• Empresa
  • Red Eléctrica accelera les inversions a Catalunya

Red Eléctrica accelera les inversions a Catalunya

La companyia que presideix Beatriz Corredor inicia aquest juny la construcció del nou eix elèctric d’alta tensió Lleida-Barcelona

La presidenta del grup Red Eléctrica, Beatriz Corredor | Eduardo Parra | EP
La presidenta del grup Red Eléctrica, Beatriz Corredor | Eduardo Parra | EP
Barcelona
12 de Maig de 2023

Red Eléctrica Española (REE), que forma part del grup Redeia, començarà les obres del nou eix transversal elèctric que uneix Lleida amb Barcelona el juny vinent. El pressupost supera els 66 milions d’euros. Es tracta d’un projecte de vital importància per al territori i per la indústria que ha sofert una llarga tramitació: el seu estudi d’impacte ambiental data de 2008, de fa 15 anys, però l’autorització administrativa per a la seva construcció no va arribar fins el desembre passat.

 

José Ignacio Lallana, delegat de REE a Catalunya, subratlla que es tracta d’un traçat “consensuat” amb el territori. Aquest nou eix d’alta tensió Lleida-Espluga de Francolí-Barcelona, entre el barri de Magraners de Lleida i Begues, substituirà una infraestructura dels anys setanta. Lallana indica que la tramitació dels grans projectes elèctrics acostuma a ser “lentíssima” i que, en el cas de Catalunya, hi ha dues dificultats que s’han de tenir en compte: l’orografia, per les complicacions tècniques que comporta, i l’ocupació del territori, ja que es tracta d’una àrea molt poblada.

REE invertirà 400 milions d’euros a Catalunya fins 2026: l’any passat, 43 milions; aquest 2023, un import similar i, a partir de 2024, intensificarà el ritme

La renovació de l’eix transversal elèctric Lleida-Barcelona forma part d’un pla d’inversions de REE a Catalunya (2021-2026) pressupostat en 400 milions d’euros. Aquest pla preveu la renovació de gran part de la xarxa d’alta tensió –inclosa l’àrea de Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet– i l’ampliació i construcció de diverses subestacions. Les actuacions previstes en el pla es van iniciar el 2022, amb una inversió de 42 milions d’euros; per aquest 2023 es preveu un import similar, però a partir de 2024 s’intensificarà el ritme inversor per les obres de l’eix transversal elèctric i de diverses subestacions.

 

També es preveu l’ampliació d’actuals subestacions i la construcció de noves. Entre aquestes destaca la subestació Cerdà, situada en el carrer 21 de la Zona Franca de Barcelona, que millorarà el subministrament elèctric del polígon industrial i del Port de Barcelona, així com les connexions amb les subestacions de l’Aeroport i L’Hospitalet de Llobregat. Es preveu que les obres acabin a finals d’aquest any per a que entri en funcionament a principis de 2024. El pressupost és de 35 milions d’euros.

A les comarques de Tarragona, a principis de l’any vinent començarà la construcció de la nova subestació de Masdenverge, per cobrir les Terres de l’Ebre, i es projecta una nova estació que s’anomenarà Francolí, al Polígon Nord de Tarragona, que encara està pendent de la finalització del projecte tècnic. Lallana recorda que el clúster de l’hidrogen verd de les comarques tarragonines requereix noves infraestructures elèctriques.

També s’han previst més de 30 milions d’euros per a l’ampliació d’actuals subestacions. Entre aquestes hi ha la que cobreix l’àrea de Seat i del seu entorn industrial.

Transició energètica

Lallana subratlla que el pla d’inversions de REE contribueix a la transició energètica i facilitarà els objectius de competitivitat i descarbonització de la indústria. Insisteix en que “la indústria reclama un desenvolupament econòmic verd” que passa per l’increment de les energies renovables i, per tant, d’un major consum d’aquestes fonts. “L'objectiu és que la indústria cada cop vagi més cap a les renovables”, indica. I per facilitar aquesta transició, modernitzen les infraestructures de transport energètic. Apunta que, precisament aquest 2023, les renovables ja suposen més del 50% del mix. La previsió és que al 2026 arribin al 67% en el conjunt de l’Estat.

Red Eléctrica Espanyola, Redeia, és una empresa semipública presidida per l’exministra Beatriz Corredor que té com a principal accionista la Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI), amb el 20%. El segon accionista és Pontegadea, la societat inversora d’Amancio Ortega, amb prop d’un 5%; i el tercer, Blackrock, amb un 4%. Gestionen la xarxa elèctrica estatal d’alta tensió. Lallana precisa que els dos grans objectius de la companyia són la “seguretat del subministrament” i “el desenvolupament econòmic” a través de la posada en marxa “d’eines” per a la indústria i la societat.