Qui diu que el món de les telecomunicacions és d'homes?

Parlem Telecom trenca amb la bretxa de gènere i es compromet a visibilitzar el talent femení en el sector tecnològic

Parlem Telecom implanta polítiques d'igualtat i visibilitza referents femenins del sector de les telecomunicacions| ACN Parlem Telecom implanta polítiques d'igualtat i visibilitza referents femenins del sector de les telecomunicacions| ACN

L'operadora catalana Parlem Telecom neix fa set anys amb la necessitat de reivindicar l'obertura d'una xarxa de telecomunicacions a Catalunya i en català. A més a més, l'operadora està molt conscienciada amb la bretxa de gènere que hi ha en el sector de la tecnologia i les telecomunicacions i des del 2014 incorpora iniciatives per visibilitzar les dones del sector i convertir-les en referents: "Volem encoratjar les altres organitzacions a potenciar el seu talent femení donant exemple i formant part d'iniciatives que fomentin les professionals del sector", explica Ernest Pérez-Mas, CEO de Parlem.

I és que en els últims anys, l'operadora catalana ha col·laborat amb diferents iniciatives com ara STEM Woman congress o 100tifiques que intenten reduir la bretxa entre homes i dones, a part de incentivar a les nenes a trencar amb l'estigma que el món tecnològic és només dels homes.

Actualment, dins la plantilla de 51 treballadors de Parlem Telecom hi ha 19 dones. Tot i això, moltes d'elles són peces clau de l'engranatge que també ocupen un lloc en el consell d'administració. Susana Prado, membre de l’Associació 50a50, és una de les escollides per a incorporar-se com a directiva del Consell Assessor de Parlem.

"Les dones adopten una forma de treball més analítica, amb més rigor i menys impulsivitat, fet que es denota en les operacions i negocis que duen a terme", explica Pérez-Mas. En aquesta mateixa línia, el fundador lamenta la manca de referents femenins en el sector i la necessitat de reforçar la visibilitat del lideratge femení en les empreses tecnològiques.

Pérez-Mas: "Les dones adopten una forma de treball més analítica, amb més rigor i menys impulsivitat"

Per continuar amb la lluita contra la desigualtat des de Parlem, s'estan aparaulant iniciatives amb diferents universitats catalanes per fomentar el talent i l'incorporació de lideratge femení STEM a l'empresa. L'objectiu principal d'aquests projectes és atraure, retenir i promoure les dones en el sector de les TIC.

Aposta pels referents femenins

Alicia Ollé és enginyera de telecomunicacions i una de les altes directives de l'operadora. Ella dirigeix les operacions amb el client i reclama que totes les empreses haurien d'estar tan conscienciades amb la paritat de gènere com Parlem: "La igualtat de gènere hauria de ser una prioritat  de totes les companyies, no només per complir la llei d'igualtat, sinó perquè, tal com es demostra, les empreses amb directives resultem més rendibles".

Més info: Desmuntant mites del lideratge femení en les TIC

La directora d'operacions amb el client explica la necessitat d'ensenyar a les joves que existeixen referents femenins dins el món de les telecomunicacions. Tot i això també lamenta que en moltes ocasions, sigui per pressió social o falta d'interès, la majoria dels currículums que s'envien a les empreses tecnològiques són de perfils masculins: "Anhelem el moment en el qual el 50% de les candidatures per ocupar una posició siguin de dones. Per això hem de realitzar un esforç per aconseguir motivar les noies perquè apostin per aquest tipus d'estudis, però també que les polítiques d'igualtat estiguin plenament assolides".

Una Catalunya digitalitzada

L'operadora busca una evolució total de la societat catalana. És per aquest motiu que segueix col·laborant amb projectes de digitalització. L'última aliança ha estat amb la Fundació i2CAT, per tal de fer projectes col·laboratius entre la fundació i l'operadora, sobretot centrant l'atenció en la mobilitat autònoma i sostenible i la realitat augmentada en el sector de les vendes. "Aquesta aliança reforça el lideratge de la companyia dins del sector TIC català i ens permet col·laborar amb un actor clau en l'àmbit de la recerca digital, com és la Fundació i2CAT", afegeix el CEO de l'operadora.

No és cap secret que Parlem Telecom s'està convertint en un referent de les telecomunicacions en àmbit català i europeu, o almenys aquest sembla l'objectiu a assolir. Segons un estudi del Financial Times, Parlem és l'operadora que creix a més velocitat de l’Estat i està en 4a posició entre el conjunt d’empreses europees d'aquest sector. A més a més, la companyia es troba en la posició 200 de 1.000 en el rànquing d'empreses europees i és la 4a dins del sector de les telecomunicacions europeu, així com la 16a que més creix al conjunt de l’Estat espanyol.

A part, des de 2019, l'operadora treballa amb una nova línia de negoci anomenada Parlem Empreses, que ofereix solucions tecnològiques personalitzades per a cada companyia. Tal com descriu Pérez-Mas: "Volem ser una operadora de telecomunicacions influent en els projectes prioritaris d'innovació que necessita Catalunya".

Més informació
BWAW: talent, formació i lideratge femení
Avui et destaquem
El més llegit