• Empresa
  • Saltó, d'una botiga d'electrodomèstics a crear robots per cuidar avis

Saltó, d'una botiga d'electrodomèstics a crear robots per cuidar avis

Jaume Saltó va fundar una botiga d'electrodomèstics en un petit poble de Lleida fa vint anys i ara creen robots autònoms per l'àmbit social i sanitari

Jaume Saltó amb un dels robots de l'empresa | Cedida
Jaume Saltó amb un dels robots de l'empresa | Cedida
13 de Març de 2023

Jaume Saltó portava deu anys treballant en una empresa d'informàtica quan va decidir emprendre un projecte pel seu compte i va obrir una botiga d'electrodomèstics a Torregrossa, un poblet de 2.200 habitants de Lleida. Va ser el 1994 i, amb els anys, va anar incorporant serveis d'informàtica al negoci. Menys de vint anys després, Saltó Grup és una companyia que ha arribat a dissenyar robots autònoms que tenen cura de persones grans i que viuen soles. Una referència mundial en el seu sector.

 

Els inicis a Torregrossa

La transformació d'una botiga d'electrodomèstics a una empresa puntera en tecnologia és radical. Jaume Saltó ironitza sobre els inicis, recordant els orígens de gegants com Facebook: "Vaig començar als baixos de casa meva, el famós garatge, que vaig convertir en una botiga". Després d'uns anys treballant pels altres, tenia ganes d'impulsar un negoci propi i va optar pels electrodomèstics i un petit poble català.

Ben aviat, gràcies als seus coneixements informàtics i contactes que ja tenia, es va anar endinsant al món de la informàtica. Eren uns anys, mitjans dels 90, on no era un sector tan explotat i expandit com avui dia. Però ja anava a més: "Com que el món de la informàtica creixia molt, cada vegada tenia més importància pel negoci".

 

De Lleida a l'Hospitalet i Tenerife

Així, van començar a arribar clients de Lleida, després Girona, Tarragona, Barcelona i tot Catalunya. Entitats bancàries, administracions públiques i empreses nacionals i estatals eren alguns dels sectors amb qui més treballava. Ara, tenen seus a Lleida, l'Hospitalet, Tarragona, València, Alacant, Tenerife i Madrid. A més, tenen tècnics repartits per totes les províncies. Aquesta xarxa els permet donar resposta a clients implantats arreu del territori.

Un moment important va ser als 2000, quan hi ha l'explosió de la liberalització de la banda ampla i la televisió per cable. Un client els va oferir encarregar-se de la instal·lació de l'última milla a particulars i es van estendre per tot Catalunya, començant amb un petit local de 12 metres quadrats a l'Hospitalet.

La revolució de Saltó

Fins aquí, la història de Saltó Grup podria ser similar a moltes empreses de serveis informàtics, que van aparèixer als inicis del sector i gràcies a la bona feina s'han anat expandint. Però la seva no és una història normal. Era el 2012 i la companyia creixia molt, tenia molts tècnics repartits pel territori i molts clients.

Jaume Saltó: "Si nosaltres teníem aquesta necessitat, empreses del nostre tamany també la tindrien"

"Vam pensar en com ens podíem digitalitzar nosaltres i els nostres processos, per tenir tota la informació dels nostres tècnics i clients i ser més eficients en la gestió i processos interns", explica Jaume Saltó. I van buscar solucions al mercat, sense trobar res que els encaixés. I van decidir crear una divisió de desenvolupament per crear la seva pròpia eina, ja amb la vista a poder-ho comercialitzar: "Si nosaltres teníem aquesta necessitat, empreses del nostre tamany també la tindrien. Una plataforma pensada per una empresa de serveis, amb gent amb mobilitat".

En aquell moment, recorda el fundador, es parlava poc de digitalització de processos a Catalunya. I va néixer la plataforma SOM per la digitalització dels processos interns i gestió de companyies de serveis. Gràcies a aquesta experiència, van saltar al món del desenvolupament d'aplicacions, fent treballs directament per clients. I, més endavant, incorporant l'internet de les coses i la intel·ligència artificial per poder fer manteniments i entrar a l'àmbit industrial.

Actualment, SOM té diferents plataformes pel món rural, la logística, les ciutats intel·ligents, la indústria o el lliurament a domicili.

El moment dels robots

05 JordiVinuesa JVF6167
Alguns dels robots de Saltó | Cedida

Però Saltó no es va quedar aquí. Com ja va passar en els seus inicis amb la informàtica, una de les seves característiques sempre ha estat la innovació i avançar-se al futur. "Com que teníem una plataforma per gestionar persones, vam pensar que podríem fer el mateix amb robots", explica. I així van entrar al món de la robòtica fa cinc anys, amb una eina per gestionar aparells per l'àmbit sociosanitari.

I una de les seves grans apostes són uns robots que tenen cura de persones grans i que viuen soles. Un robot d'un metre d'alçada, que es mou sol per la casa i interactua amb les persones. Per exemple, poden fer recordatoris de les medicines que han de prendre, repassar els horaris i l'agenda, controlar la temperatura de la llar, el gas... "Monitoritzar les persones grans que viuen soles"; resumeix Saltó.

Saltó: "La tecnologia ha d'estar al servei de les persones"

"El grau de satisfacció dels usuaris és altíssim. Fins i tot han millorat el seu estat anímic i alguns expliquen que no se senten sols", destaca Saltó. Com se'ls va ocórrer endinsar-se en aquesta àrea? Ho explica ell mateix: "Per experiència pròpia amb el món social, i sanitari, vam veure que no té gairebé tecnologia. El més avançat és el botó d'emergència. Era un sector que està tot per fer i va ser la nostra aposta. Aportar la nostra expertesa al món social i com a responsabilitat social corporativa de l'empresa". "La tecnologia ha d'estar al servei de les persones", emfatitza Saltó.

Més enllà de la resposta dels usuaris, també han trobat bona acollida entre empreses i administracions, que ho veuen com una teleassistència avançada per tenir cura de persones vulnerables que viuen soles. "En aquesta última edició del Mobile World Congress hem tingut una allau de peticions", destaca.

Ara està en marxa una segona prova pilot a cent persones a través de l'Ajuntament de Barcelona. I també van guanyar un premi internacional amb cinquanta projectes de països d'arreu del món. El següent pas són els robots per l'àmbit de residències de gent gran o centres sanitaris, capaços de fer algunes anàlisis com de temperatura, pressió arterial, pulsacions... Ja tenen previst portar-los al nord d'Europa.

El compromís de Saltó

Aquesta és una prova més del caràcter innovador de Saltó: "El creixement sempre ha sigut veure necessitats i anar-les cobrint. Per això hem arribat on som. Tenim un laboratori d'idees i un equip molt creatiu". Per això, també assessoren altres empreses en qüestions d'innovació i fan processos de mentoratge per joves emprenedors que volen tirar endavant els seus projectes.

Això ha aconseguit l'equip de Saltó Grup en només vint anys d'obrir una petita botiga d'electrodomèstics en un poble de 2.200 habitants de Lleida. "Quan vam començar no pensava arribar fins aquí", reconeix Saltó, que destaca amb orgull que ja són un referent europeu en la robòtica de l'àmbit sociosanitari.