Saba constata la recuperació al negoci d'aparcaments

La companyia guanya 14,2 milions d'euros el 2015 i preveu repartir dividends l'any vinent

El president de Saba, Salvador Alemany, ha assegurat aquest dimecres que la companyia ha "fet els deures" per sortir a Borsa dins d'un termini raonable amb l'objectiu que, quan el salt al parquet es produeixi, el valor de l'acció sigui fort.

Així ho ha dit en la celebració de la junta d'accionistes, que ha comptat també amb el conseller delegat de Saba, Josep Martínez Vila, i que s'ha celebrada al World Trade Center de Barcelona.

"Hem fet els deures i ara estem més a prop de poder sortir a Borsa", ha destacat el president de Saba, que ha indicat que totes les operacions tancades per la companyia donaran en el futur més valor a l'acció.

Saba va néixer el 2011 com una escissió d'Abertis, i es va marcar un termini d'entre cinc i set anys per sortir a Borsa, cosa que situa el calendari el 2018: "Estem d'aquí a termini", ha dit Alemany, que ha apuntat que la companyia podrà repartir dividends l'any vinent.

L'empresa gestora d'aparcaments i parcs logístics ha tancat l'exercici 2015 amb un benefici net consolidat de 14,2 milions d'euros, un resultat que contrasta amb els 42 milions d'euros de pèrdues amb els quals va tancar 2014, exercici arrossegat per costos comptables.

I és que el resultat del 2015 va estar impulsat per les desinversions del parc logístic de Tolosa (França), que va vendre per 23 milions, i per la venda de la seva participació del 32% a Merlín Properties en Cilsa, la societat gestora de la ZAL del Port de Barcelona, per la qual va ingressar 50 milions.

Els ingressos ordinaris d'explotació de Saba van ser de 222 milions d'euros el 2015, un 3% més, mentre que el Ebitda va créixer un 11%, fins a 103 milions, si bé tenint en compte l'impacte de les desinversions -com les dels parcs logístics de la Zal Tolosa i Cilsa-, el volum de negoci es va situar en 240 milions, un 12% més, i l'Ebitda en 121 milions, un 30% més.

De gener a maig, la companyia, que va reduir el seu deute financera neta un 11% l'any passat, fins a 522 milions, ha tingut uns ingressos de 88 milions d'euros i un Ebitda de 40 milions.

Espanya concentra el 72%
Per divisions, la d'aparcaments concentra el 86% dels ingressos i el 14% restant correspon a la de parcs logístics, que van registrar una ocupació mitjana del 87% l'any passat i que està integrada pel Parc Logístic de la Zona Franca de Barcelona, Facilities Area Cim Vallès, ZAL Sevilla, Arasur i Lisboa.

Per països, Espanya aglutina el 72%, Itàlia el 17%, Xile el 7%, Portugal el 3% i Andorra l'1%: "La diversificació geogràfica és un objectiu primordial per a desconcentrar els riscos", ha dit Alemany.

La divisió d'aparcaments de Saba va mantenir l'any passat la tendència favorable del 2014 i va acabar l'exercici amb un increment de la rotació del 6% i 37.509 abonats, un 23% més, i fins a maig d'aquest 2016 l'augment de rotació s'ha situat al 8% i els abonats passen els 43.117, un 18% més.

El nombre d'aparcaments s'ha incrementat entre 2011 i 2015 en més d'un 80%, amb 371, i el de places un 43%, fins a les 194.000, el que es tradueix en una inversió acumulada en expansió de 482 milions, i en aquest període de temps els ingressos d'explotació han crescut un 16%, el Ebitda de gestió un 35% i el marge associat a aquest Ebitda un 6%, passant del 40% al 46%, ha destacat Martínez Vila.

Reptes
Alemany també ha assenyalat que els principals reptes que aborda la companyia són la integració dels aparcaments de Bamsa i de la compra de la concessionària portuguesa CPE, cosa que va suposar una inversió de 25,3 milions i es va traduir en l'adquisició de 19 aparcaments i 9.900 places amb una vida mitjana concessional de 30 anys.

Un altre dels reptes és el desplegament del VIA T a Itàlia i Portugal després de la seva consolidació a Espanya, on l'any passat es van registrar més de 5,6 milions de moviments, un 38% més que el 2014.

Acords de junta
La junta ha aprovat el repartiment el 21 de juliol de 9,97 milions d'euros amb càrrec a la partida de reserva de prima d'emissió, equivalent a 0,0135 euros bruts per acció, que es repartiran els seus principals accionistes: Criteria, Grup Torreal, KKR i Proa Capital.

Aquest import és el mateix distribuït en els exercici 2013, 2014 i 2015, i Alemany ha destacat que "Saba té la voluntat d'orientar-se cap a una política estable i sostenible de distribució de dividends en funció del seu resultat ordinari recurrent".

La junta d'aquesta companyia gestora d'aparcaments i parcs logístics també ha aprovat autoritzar al consell d'administració perquè si, ho considera necessari, ampliï el capital de Saba en fins a un 50% de l'actual.
Avui et destaquem
El més llegit