que acostumen a estar al voltant del 3%, amb una elevada diversificació (cap emissor pot superar més del 2%) i un estricte control del risc. Addicionalment, per a clients més conservadors, els fons target date amb una inversió majoritària en deute públic de la Unió Europea són una alternativa d'una mica menys rendibilitat amb un risc menor.
Per gestionar la liquiditat, les alternatives de fons monetaris com el Sabadell Rendiment són una opció atractiva, ja que s'aprofita dels elevats tipus d'interès que ofereixen els actius del mercat monetari.
Finalment, dins de la renda fixa més conservadora es troben els fons garantits. Després de l'èxit aconseguit amb el programa de llançaments de fons garantits de rendiment fix (des de l'últim trimestre de l'any passat fins a finals d'abril s'han comercialitzat 4 fons garantits que han acumulat prop de 2.800 milions d'euros amb una forta demanda per part dels clients) es continuarà amb el llançament de garantits de rendiment variable que al mateix temps que permeten garantir el 100% de la inversió inicial ofereixen una rendibilitat addicional vinculada a l'evolució d'un subjacent. En aquest apartat, Banc Sabadell va iniciar el 12 de juny la comercialització del seu primer fons garantit de rendiment variable. Es tracta del Sabadell Capital Extra 1, un fons a poc més de 2 anys en què a venciment (22/9/2025) el client percebrà el 100% de la inversió inicial més un cupó del 2% i el 50% de la revaloració mitjana de l'índex STOXX Europa ESG Leaders Selct 30 (que és l'índex que reuneix les 30 companyies europees líders en termes mediambientals, socials i de governança basat en indicadors ESG proporcionats per Sustainalytics). Com la resta dels fons garantits llançats des de l'últim quadrimestre del 2022, disposarà de finestres de liquiditat trimestrals sense comissió de reemborsament.