"Quan arribi l'ample europeu hi haurà noves inversions"

El conseller delegat de Basf Espanya, Carles Navarro, lamenta els endarreriments al corredor i el preu de l'energia

Basf Espanya, la divisió a la península Ibèrica del grup Basf, va facturar 1.153 milions d'euros el 2015, cosa que suposa el 3,4% menys que l'any anterior, per l'impacte de la caiguda del preu de les matèries primeres. El nou director general de Basf Espanya, Carles Navarro, ha explicat que tot i aquesta lleugera caiguda de la facturació s'ha registrat un increment dels volums venuts.

Carles Navarro, que substitueix en el càrrec a Erwin Rauhe, conseller delegat en els últims quinze anys, s'ha mostrat ''decebut'' pel fet que durant aquests últims anys no s'hagi construït encara el tercer fil ferroviari que transformi el corredor del mediterrani en una plataforma de connexió amb el centre d'Europa.

Basf està pendent de posar en marxa la seva estació ferroviària intermodal al polígon de Tarragona de la construcció del tercer fil ferroviari que converteixi el corredor del mediterrani en una connexió competitiva que connecti la regió mediterrània amb el centre neuràlgic de l'economia europea.

Erwin Rauhe, vicepresident i conseller delegat de Basf Espanya des del 2001, ha reconegut que després de quinze anys al front d'aquesta empresa alemanya a l'estat espanyol ha deixat dues assignatures pendents. Una, no aconseguir l'ample de via europeu en la plataforma ferroviària del corredor del mediterrani i l'altra una rebaixa del cost energètic de la indústria espanyola en relació amb la resta de filials internacionals de Basf.

Rauhe ha reconegut que en aquests anys no ha sabut fer entendre a les autoritats espanyoles que aquest ample de via europeu en el corredor del mediterrani no era només la construcció d'una nova infraestructura ferroviària sinó que la seva construcció era essencial per captar noves inversions internacionals en la regió del mediterrani. ''Quan arribi l'ample europeu hi haurà la possibilitat de noves inversions'', ha defensat.

L'altre assignatura pendent que ha deixat Rauhe en mans del nou director general, Carles Navarro, és el cost de l'energia, que en aquest moments suposa el 30% del sobrecost dels productes fabricats a l'estat espanyol i que han de competir en la resta del món. Aquest sobrecost del 30% és un factor ''molt important'' en una producció com la química on els costos energètics suposen el 40% dels costos de producció.

En relació amb el tercer fil ferroviari i el corredor del mediterrani, Carles Navarro, entre el 2013 i aquest any president de Basf Canadà, ha manifestat que és una ''decepció'' que el govern espanyol encara no hagi construït aquesta infraestructura i ha reconegut el seu ''descontent'' per aquesta carència. Preguntat sobre si havia algun tipus de calendari per acabar la infraestructura, Navarro ha manifestat que no hi ha cap data prevista sobre la taula i ha afegit que esperava que el nou govern elegit en les eleccions del 26-J tingui major sensibilitat per finalitzar aquesta obra.

Carles Navarro ha confirmat que el calendari de la inversió de 21 milions d'euros en la construcció de la cinquena línia de producció en la planta de formulació de fungicides a Tarragona manté el seu calendari previst i es posarà en marxa el desembre d'aquest any, cosa que permetrà un increment de la producció del 25% d'aquesta divisió i la creació de 30 nous llocs de treball de qualitat.

El nou director general també ha recordat que les vendes dels negocis de recobriments industrials a AzkoNobel i la de catalitzadors per a poliolefines a WR Grace & Co s'estan tancant dins del calendari previst i permetrà que Basf Espanya pugui centrar la seva activitat en la divisió de negocis estratègics més rendibles del grup.

Les dades de facturació de Basf Espanya que ha facilitat la companyia fa referència únicament a les vendes que es registren a clients dins de l'estat espanyo i Portugal i no a les exportacions que realitzen les empreses del grup de la Península Ibèrica. Com és habitual, Basf no ha informat d'aquest volum de vendes a l'estranger de les empreses de Basf a Espanya i Portugal, tot i que ha reconegut que la facturació si es tingués en compte les exportacions, que suposen de mitjana el 70% de la producció, seria molt més elevada.

En relació amb el ritme d'inversions, Carles Navarro ha informat que per aquest any i per els pròxims es mantindria en els ritmes dels últims anys a l'entorn dels 40 milions d'euros anuals.

En relació amb la conjuntura política de Catalunya i el seu procés cap a la independència, Carles Navarro ha reiterat el missatge de l'empresa aquests últims anys de ''respecte'' amb l'actuació dels governs i la voluntat de mantenir-se ''al marge'' d'aquest debat polític.

Erwim Rauhe ha deixat el càrrec de conseller delegat i ha passat a ser vicepresident del consell d'administració de Basf Espanya.
Avui et destaquem
El més llegit