Tirites, un invent casolà

El treballador de Johnson & Johnson Earle Dickson va idear el 1920 les gases adhesives que avui no falten a cap botiquí

La capsa de Tirites és un dels productes obligatoris a totes les llars. Són més grans o més petites, fetes de materials diversos, algunes més acolorides i divertides que d'altres, sobretot quan són per a nens, i no totes són les tiretes originals que Johnson & Johnson va treure al mercat el 1924.

El seu creador va ser Earle Dickson, un treballador de la multinacional nord-americana que s'encarregava de comprar el cotó pels seus productes. La idea se li va ocórrer al veure la seva dona, la Josephine, curant-se una de les moltes ferides que es feia cada dia amb les tasques de la llar.

Llavors s'utilitzaven unes venes més grans i poc pràctiques. Era difícil tapar bé la ferida i, a més, es corria el risc de destapar-se al més mínim moviment. Davant d'això, el seu enginy el va portar a tallar trossets de gasa i a enganxar-los en una tira llarga d'esparadrap que va cobrir després amb una capa de crinolina per evitar que s'adherís a qualsevol superfície.

Vist l'èxit del producte, Dickson va presentar-ho als seus caps. Quatre anys més tard, Johnson & Johnson va posar a la venda uns apòsits anomenats Band-Aids de 45 x 7 cm i va ingressar per elles 3.000 dòlars anuals, una xifra molt per sota de les expectatives.

Lluny de rendir-se, la companyia va regalar mostres als Boy Scouts. Eren nens inquiets, juganers i plens de ferides, pel que les mares veurien en el producte una utilitat molt clara. Dit i fet, va augmentar la demanda i el producte va consolidar el seu lloc al mercat. A més de l'èxit de les tirites, Dickins va tenir una doble victòria: va ser ascendit a vicepresident.

L'arribada d'aquestes particulars venes a Espanya no va ser fins al 1939 de la mà de Gerard Coll. Aquest empresari mataroní va ser el fundador de Laboratoris Unitex, la qual forma part del grup Hartmann des del 1988, i qui va posar el nom comercial de Tiritas, una marca que ha aconseguit convertir-se en el nom genèric pels apòsits adhesius de tota Espanya.

Més informació
Lot, la llanterna radiofònica
Grifoll, de la calcomania tradicional al tatuatge de realitat augmentada
Avui et destaquem
El més llegit