El petit comerç no troba talent

Prop de la meitat dels establiments al detall del país declaren dificultats per atreure mà d'obra qualificada, segons Pimec

El petit comerç no troba els treballadors que necessita | iStock El petit comerç no troba els treballadors que necessita | iStock

Més d'un 46% dels petits comerços del país declaren que els costa trobar la mà d'obra qualificada que necessiten. La darrera enquesta de PimeComerç, la secció de la patronal de la petita i mitjana empresa dedicada a aquesta vertical, confirma que les dificultats són especialment urgents en el sector de la restauració i l'hostaleria, on el percentatge d'empreses que afirmen no tenir accés a talent es dispara fins a fregar el 68%.

La patronal argumenta que a la força de treball del país li manca formació, experiència i actitud per cobrir les necessitats dels negocis consultats. En aquest sentit, els empresaris reclamen més formació especialitzada que atengui "a les necessitats del sector". La directora de PimeComerç, Pilar Míinguez, explica que la disponibilitat de mà d'obra qualificada està "molt relacionada" amb una bona oferta formativa.

Quant a les previsions de resultats per als pròxims mesos, molts dels comerços consultats veuen l'arribada de la tardor amb preocupació, amb prop d'un 30% confirmant que la situació del negoci empitjorarà passat l'estiu. Tot i que la patronal celebra l'augment en l'afluència turística, que està millorant els resultats immediats de les empreses, lamenta que les reaccions dels empresaris són molt més negatives que ara fa un any; amb prop d'un 7% dels enquestats en situacions que no garanteixen la continuïtat dels seus locals.

Més enllà del present exercici, els empresaris del sector mostren una especial inquietud pel relleu generacional als seus negocis. Prop del 70% dels membres no el poden garantir, a causa principalment del canvi de model de vida i societat, que allunya les noves generacions de la petita empresa. Les exigències horàries o les condicions laborals dins i fora de la companyia també dificulten el relleu, segons l'informe de la patronal.

Més informació
El retail passa de l'era de l'omnicanalitat a la del comerç phygital
Les Cambres de Comerç de Sabadell i Terrassa aplaudeixen l'acord per ampliar la B-40
Avui et destaquem
El més llegit