Va ser el 1822 quan es va posar en marxa la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País, una entitat dedicada a promoure la reflexió per col·laborar en el progrés de Catalunya i Barcelona. 200 anys després, la societat s'ha transformat radicalment, però la seva missió continua sent la d'oferir a la població i les classes dirigents elements de debat i anàlisi amb l'economia com a vector principal.
Va ser el Rei Carles III qui va apostar per la creació d'aquestes associacions arreu de l'Estat espanyol, com explica el president actual, l'advocat Miquel Roca i Junyent: "Se li acut que necessita saber què opina la societat. Arriba la il·lustració i demana crear aquestes societats per tot Espanya per generar aquest debat". A Barcelona creix sota el paraigua de la burgesia industrial, en un moment de gran ebullició amb la il·lustració i la revolució industrial com a teló de fons.
De Lesseps a Duran i Bas
"Té una arrel econòmica, que avui té projeccions molt diverses. Abans podia ser un fet estrictament empresarial, avui ja és un fet social. Ens posicionem sobre temes econòmics, o la funció social de les empreses, la recerca, la cultura... És una plataforma de trobada i generació de diàleg i coneixement", resumeix Roca.
Durant les primeres dècades, personalitats rellevants de l'època com Fernando de Lesseps, Duran i Bas, el Doctor Robert o Laureano Figuerola van formar part d'Amics del País. L'habitatge obrer, el desenvolupament de la indústria i l'agricultura, els transports, la política fiscal o la formació dels obrers i l'ensenyament eren algunes de les qüestions que s'abordaven en aquella època.
Roca: "Sempre hi ha muralles a enderrocar"
Però un dels grans primers reptes que afronta l'entitat és el projecte de l'enderroc de les muralles medievals de Barcelona. Un fet simbòlic que lliga tota l'activitat bicentenària de l'entitat. "Sempre existeixen muralles: a vegades són físiques, psicològiques, ambientals o de desigualtat social. Sempre hi ha muralles a enderrocar", emfatitza Roca.
De Carles III als parlaments democràtics
Quan va néixer la Societat Econòmica, la població no tenia pràcticament cap canal per fer escoltar la seva veu. Als monarques, tampoc els interessava especialment. El seu paper era transmetre, almenys, el que pensaven les capes altes. Actualment, la relació entre el poder s'ha transformat. Així ho explica Roca: "Encara té sentit una entitat com la nostra, però s'ha d'actualitzar".
"És més difícil fer-se escoltar. Això exigeix mantenir una certa qualitat en l'opinió. Però també és més fàcil, perquè s'ha après que tota acció política que està lluny de la ciutadania, està abocada al fracàs. La nostra societat és tan complexa i heterogènia que, si no hi ha entitats com la nostra, que facilita pensament i reflexió, es fa complicat", argumenta el president.
Així, Amics del País treballa per "generar plataformes de reflexió, debat, opinió i acció al voltant de temes que afecten la societat".
La reflexió al món actual
Anàlisi, reflexió o debat pausats són conceptes avui dia molt difusos, en una societat que es mou per proclames curtes i titulars. "Amb 140 caràcters no hi ha espai per l'argument i la reflexió", lamenta Roca, que afegeix: "És molt fumut, perquè vivim una societat cada vegada més complexa. I això necessita una anàlisi serena, amb temps i construcció. I es fa difícil".
Per això, defensa que quan un líder polític o social vol encetar debats profunds, necessita entitats com Amics del País: "La televisió dona molta imatge, però a vegades necessites tribunes específiques per presentar una idea".
Tot plegat en un món ple de canvis, tot i que, com recorda Roca, això tampoc és cap novetat: "El canvi no és un fet nou, el que és nou és l'acceleració del canvi. La humanitat és una història de progrés i canvi, però aquesta acceleració és nova".
Roca: "La desigualtat és la gran muralla actual"
Com deia Roca, tot i el progrés de la societat en el llarg d'aquests 200 anys, encara hi ha muralles. No són les muralles medievals que limitaven la ciutat, però sí barreres que entorpeixen l'avenç. "La desigualtat és la gran muralla actual", sentencia Roca, que considera que encara no es considera un "vector central" en el debat públic.
"Si no hi parem molta atenció, ens costarà crear una convivència amable en el futur", emfatitza. Tot plegat obliga a "repensar Barcelona i Catalunya": "Cal repensar-ho tot. No vol dir posar en crisi la identitat, sinó trobar les noves formes d'expressió d'aquesta identitat".
I per encetar aquesta reflexió, defensa, cal entendre la pluralitat i diversitat de la societat: "Això de la uniformitat ja no està de moda. La veritat és polièdrica i ens costa trobar-hi respostes".
Roca: "La sinceritat és molt arriscada, pot tenir costos pel que la predica, però sense sinceritat no hi ha solució"
Per afrontar aquest repensament general, Roca aposta per la sinceritat com a principal valor. "És molt arriscada, pot tenir costos pel que la predica, però sense sinceritat no hi ha solució. I molt coratge. No n'hi ha prou amb el verbalisme florit, hem d'assumir reptes. Si no, no ens en sortirem"
"Haurem de tenir molt coratge per prendre decisions complicades, haurem de ser molt sincers i haurem d'acceptar que les solucions als grans problemes mai poden ser a curt termini, necessiten temps", afegeix el president d'Amics del País, que lamenta que avui en dia no veu la sinceritat com un valor gaire present.
"Ens refugiem amb la desqualificació. És molt més fàcil desqualificar que proposar", denuncia. Per això, considera que el paper d'entitats com la seva és "afavorir el debat" creant "plataformes lliures" que fugin de la confrontació i la desqualificació. "Acceptar la pluralitat és obligatori i complicat", insisteix.
Morir d'èxit?
Tot plegat en un moment crucial com a societat i com a ciutat, en el qual Barcelona és sovint en el punt de mira. "Barcelona està en un procés preocupant d'una certa devaluació del seu valor", assegura Roca, tot i defensar que "no ha mort d'èxit".
"Barcelona té molts deures per davant i correspon a la Societat Econòmica provocar el debat. No valen dogmes o axiomes, de dir que estem molt bé o estem fatal. Ha d'haver-hi debat", reclama Roca, que reivindica: "Hem de reaccionar. Hi ha un cert decaïment de la iniciativa local i és preocupant".
Tot i això, acaba amb un missatge optimista: "Es perden oportunitats, però és reversible. La història de la humanitat és una història de progrés. Hem de treballar pel futur, però ja hem estat capaços de fer transformacions espectaculars. Tenim capacitat per fer front als grans reptes, però ho hem d'enfocar. I necessitem tenir coratge".