Els secrets que només un detectiu (empresarial) pot contar

L'expert en investigació a empreses Enrique Arranz recomana ser preventiu i no reactiu quan s'encén un foc a l'empresa

Emrique Arranz, detectiu privat que ha participat aquests dies al Bizbarcelona | Cedida Emrique Arranz, detectiu privat que ha participat aquests dies al Bizbarcelona | Cedida

Quan parlem de detectius privats ens venen al cap imatges estereotipades d'homes amb gavardina, barret alat, posat altiu i misteriós que investiguen a l'empara de la nit des d'un racó d'un carreró. L'Inspector Gadget, en definitiva. Però aquesta aura de misteri i novel·la negra ens allunya de la feina i la utilitat que un detectiu pot tenir a la vida real. Enrique Arranz, expresident del Col·legi de Detectius i director d'Infodetec, passa per quart cop pel Bizbarcelona per desmitificar i posar en valor la feina detectivesca en el món empresarial. 

Vint anys d'experiència al capdavant de la seva empresa i en l'ofici de detectiu marquen el caràcter del ponent i de la conferència que acull el Bizbarcelona. Arranz ha treballat amb empreses de tota mena de sectors i ha tirat endavant la seva pròpia agència, especialitzada en investigacions per empreses. Tot plegat l'avala per revelar alguns dels secrets que només un detectiu empresarial, una persona que s'ha mogut com peix a l'aigua entre les bambolines de molts negocis, podria explicar.

  Més info: "Emprendre és com deixar de fumar"  

L'experiència de la transversalitat

Controlar la teva atenció. Pot sembla senzill, però no ho és tant. Per Arranz un dels fonaments per tirar endavant la teva empresa és saber centrar-se, poder focalitzar-se i compartimentar la nostra vida privada i la professional. "Els teus problemes no desapareixeran de la nit al dia, però hauràs de seguir treballant", assegura el detectiu. Per ell quan deixem que les pròpies cabòries empassin l'atenció, es perd la capacitat d'identificar possibles problemes. "Els problemes a l'empresa rarament apareixen de sobte. Normalment hi ha senyals previs, que permeten evitar-ho, però si no estem focalitzats, no els veurem i el problema acabarà explotant", sentència Arranz.

Aquesta és una de les lliçons que ha après del seu ofici. "Quan fas un seguiment, és molt dur, ja que no són només importants els moments en què surt l'investigat, sinó que ho són totes les hores que estàs esperant que surti", explicat el detectiu. Considera que les hores d'espera en solitud són crucials, ja que sense una disciplina fèrria per concentrar-te en allò que estàs fent és fàcil deixar-te endur per les teves pròpies preocupacions, fent malbé així tota la investigació per falta d'atenció.

Arranz: "Estic perseguint una causa noble i això em fa valorar encara més la meva feina"

La convergència de la seva faceta d'empresari i de detectiu empresarial l'ha portat a dibuixar una clau de l'èxit, un concepte que ell bateja com la 'causa noble'. "Tinc un negoci i evidentment vull que generi diners. Però al mateix temps estic perseguint una causa noble i això em fa valorar encara més la meva feina", reconeix l'empresari. "A través de la meva experiència com a detectiu he vist que aquelles empreses que persegueixen una causa noble tenen menys problemes i els que tenen acaben tenint una resolució en positiu", explica el detectiu. Basant-se en la seva llarga trajectòria, Arranz s'ha adonat que aquells empresaris que no creuen que darrere de la seva activitat hi ha aquesta mena de causa acaben lligats al seu negoci sense creure en ell. "Són feines nutricionals, que només serveixen per a viure. Aquesta gent acaba sofrint com a empresaris, perquè no hi ha una motivació darrere", assegura el detectiu.

Posa un detectiu al teu negoci

"Normalment quan truques és que tens un foc a la teva empresa i s'ha d'apagar. Què passa? Què quan arriba el detectiu ja és massa tard i si li haguessis trucat abans t'hauries estalviat moltes coses", explica Arranz d'acord amb la seva pròpia experiència. El mantra d'aquest detectiu i empresari és ser preventiu i no reactiu.

Més info: L'energia dels 'speakers' també arriba a casa

Però en quines situacions pot necessitar un negoci la tasca d'un detectiu? Arranz ho exemplifica amb el cas de la contractació d'un nou directiu. Si contractes un directiu nou i després resulta que desvia fons i que és una pràctica que ja havia fet abans et trobes que un problema que podries haver evitat amb una investigació prèvia es converteix en una bomba de rellotgeria. "Majoritàriament investiguem deslleialtat a l'empresa, i aquesta pot tenir moltes formes. Desviar fons és una però també pot ser un comercial que a les seves hores de treball es dedica la seva vida personal", conclou Arranz.

No només en aquesta mena de casos un detectiu pot ser útil. Arranz planteja l'ús dels detectius en les empreses de forma regular. "Hi hauries de comptar de la mateixa forma que comptes amb un gestor, un advocat de capçalera o un comptable. Al cap i a la fi, tots ens encarreguem d'assessorar i solucionar problemes", argumenta el detectiu, qui aposta perquè una empresa incorpori en el seu equip l'ús recorrent dels professionals del seu ofici.

L'expert explica que "un detectiu en el teu negoci de forma habitual t'ajudarà a prevenir el problema que ell mateix t'hagués hagut d'ajudar a resoldre en el futur"

En la seva experiència personal, Arranz es troba en grups de treball de diverses empreses on aconsella i assessora, a més d'investigar. "Per la meva feina he tractat amb empreses de tota mena de sectors així que quan estic en aquests grups de treball puc aportar els meus vint anys d'experiència en tota classe de sectors", assegura el detectiu. "Un detectiu en el teu negoci de forma habitual t'ajudarà a prevenir el problema que ell mateix t'hagués hagut d'ajudar a resoldre en el futur", conclou.

Més informació
Biz a Biz i un futur regional
"La gent no s'imagina mai que té un detectiu al darrere"
Avui et destaquem
El més llegit