• Empresa
  • Sabem quina és la situació emocional de les persones empresàries i treballadores?

Sabem quina és la situació emocional de les persones empresàries i treballadores?

L’impacte de les crisis econòmiques sobre les emocions és rellevant i ho hauriem de tenir en compte

Sabem quina és la situació emocional de les persones empresàries i treballadores? | iStock
Sabem quina és la situació emocional de les persones empresàries i treballadores? | iStock
directora de la Fundació Pimec
Barcelona
17 de Maig de 2022
Act. 03 de Novembre de 2022

Darrerament, hem anat enllaçant diverses crisis que han generat incerteses en distints àmbits, sent l’econòmic un dels àmbits més colpits per la incertesa. L’estalvi sembla no haver tingut sentit en les últimes dècades on els préstecs i els crèdits han estat els “reis” de la nostra forma de viure, generant així un volum rellevant de persones endeutades. És una filosofia que, malauradament, ja ve marcada per alguns governs que s’endeuten per sobre del seu PIB. Això sí, en els moments més difícils de la pandèmia, durant el confinament, la taxa d’estalvi va pujar en alguns casos, però per aquelles persones sense estalvis el fet de veure perillar les seves empreses o els seus treballs va comportar i encara comporta estats d’alt nerviosisme i angoixa.

 

El metge Daniel López Rosetti en un dels seus llibres apunta que les persones no som éssers racionals, sinó que som éssers emocionals que raonem. En aquest sentit, durant un dels períodes més complexos de la covid-19, el juny de 2020, la Fundación Salud y Persona va registrar algunes dades que mostren l’afectació sobre les emocions, fruit d’una enquesta realitzada a 50 empreses amb 563 respostes. En concret, el 35% de les persones enquestades van donar respostes pròpies d’un estat d’ànim proper a la depressió. A més, el 50% es va sentir nerviós en algun moment de cadascun dels seus dies i d’aquests individus un 10% va percebre nerviosisme la major part del temps, podent estar patint trastorns d’ansietat. Afegir de forma destacada que l’estrès es va donar pràcticament un 60% dels casos i que més del 50% van transmetre tenir dificultats vinculades a la qualitat del descans, tot afectant de manera molt important al seu estat d’ànim i rendiment a la feina.

L’impacte de les crisis econòmiques sobre les emocions és rellevant i molts cops no es pren amb la consideració que hauria de tenir

Són dades significatives que ens fan pensar que l’impacte de les crisis econòmiques sobre les emocions és rellevant i molts cops no es pren amb la consideració que hauria de tenir la gestió psico-social de les persones en l’àmbit laboral. Un aprenentatge interessant en aquestes conjuntures de contingència és el que planteja el metge psicoterapeuta Norberto Levy qui postula que “Solem creure que les emocions són el problema. Que la por, l’enuig o la culpa són els problemes que ens assetgen. I no és així. Es converteixen en dificultats quan no sabem com aprofitar la informació que ens brinden, quan ens enredem en elles i la nostra ignorància emocional les converteix en un problema més”. De fet, la resiliència, que és la capacitat de fer front les adversitats i, fins tot, sortir-ne enfortit segueix aquesta tesi de Levy.

 

Des de la Fundació Pimec hem pres cartes a l’assumpte i oferim un servei d’atenció telefònic psicoemocional per a qualsevol persona empresària i la seva família amb la col·laboració de la Fundación Salud y Persona i l’Ajuntament de Barcelona. A més, acabem de signar un conveni amb l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) amb l’objectiu comú de millorar la salut mental de les persones empresàries i treballadores, dins de l’àmbit de les organitzacions pimes. L’acord de col·laboració estableix que es facilitarà l’accés de les petites i mitjanes empreses a la participació en el projecte europeu MENTUPP, a través de les intervencions dissenyades i facilitades pel Grup de recerca en Salut Mental de l’IMIM per a combatre l’estrès, el burnout i els símptomes depressius i ansiosos. T’hi apuntes?