• Empresa
  • El Saló de l’Ocupació 2024 explorarà com la IA pot ajudar a trobar feina

El Saló de l’Ocupació 2024 explorarà com la IA pot ajudar a trobar feina

La cita comptarà amb la presència de 40 empreses i 140 activitats, 30 més que en l’edició passada, amb el focus posat en promoure les oportunitats laborals

La IA tindrà un gran pes al Saló de l'Ocupació d'aquest any | Cedida
La IA tindrà un gran pes al Saló de l'Ocupació d'aquest any | Cedida
Redacció VIA Empresa
16 d'Octubre de 2024

La setena edició del Saló de l'Ocupació buscarà, un any més, promocionar l'ocupació de qualitat. La cita se celebrarà entre el 23 i el 24 d'octubre al palau 8 del recinte de Montjuïc coincidint amb Bizbarcelona, el saló per a pimes, autònoms i el petit comerç que oferirà les últimes tendències per a crear i gestionar projectes empresarials, posant el focus en la transformació digital, la sostenibilitat i el propòsit del negoci. Enguany, el Saló comptarà amb la presència de 40 empreses i proposarà 140 activitats per a tots els seus assistents.

 

Organitzat per Fira de Barcelona, promogut per l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, i amb la implicació de les principals entitats de l’ecosistema ocupacional de la ciutat, el Saló de l’Ocupació busca potenciar aquest any la seva aposta per l’orientació i l’assessorament a l'hora de trobar feina. En aquest sentit, hi ha un aliat clau: la intel·ligència artificial. Serà la gran protagonista i ocuparà 30 de les 140 activitats programades.

 

La IA pot ajudar a identificar els sectors amb més demanda d’ocupació i els perfils professionals amb més projecció de futur i facilitar el networking amb les companyies i entitats en recerca activa de candidats. Tot i això, les 40 firmes participants, repartides en 8 marketplaces, oferiran fins a 350 candidatures en àmbits com l'economia blava, TIC, comerç, esports, economia social i solidària, logística, serveis a les empreses i indústries creatives.

Activitats centrades en la IA

Pel que fa al programa d’activitats, la IA hi serà gairebé a tot arreu. Hi haurà tallers dedicats a explorar eines que ajudin al procés de recerca de feina com crear cartes de presentació i currículums intel·ligents, practicar entrevistes i simular processos selectius. Així mateix, es duran a terme conferències que detallaran com les empreses poden utilitzar la IA per millorar i agilitzar els seus processos de selecció.

També s’abordaran les noves professions que sorgeixen dels principals avenços tecnològics i les aplicacions emergents que estan transformant diverses indústries. En aquest sentit, es  presentaran nous perfils laborals que s’estan creant al voltant de la IA, com la d’enginyer de prompts, disciplina sorgida amb l’arribada dels models de ChatGPT, que té una alta demanda laboral. A més, es parlarà de com integrar la IA en disciplines com el màrqueting digital, la programació web o la ciberseguretat, entre d’altres.

Més enllà de la IA, els assistents podran entrenar habilitats i competències relacionades amb la gestió personal

A banda, hi haurà sessions per treballar competències relacionades amb la gestió personal, com l’autoconfiança, l’autocontrol, la flexibilitat i la creativitat; sobre com atreure oportunitats laborals a través de Linkedin o Instagram; estratègies per destacar en un procés selectiu; així com xerrades per descobrir sectors professionals amb futur com el de la fusteria, desenvolupament web, restauració, seguretat, serveis d’atenció domiciliària, conductor professional o comerç, entre d’altres. 

A més, es realitzaran tallers per conèixer els drets laborals en matèria de conciliació; consells per aprofitar al màxim el networking professional; les millors apps per trobar feina, o demostracions d’oficis en directe.

Cinc espais clau

Amb l'objectiu de facilitar la visita als assistents, el Saló de l’Ocupació s’estructurarà enguany a través de cinc àrees diferents: Informa’t (informació i recepció), Orienta’t (assessorament laboral personalitzat), Descobreix (presentació d'oficis i professions de futur), Prepara’t (eines, estratègies i recursos per ser eficient a l'hora de buscar feina) i Connecta’t (noves oportunitats laborals i contacte amb empreses).

També s’hi farà Sí i Millor, que organitza la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC) per facilitar entrevistes de persones amb discapacitat amb empreses interessades a contractar-les, a més de xerrades sobre la inserció laboral d’aquest col·lectiu.