Els robots es menjaran la feina dels valencians

Un informe sobre transformació digital estima que la valenciana és la 5a comunitat amb més risc d'automatització de la seua ocupació

Un treballador programa els robots en una fàbrica automatitzada | iStock Un treballador programa els robots en una fàbrica automatitzada | iStock

Murcians, canaris, balears i manxecs ho tenen pitjor que els valencians, però són pocs per davant, certament. I és que el darrer FOCO AVE, l'estudi econòmic que periòdicament presenta l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) en col·laboració amb l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) apunta que el País Valencià és la cinquena comunitat amb més risc mitjà d'automatització de l'ocupació. En el conjunt de la Unió Europea dels 28, la probabilitat mitjana que el treball humà siga substituït per altres formes de producció en un horitzó a 20 anys és del 52,6%.

Catalunya se situa en una novena posició, amb un percentatge de risc del 52,8% 

El País Valencià, amb un 53,6%, és una de les cinc comunitats autònomes amb major risc d'automatització. Catalunya se situa en una novena posició, amb un percentatge de risc del 52,8%, també per damunt de la mitjana europea. Només es queden per sota d'aquest llindar les comunitats de Cantàbria, Navarra, La Rioja, País Basc i Madrid. "La formació serà essencial per a afrontar una transformació que requerirà treballadors amb més competències i de diferent naturalesa", apunta l'estudi. 

 

 

 

 

En aquest sentit, vinculat automatització futura amb necessitat de més preparació de la societat, l'estudi que analitza la situació de la transformació digital en el context valencià dóna xifres de les competències digitals de la població valenciana: a mesura que s'incrementa el nivell d'estudis acabats dels usuaris, el percentatge que posseeix competències per damunt de les bàsiques augmenta de manera notable, de la mateixa manera que com més jove és el grup de població al qual ens referim.

Per grups d'edat, els que disposen de més competències digitals són els joves d'entre 16 i 34 anys, amb un percentatge del 48,8% pel que fa a competències per sobre de les bàsiques. En aquest mateix grup d'edat el 26,4% presenta competències bàsiques. La bretxa entre la valenciana i la comunitat que presenta major percentatge, si atenem el nivell de competències bàsiques o per damunt de les bàsiques, es redueix a mesura que s'incrementa el nivell de qualificació, com quedava reflectit també en l'informe sobre el compromís amb l'educació que AVE ha presentat aquest darrer 2019. 

Més info: L’empresa demana més idiomes i competències digitals

En el rànquing de població amb competències digitals bàsiques o per damunt de les bàsiques, el País Valencià se situa en una vuitena posició, per darrere de Madrid, Catalunya, Navarra, Cantàbria, País Basc, Aragó i Astúries. Per sota de la mitjana espanyola, que és del 21,1% de competència bàsica i 36,1% de competència per damunt de les bàsiques: les xifres dels valencians són 21,9% i 33,5%. La mitjana europea és de 26% i 31%, respectivament.

Amb aquesta anàlisi, l'estudi que signen AVE i l'IVIE apunta algunes conclusions rellevants. La primera canviar l'actitud de les empreses, "de manera que siguen conscients que la transformació digital ha de constituir en l'actualitat un dels eixos fonamentals de la seua estratègia. La segona, major esforç en termes de formació, "adaptant els continguts i maneres d'ensenyament del sistema educatiu i programant accions específiques per a col·lectius en edats post escolars, tant aturats com treballadors ocupats".

L'informe d'AVE avisa les empreses que la transformació digital ha de constituir un dels eixos fonamentals de la seua estratègia 

Per últim, l'informe recomana un esforç continu d'inversió en infraestructures i equipaments digitals "sense els quals és impossible explotar els avantatges de l'era digital i que requerirà contínues i àgils transformacions d'acord amb la naturalesa canviant d'aquesta nova revolució tecnològica".

Més informació
Falten perfils digitals a les empreses valencianes
Avui et destaquem
El més llegit