El Sabadell s’estreny el cinturó

L’entitat preveu una reducció de costos de 100 milions d’euros el 2021 i deixa enlaire una nova retallada de plantilla

El conseller delegat del Banc Sabadell, César González Bueno, en primer pla, i el director financer de l'entitat, Leopoldo Alvear, al fons | Cedida El conseller delegat del Banc Sabadell, César González Bueno, en primer pla, i el director financer de l'entitat, Leopoldo Alvear, al fons | Cedida

El Banc Sabadell de César González-Bueno -nomenat conseller delegat de l’entitat al març- vol estalviar. La reestructuració que es va portar a terme l’any passat no ha estat suficient per mantenir en bona salut econòmica el banc i, per això, aquest divendres ha presentat davant dels inversors de la companyia un nou pla estratègic per al proper any i mig que preveu estrènyer, encara més, el cinturó. La reducció de costos és necessària, però el CEO encara no ha volgut concretar com es portarà a terme: “El pla encara s’està implementant i inclou qüestions sensibles, per tant, no n’hem compartit massa detalls”. El que sí que ha indicat és la quantitat de diners que l’entitat vol deixar de gastar durant el 2021: 100 milions d’euros. I també ha donat una altra pista: “L’eficiència de costos no serà gaire diferent del que hem anat fent els darrers mesos”.

Tot apunta, doncs, que hi haurà una altra retallada de plantilla. El desembre passat, el Banc Sabadell ja va anunciar la sortida de 1.800 treballadors i, ara, negocia la prejubilació de 500 empleats més, un procés que els sindicats asseguren que és habitual, però afecta a més personal que altres anys. De fet, la contenció de costos ja ha portat a estalviar 141 milions d’euros l’any de la pandèmia. La filial britànica, TSB, no queda al marge: aquest 2021 completarà una disminució de costos de 70 milions d’euros. El negoci retail s’emportarà el gruix de la reestructuració: “Ens centrarem en les necessitats dels clients”.

‘Retail’, empreses i TSB

Un dels pilars d’aquests canvis serà la digitalització, que preveuen que sigui completa per als processos de préstecs al consum, mitjans de pagament i comptes corrents. La comercialització d’hipoteques, productes d’estalvi, inversió i assegurances comptarà amb un model mixt de distribució. “Tenim recursos per finançar la digitalització els propers 12 mesos”, ha tranquil·litzat els inversors González-Bueno. El segment retail representa una quarta part del total del capital del banc. “Necessitem una transformació profunda; és on serà més radical”, ha avisat el CEO del Sabadell. Són els mateixos hàbits dels clients els que han empès l’entitat a incloure els canvis.  

"Necessitem una transformació profunda; el segment 'retail' és on serà més radical", segons el CEO del Sabadell 

D’altra banda, el segment d’empreses té bona salut, fet pel qual “seguirem com fins ara i millorarem”. Aquest suposa un terç del capital i González-Bueno n’ha destacat “la llarga durada de les relacions amb els nostres clients”. Per fer-ho, impulsarà l’especialització de la seva xarxa amb l’objectiu de contribuir a la internacionalització d’empreses. En aquest sentit, veuen els fons europeus Next Generation com una oportunitat per a les pimes -dels principals clients del segment empresarial- i, per extensió, per a l’entitat.

La tercera pota del pla estratègic és TSB. La filial britànica tot just ha començat a donar els primers resultats positius: “Ha tornat a beneficis després de la reestructuració, que es completarà a finals d’any”. Des del Sabadell, són optimistes amb el negoci britànic, mentre que els altres negocis internacionals, com Mèxic i Miami, ofereixen “uns retorns modestos”. És per això que també s’hi aplicaran mesures d’optimització.

2023, el moment de l’ambició   

Si ara tot és contenció, González-Bueno assegura que “el 2023 serà el moment de l’ambició”. I és que els efectes de tots aquests canvis han de durar més enllà de l’any que ve. Les previsions són de guanyar 670 milions d’euros el 2023 i aconseguir una rendibilitat sobre capital tangible per sobre del 6%. De cara a finals d'aquell any, el Sabadell estima mantenir la taxa de morositat -que registrarà un repunt l’any que ve- i la ràtio de cobertura d’aquesta a nivells similars als actuals. Ara bé, contempla una reducció del cost del risc cap a 45 punts bàsics per al total del grup.

Més informació
El retorn oportú de Nin: la compra del Banc Sabadell d'Andorra
TSB dona una alegria moderada al Sabadell
Avui et destaquem
El més llegit