• Empresa
  • El vincle econòmic de la Generalitat amb les patronals

El vincle econòmic de la Generalitat amb les patronals

Més enllà de l’acció institucional, les patronals fan una anàlisi constant de la situació econòmica i empresarial

Exterior de la seu de Foment | Foment del Treball
Exterior de la seu de Foment | Foment del Treball
Barcelona
18 de Gener de 2023

Sovint, les patronals empresarials ocupen grans titulars als mitjans de comunicació i els debats de l’opinió pública per la seva relació d’amor i odi amb l’administració pública. Un dels darrers episodis que visibilitza aquesta realitat és la polèmica al voltant de l’ampliació de l’aeroport del Prat

 

Més enllà de l’acció institucional, les patronals fan una anàlisi constant de la situació econòmica i empresarial. A més, aquestes organitzacions també activen iniciatives formatives vinculades a l’ocupació i altres aspectes relacionats amb el món empresarial i els treballadors i treballadores. 

A partir de les dades publicades pel departament d’Economia i Hisenda, a VIA Empresa hem fet una radiografia dels ajuts que Pimec, Foment del Treball, Cecot i la Cambra de Barcelona han rebut, per part de la Generalitat des de l’any 2016 fins a les dates més recents. 

 

El desglossat de Pimec 

Per entendre el vincle econòmic de Pimec amb l’administració, abans s’ha de tenir en compte el seu funcionament intern. L’activitat ordinària de l’organització presidida per Antoni Cañete es configura a l’òrbita de les següents entitats: Pimec, PIME Coneixement SL, Autònoms PIMEC i la Fundació PIMEC. 

La xifra global obtinguda, en forma d’ajuts de les quatre entitats citades, és de 47,1 milions d’euros. Els conceptes corresponents a les aportacions públiques són diversos, però destaquen els programes d’orientació laboral, economia circular i les accions de caràcter social. 

Segons dades de Pimec, els eixos principals de la seva oferta formativa són la formació subvencionada, la certificació de professionalitat, formació en diàleg social, programes superiors qualificats, acreditació de competències i la consultoria de recursos humans. 

Suport a les persones desocupades

Cecot ha ingressat uns 12,9 milions d’euros, fins a l’any passat, procedents de les arques públiques. A canvi d’aquests recursos, la patronal vallesana ha desenvolupat, en gran part, projectes relacionats amb la inserció laboral i la desocupació. 

La prestació dels serveis a les persones s’ha formalitzat a través de tres fundacions: Fundació Cecot Formació, Fundació Cecot Persona i Treball i la Fundació Cecot Innovació. Des de l’any 1996, la patronal acompanya les empreses del seu àmbit geogràfic per capacitar els treballadors en el procés d’adaptació a tots els canvis socials, tecnològics i econòmics. 

En clau d’innovació, els programes de Cecot recullen aspectes com la internacionalització, l’emprenedoria, la transmissió d’empreses o tot l’ecosistema de l’economia circular. Entre altres dades destacades, a partir dels últims balanços disponibles de l’any 2020, la Fundació Cecot Innovació compta amb uns fons propis d’1,8 milions d’euros.

Sanchez Llibre i Antonio Canete
Imatge conjunta de Josep Sánchez Llibre i Antoni Cañete | iStock

La participació institucional de Foment 

Pel que fa a Foment del Treball, la Generalitat ha entregat ajuts per un valor global de 12,4 milions d’euros. Una part important d’aquesta relació econòmica amb la patronal de Josep Sánchez Llibre es justifica per la participació institucional de Foment com agent social. 

En paral·lel, l’organització utilitza els recursos públics per impulsar programes per combatre la desocupació i, a la vegada, fomentar la inserció laboral. Principalment, la Generalitat transfereix els diners a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya o el departament d’Empresa.  

Els successius Governs tampoc han girat l’esquena a la Cambra de Barcelona. Entre els anys 2019 i 2022, l’entitat liderada per Mònica Roca ha fet servir els 979.940 euros d’ajuts públics per reforçar les competències de les empreses i el personal en tecnologies digitals.