La roda de la indústria 4.0 s'accelera a Catalunya

Catalunya té més de mil empreses que ofereixen solucions per la indústria 4.0 i que generen més de 5.000 milions d'euros

L'adaptació a la indústria 4.0 és un repte per a les empreses | iStock L'adaptació a la indústria 4.0 és un repte per a les empreses | iStock

La transformació digital i l'evolució cap a la indústria 4.0 és fonamental per millorar la competitivitat del teixit industrial de Catalunya i garantir un futur pròsper. És el missatge recorrent de la Fundació per la Indústria, que fa mesos que treballa per conscienciar la petita i mitjana empresa catalana de la importància de fer el pas.

Un camí que requereix un increment en la inversió dedicada a la recerca i al desenvolupament, tal com ha reclamat el president de l'entitat, Miquel Ribé. "No fer-ho condemna el país a perdre el tren de la prosperitat", ha sentenciat durant la presentació de l'informe Capacitats i tecnologies vinculades a la indústria 4.0 a Catalunya, elaborat per Acció.

Natàlia Mas: "Hem de transformar de forma accelerada el nostre teixit industrial"

"Un dels principals reptes és reforçar la R+D industrial i la transferència tecnològica", ha reconegut Natàlia Mas, directora general d’Indústria, que ha alertat de la necessitat imperiosa que les empreses industrials avancin en aquest terreny: "La necessitat de fer aquest salt és cada vegada més urgent. Hem de transformar de forma accelerada el nostre teixit industrial".

Una realitat que s'ha accelerat arran de la pandèmia de la Covid-19, que han assenyalat com una "oportunitat" pel trànsit cap a la indústria 4.0. La incorporació de tecnologies a l'empresa com la robotització, la intel·ligència artificial, l'internet de les coses o el big data esdevé imprescindible perquè el país no quedi enrere en un món cada vegada més competitiu.

Una indústria de 5.564 milions d'euros

Un element imprescindible perquè les petites i mitjanes empreses puguin incorporar noves tecnologies és el suport exterior, ja sigui a través de proveïdors, d'organismes com  l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa o entitats com la Fundació per la Indústria. Carles Miranda, Manager Indústria 4.0 d'ACCIÓ ha posat en valor l'ecosistema català. Catalunya compta amb 1.111 empreses proveïdores de tecnologies per la indústria 4.0, una xifra que s'ha triplicat en els últims quatre anys.

"Sense elles, el nivell d'acceleració o el volum d'empreses que adopten aquestes solucions, no existiria", ha remarcat Miranda. Aquestes més de mil empreses, el 90% del les quals són pimes, generen més de 28.000 llocs de treball i un volum de negoci de 5.564 milions d'euros. La tecnologia amb més empreses detectades és la ciberseguretat, però les companyies amb facturacions més elevades són les que es dediquen a la intel·ligència artificial i a l'internet de les coses.

Carles Miranda: "Qualsevol empresa de Catalunya té accés relativament senzill a aquestes tecnologies"

"Qualsevol empresa de Catalunya té accés relativament senzill a aquestes tecnologies i servei", ha emfatitzat Carles Miranda, que ha animat al teixit empresarial a sumar-se a aquest nou paradigma: "Doneu el pas, perquè altres ja ll'han fet. És fàcil integrar les solucions tecnològiques". A més, ha destacat que la majoria de sectors s'estan mobilitzant, sent el metal·lúrgic, l'alimentari i el logístic els que més estan avançant en la indústria 4.0. El tèxtil i la moda van a la cua.

Tot plegat dibuixa un escenari d'acceleració important i necessària pel teixit industrial català. "La roda comença a girar de manera ràpida", ha celebrat Carles Miranda.

Avui et destaquem
El més llegit