Sabadell "sent els colors" i dispara els beneficis

L’entitat celebra un primer semestre de l’any amb un resultat net de 220 milions d'euros i una millora substancial de les previsions per 2021

El CEO de Banc Sabadell, César González Bueno, i el CFO de l'entitat, Leopoldo Alvear El CEO de Banc Sabadell, César González Bueno, i el CFO de l'entitat, Leopoldo Alvear

"Banc Sabadell està tornant a la seva senda històrica de resultats positius, tant per als seus clients com per als accionistes". EL CEO de l'entitat, César González Bueno, treu pit després d'un primer semestre de l'any nítidament exitós. Amb uns ingressos totals propers als 2.400 milions d'euros, un creixement proper a l'1% respecte del primer semestre de 2020, l'entitat ha assolit un resultat net de 220 milions d'euros. Els increments en els resultats del negoci bancari de Sabadell recorren tots els sectors, i consoliden una tendència de reactivació econòmica que el banc veu amb optimisme. "Sembla que la recuperació és en V i les previsions econòmiques per als propers mesos són molt millors del que pensàvem", conclou González Bueno.

El creixement de l'entitat s'han pogut observar, al llarg de 2021, especialment en els mercats espanyol i britànic – mitjançant la filial de Sabadell al Regne Unit, TSB. Tal com recull l'informe emés pel banc català, el seu negoci a l'Estat registra un volum proper als 100.000 milions d'euros, un creixement interanual superior al 2% i un increment intertrimestral de l'1,2%.

Pel que fa a la banca britànica, el mateix González Bueno hi reconeix "una dinàmica comercial molt positiva". TSB ha registrat durant els sis primers mesos de 2021 un resultat bancari de 44 milions d'euros, prop del doble del mateix semestre de l'any anterior, quan es va quedar en uns 24 milions. L'Ebitda, per la seva banda, també s'ha disparat pel que fa a les operacions al Regne Unit, amb uns 30 milions d'euros registrats el 2021 pels escassos 13 en què es van quedar durant la primera meitat de 2020.

González Bueno: "Estem satisfets amb el pla estratègic i el seu compliment"

El fet que el pla estratègic de la companyia, que ja es va valorar en la darrera presentació de resultats, està funcionant, no només es manifesta en els ingressos i beneficis, sinó també en costos. En paraules de González Bueno, l'entitat espera una millora en els costos del voltant de 100 milions d'euros durant el segon semestre de l'any, seguint amb la tendència que ja han marcat durant la primera part de 2021. "Estem satisfets amb el pla i el seu compliment – afirma el conseller delegat – tot i que sempre que s'anticipa el futur hom acaba trobant sorpreses".

Un banc d'empreses

"Sabadell mai ha estat un banc tradicional", defensa González Bueno, que veu en el model de negoci de l'entitat una diferència substancial respecte a la resta del mercat financer. El seu especial interès en els clients empresarials, especialment en les pimes, fa que el model de banca tradicional no s'apliqui exactament a les formes de l'entitat catalana. El CEO, però, tampoc pensa en una digitalització completa. "El digital no pot substituir el tracte personal. Sabadell ha de combinar el millor dels dos mons: l'eficiència de les eines en línia amb l'atenció personalitzada a les sucursals".

En aquest sentit, el de Sabadell com una entitat "compromesa amb els seus clients", l'entitat celebra especialment el creixement en l'estoc de crèdit a empreses. El crèdit viu als seus clients corporatius ha superat durant el primer semestre de 2021 els 43.000 milions d'euros, un increment del 2% interanual. Des de l'entitat esperen que la tendència es mantingui, especialment pel potencial creixement de la demanda de crèdit que González Bueno veu en un horitzó marcat pels Next Generation EU.

Els Fons Europeus seran, segons el directiu, "determinants per a les economies europees", especialment per les del sud, que es veuran substancialment més beneficiades pel pla de recuperació que Alemanya. La inversió europea a l'Estat, segons preveu González Bueno, "arrossegarà 320.000 milions d'euros addicionals en inversió privada, 120.000 dels quals seran finançats directament per la banca". La banca rebrà també, però, part d'aquests fons. Segons el mateix conseller delegat, Sabadell espera rebre "la seva quota alíquota" dels Next Generation. "El més lògic és que ens correspongui la nostra quota en empreses, al voltant del 9 o el 10%".

González Bueno: "El nostre teixit productiu ha de patir canvis importants, i Sabadell s'ho pren molt seriosament"

La transformació per a les economies europees, en aquest sentit, ha de ser profunda, especialment pel que fa al compliment dels objectius de sostenibilitat. "El nostre teixit productiu – afirma el CEO – ha de patir canvis importants, i Sabadell s'ho pren molt seriosament". Les inversions europees deixen pel davant un "intens treball en els objectius d'SG", i l'entitat s'ofereix com a assessora d'aquesta transformació. "Hem d'ajudar les empreses en la transició ecològica, més enllà del finançament d'allò verd" conclou González Bueno, que renova el seu compromís amb el client corporatiu.

Organigrama tancat

Els bons resultats de l'entitat, com es preocupa en comunicar González Bueno, són en bona part resultat de l'equip humà que la fa funcionar. "Treballem en una organització que sent els colors. Hi dediquem tot el nostre esforç" declara un satisfet CEO, que no preveu més canvis en l'organigrama després de la incorporació del barceloní Pedro Fontana com a vicepresident executiu de la companyia en substitució de Javier Echenique. "La contribució del senyor Echenique a Sabadell ha estat admirable – afirma el directiu – simplement, havia arribat el moment".

"Ens hem dotat d'una governança basada en les millors pràctiques", celebra el CEO, que destaca la seva "excel·lent relació" amb el president de l'entitat, Josep Oliu, del que destaca que estableix "el marc de control absolutament essencial, sempre en defensa dels dipositants i de l'estabilitat de l'entitat".

Amb tot, Sabadell projecta un futur immediat de recuperació i creixement, amb resultats netament positius. Mantenen la prudència en la qual es van establir fa sis mesos, tot i que ara aquesta es concreta en un payout de dividends del 30% per als accionistes. L'entitat navega, amb els resultats de la primera meitat de 2021, una onada de creixement en la que confien a mitjà termini. "Els estudis dels principals organismes, així com el mateix banc, no hem modificat les nostres previsions" de creixement. "El pla estratègic no estava enfocat a l'any final, sinó que era ambiciós en tot el procés. Els resultats ens avalen", celebra González Bueno.

Avui et destaquem
El més llegit