Panasonic eleva al 69% la participació a Ficosa

La multinacional compra a la Generalitat la seva participació a l'empresa de Viladecavalls

Panasonic ha pres el control del grup de components per a cotxes Ficosa International, després d'elevar la seva participació del 49% actual fins al 69%, mentre que la resta del capital seguirà en poder de la família Pujol, fundadora de la multinacional, que mantindrà la seva actual participació del 31% a través de Ficosa Inversió.

Aquesta operació estava contemplada en el full de ruta fixat a l'inici de l'aliança entre ambdues companyies, signada el 30 de juny del 2015, segons ha informat la companyia catalana.

La companyia nipona va entrar en el capital de Ficosa Internacional el juny del 2015 després d'una aportació de 100 milions d'euros, i la Generalitat es va convertir també en accionista amb la capitalització d'un crèdit participatiu d'Avançsa per 62 milions i va passar a controlar el 20% de la companyia de Viladecavalls, un percentatge sobre el qual Panasonic tenia una opció de compra a executar fins al 31 de desembre del 2018 i que ha executat ara.

Ficosa, proveïdor global que es dedica a la investigació, desenvolupament, producció i comercialització de sistemes de seguretat, comunicació i eficiència per a l'automoció, i Panasonic han reforçat la seva aliança de capital i negoci amb l'objectiu d'accelerar el desenvolupament de noves tecnologies de visió, seguretat, connectivitat i eficiència (cotxe connectat, vehicle autònom, conducció assistida i mobilitat elèctrica), unes àrees que presenten un "gran potencial de creixement".

A més d'impulsar l'intercanvi tecnològic i de producte, aquesta decisió aprovada pel consell de Panasonic respon a la voluntat de potenciar les sinergies regionals i a nivell de clients, que aporten un "extraordinari" valor al negoci d'ambdues companyies.

Per completar la transacció, han de complir-se més precondicions i condicions generals, inclosa l'obtenció de l'aprovació de les autoritats europees i més autoritats pertinents.

La gestió de la companyia seguirà liderada per l'actual equip directiu de Ficosa, amb Xavier Pujol com a conseller delegat, que es manté com a responsable de la projecció del lideratge de la companyia a escala mundial i de l'èxit dels reptes futurs.

En virtut de l'operació, el consell d'administració de Ficosa quedarà format per set representants de Panasonic i quatre de la família Pujol.

Com a resultat d'aquest nou escenari, Ficosa passarà a ser una divisió de Negoci Global d'AIS Automotive Business de Panasonic. D'aquesta manera, el centre de R D de Ficosa a Viladecavalls es convertirà en el hub tecnològic en sistemes de connectivitat, i-mobilitat i ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) per a l'aliança.

Ficosa Inversió reemborsarà el deute amb la Generalitat
Així mateix, Ficosa Inversió reemborsarà el deute contret amb la Generalitat de 50 milions d'euros el 2009 durant la recessió econòmica mundial i la seva posterior subrogació el 2015, més un rendiment del 29% a través dels fons de la mateixa Ficosa i dels ingressos procedents de la transacció.

Des del 2009, el grup ha aconseguit doblar les seves vendes -des d'aproximadament els 550 milions fins als 1.112 milions el 2015-, alhora que supera els 10.280 treballadors arreu del món i els 1.700 a Viladecavalls.

Actualment, la companyia compta amb prop de 1.000 enginyers a escala global, dels quals més de 670 treballen al Centre Tecnològic de Viladecavalls, on el 2016 es van contractar 217 enginyers. La companyia també ha doblat la seva inversió en R D fins a destinar en l'actualitat aproximadament el 6,5% de la seva facturació.
Avui et destaquem
El més llegit