"Som els culpables que fer el testament a Espanya sigui més fàcil"

Carles Argemí, CEO i cofundador de Testamenta, celebra el 3r aniversari de la primera firma que ha digitalitzat la gestió del llegat personal amb el repte d'obrir-se a nous mercats

Fa una setmana, Carles Argemí (Sabadell, 1974) va convocar advocats, programadors i marketeros per viure el primer Legal Hackathon Barcelona, el que volia ser una agitació pel sector legal, menys avançat que altres en la cursa digital. Després de l'èxit de la convocatòria i amb la previsió de celebrar noves edicions, el CEO de Testamenta creu que han fet un pas més en la immersió del online que ells ja van començar fa tres anys. Pioners en facilitar els testaments online, continuen apostant per no quedar-se endarrerits i la gestió testamentària dels béns digitals és el seu nou repte.

Com se li ocorre crear una empresa de testaments online?
La idea sorgeix d'una necessitat. Ens vam reunir els altres dos socis fundadors i jo per parlar d'altres temes i va sorgir l'anècdota d'un home que havia perdut a la seva parella però que no estaven casats. Va morir la seva dona, qui tenia un fill -que vivia amb ells en el pis- i el marit anterior va reclamar el pis i el fill també va anar amb el pare, de qui fins aquella data no havia volgut saber res. I a banda de comentar que quina mala sort i que injusta que és la vida, vam preguntar-nos perquè s'havia quedat sense res i era perquè la dona no havia fet testament. Anaven de bòlit i no ho havien pogut fer i vam pensar que això es podria fer online. I a partir d'aquí, d'una idea embrionària, ens vam posar com a objectiu que havíem de ser l'empresa que solucionés aquesta mancança.

Com a emprenedor, què facilitats i dificultats ha tingut durant el camí?
Et parlaria més de les dificultats, que crec que serà més útil pels lectors de VIA Empresa. En el moment que vam decidir crear Testamenta, tot va canviar a les nostres vides. Cadascun de nosaltres tenia una professió consolidada, teníem per sort la vida encarrilada, però des que vam emprendre (amb una forta inversió personal monetària), estem amb un desgast important en hores i inversió, importantíssim per portar endavant aquest projecte. És una cosa que tot emprenedor ha de saber, és molt maco perquè reps premis i quan ets una empresa consolidada amb una facturació important està molt bé, però hem patit personalment el desgast que qualsevol emprenedor a qui li funciona les coses té. I això és important saber-ho. Avantatges? Saber que el món serà una mica diferent del que vam trobar gràcies al petit gra de sorra que nosaltres hem aportat és molt gratificant. Hem creat una eina que facilita fer el testament i això és una cosa que evita problemes familiars.

Parlava abans dels premis. Quina importància han tingut per fer-vos créixer?
Com a CEO tenia algunes fites i una d'elles era fer-nos visibles. Dins del MVP (producte mínim viable), vam detectar que quan a algú se li deia que hi havia una eina online que permetia agilitzar els tràmits del testament, aquesta persona al cap d'un temps -si havia de fer el testament-, utilitzava l'eina. Però si no ho sabia, anava a la via tradicional. Per tant, una de les obsessions que vam tenir al principi va ser fer-nos visibles i això va fer liderar el posicionament orgànic a Internet amb paraules de cerca relacionada, però no hi havia prou. També havíem d'arribar a molt públic i el reconeixement dels premis ens ho va facilitar molt.

Després de les diferents rondes de finançament en què heu participat, ara mateixa com està participada Testamenta?
Pels tres socis fundadors amb majoria d'accionariat, un business angels, una associació de venture capital i una petita participació de Banc Sabadell. Ara obrim una ronda de finançament perquè volem exportar el negoci, ja hem consolidat el model a Espanya. Som els culpables, en positiu, de fer el testament a Espanya sigui més fàcil que ho era abans i, a més a més, hem fet un canvi substancial en la redacció dels testaments. Hem arribat a acords amb una vintena de companyies d'assegurances perquè incloguin el nostre servei i tenim una important quota de mercat a Espanya.

Com d'important?
Molt, però no ho diré... Tot i que podem dir que si fóssim un bufet d'advocats, seríem el bufet que més testaments fa a Espanya.

Aleshores, advocats i notaris són la competència de Testamenta?
Com que nosaltres som els culpables del que el testament sigui fàcil i gratis, actualment no tenim competència. Lògicament, per fer el testament hi ha diferents possibilitats, però al contrari, els notaris no són competidors, és una altra via, molt bona, per fer el testament. Però realment Testamenta per als notaris és un dels seus millors comercials. Nosaltres hem promocionat l'acció de fer el testament perquè eviti problemes i aportem molts clients a la notaria perquè acaben signant el testament allà. A més a més, som qui ens fem càrrec del cost de la notaria.

Al setembre de 2014 compraren el portal Remémori.com. Què ha suposat per a Testamenta aquesta operació?
Remémori.com és un portal que pertanyia al Grup Intercom i és el complement perfecte de Testamenta. Volem ser el portal de referència del pre-mortem i del post-mortem de forma que en un únic lloc un pugui gestionar tot el que passarà després d'haver traspassat i això inclou les accions que vol fer en vida i què voldria fer quan està mort. Remémori.com és el Google de les esqueles i és el lloc de referència on qualsevol usuari pot recordar un ésser estimat.

A partir de Rémemori.com també han obert mercat en altres països.
Sí, també era una decisió estratègica per part meva. Després de la negociació estratègica de comprar el portal, era fer el primer pas a la internacionalització de la companyia via Remémori, perquè és un portal que ja tenia presència a Argentina i Uruguai. I lògicament aquests dos països són molt importants per a Testamenta i ara estem en vies, des de fa més d'un any, per posar el primer peu a l'Argentina.

Just fa una setmana celebraven el primer Legal Hackathon Barcelona. Quin és el balanç?
Totalment positiu: han passat més de 400 persones, una quarantena de ponents (alguns d'ells mai pensaven que serien escoltats) i vam plantejar tres reptes que divendres a migdia no estaven resolts al sector legal i dels quals dissabte es va posar l'embrió. Com a empresari, m'agrada ser partícip d'aquesta revolució del sector on bellugues.

Després d'aquesta experiència, en quin nivell situeu la digitalització del sector legal?
Un dels reptes que teníem era agitar aquest públic que vindria i fer-los pensar que si unien innovació amb el sector, aconseguiríem coses bones i la gent va sortir "enxufadíssima", com es diu col·loquialment. Ha motivat a moltíssima gent, sabem que els reptes que van sorgir evolucionaran i amb això ja ens donem per més que satisfets.
Avui et destaquem
El més llegit