Què li convé més a un emprenedor?

Autònom, societat o cooperativa? Les diferents formes jurídiques existents ofereixen un ventall d'opcions per a iniciar una activitat

A l'hora de treballar per compte propi cal decidir amb quina forma jurídica respondrem de la nostra activitat. És molt important conèixer les opcions que es tenen a l'abast per saber quina elecció és la que més s'adequa a les nostres necessitats.

1. Treballador autònom
A favor, flexibilitat; en contra, quota mensual

Donar-se d'alta al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) és una de les opcions que més ha crescut darrerament. El 90% de les altes com a nova activitat en aquest últim any han estat de persones que s'han registrat com a nous autònoms. "S'ha vist una tendència a l'alça a la intenció d'emprendre per aquelles persones que el mercat de treball no els dóna les oportunitats de qualitat que creuen que es mereixen, i emprenen per necessitat", assenyala Àngels Valls, professora de l'Institut d'Estudis Laborals d'Esade.

Engegar un projecte com a treballador autònom ofereix uns avantatges que passen per la flexibilització de l'horari i també dels ingressos percebuts a finals de mes. "T'ofereix una independència, poder-te organitzar la feina i els horaris d'acord amb la teva disponibilitat amb una flexibilitat a l'hora de desenvolupar la teva activitat", assenyala Salvador Duarte, president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC).

Duarte també assenyala l'avantatge que suposa per a un autònom poder variar els ingressos d'acord amb la seva feina, fet que suposarà tributar en funció dels diners percebuts. L'aspecte més negatiu és el pagament de la quota fixa de com a màxim 285 euros mensuals independentment de la facturació.

2. Crear una societat
A favor, responsabilitat limitada; en contra, procés d'obertura
Calen com a mínim dues persones per executar aquesta opció, i un dels recursos més a l'abast passa per constituir una societat civil, on els socis són capitalistes o industrials, segons aportin diners o feina. Aquesta és una bona elecció per a petits negocis que no requereixin una gran inversió inicial i que optin per una gestió senzilla.

"Es sol recomanar quan es té una facturació petita i limita la responsabilitat per no respondre amb el patrimoni propi", explica Duarte, que afegeix que és una bona elecció si hi ha el risc de tenir impagats. Això permetrà que l'activitat desenvolupada quedi limitada a la societat, sense possibilitat que, donat el cas, "puguin ser embargats béns propis com la casa o el cotxe", afegeix.

Un dels aspectes negatius que apunta el president de CTAC és la inversió inicial, tant econòmica com temporal: "La mitjana espanyola per posar en marxa una societat és de 84 dies, i la tramesa gira entorn dels 2.500 i els 3.000 euros depenent de la societat que es vulgui constituir, fet que requereix uns recursos més elevats que en el cas d'un autònom", detalla. A tot això hi caldrà afegir el procediment que en cada cas variarà, però que passa pels serveis d'un notari, escripturar o demanar els permisos necessaris a l'ajuntament en cas de comptar amb local propi.

Sumar-se a una cooperativa
A favor, millor resistència; en contra, els marges de lucre
L'opció de la cooperativa de treball associat permet treballar sense ser autònom i amb una cotització inferior, amb una certa rebaixa la de càrrega econòmica per al treballador. "Volem promoure els beneficis del treball associat entre els professionals de diferents sectors d'activitat, creant sinergies i obtenint avantatges socials, com la formació, i millorar els costos i el valor afegit al professional", assenyala Sol Molina, membre de la cooperativa de freelance Smart Cooper.

La professora Valls afegeix que les cooperatives solen tenir més capacitat de suportar el pas del temps encara que no siguin de sectors d'alt valor afegit: "Solen ser grups de persones que coneixen molt bé l'ofici i la forma jurídica els dóna una nova plataforma per continuar una activitat i ajustar aspectes amb una gran flexibilitat interna en efectes com el repartiment de beneficis o les hores de feina".

Avui et destaquem
El més llegit