Toc de queda per no matar l'economia valenciana

Puig consensua amb empresaris, sindicats i oposició demanar un confinament nocturn del País Valencià fins al 9 de desembre

Imatge de la reunió urgent d'aquest dijous a València | @generalitat Imatge de la reunió urgent d'aquest dijous a València | @generalitat

Toc de queda al País Valencià. Quan i en quins termes legals és un dels aspectes que s'ha de definir encara, però la intenció valenciana és unànime amb l'objectiu de reduir l'impacte de la Covid-19 en el sistema sanitari i, a més, evitar una nova estocada per a l'economia valenciana. Aquest dijous el president valencià Ximo Puig s'ha reunit amb els agents socials al Palau de la Generalitat a la qual han assistit Salvador Navarro, president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV); Arturo León, secretari general de CCOO del País Valencià, i també amb Ismael Sáez, secretari general d'UGT al País Valencià. La idea és avançar-se a una situació molt pitjor, per això proposaran que el toc de queda dure fins al 9 de desembre per a arribar a Nadal amb unes xifres de contagis per coronavirus baixes que permeten compatibilitzar una major mobilitat dels ciutadans per a les festes.

Tots tres estaven compartint participació (presencial, amb retransmissió online) en el webinar Un futur social per a una millor Europa, organitzat pel centre d'informació Europe Direct Comunitat Valenciana. La reunió, que no constava en l'agenda pública del president Puig, s'ha celebrat per a avaluar la situació de la pandèmia en territori valencià, un dels que registren menor incidència de casos però on està creixent el nombre de contagis. Actualment, tal com va explicar la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló divendres passat, les ciutats d'Elx, Oriola, Guadassuar i Onda estan en ple confinament perimetral. Ara, però, es preveu que el Consell demane al Consell Interterritorial de Sanitat l'aplicació del toc de queda nocturn, entre les 00 hores i les 6 hores, a tot el territori del País Valencià. 

Tant UGT com CCOO han considerat adequada la mesura que proposa el president Puig. En opinió d'UGT, aquest és un plantejament que "positiu", ja que es tracta d'una mesura preventiva que no afectaria de manera greu l'economia. Des de CCOO, el seu secretari Arturo Léon ha traslladat el seu suport al president valencià perquè adopte aquelles mesures que vagen dirigides a compatibilitzar l'activitat econòmica i contindre la pandèmia. "No cal esperar a tindre unes dades roïns que ens obliguen a prendre decisions més dràstiques", han assegurat a través de les xarxes socials. 

 

 

La petició de toc de queda també està ben valorada pels empresaris valencians. El seu president Salvador Navarro ha dit que és la "millor mesura dins de la situació actual perquè l'activitat econòmica tampoc es pare".

Consens polític

D'altra banda, Puig també s'ha reunit a última hora amb la presidenta del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, qui precisament dimecres havia enviat una carta al President per sol·licitar una reunió en la qual valorar la situació actual pels contagis accelerats i les decisions del Consell valencià.

També el síndic de Ciutadans en Les Corts, Toni Cantó, ha demanat que el toc de queda que proposarà la Generalitat en el Consell Interterritorial de Sanitat siga "uniforme" en tota Espanya i que s'aplique per una decisió "tècnica i no política". A més, ha sol·licitat mesures per a fer costat a sectors com l'oci nocturn i de caràcter sanitari. Després de la seua reunió amb Puig, Cantó ha traslladat un missatge de "preocupació i responsabilitat" davant unes xifres de contagis que "comencen a ser preocupants". També ha demanat un "paraigua legal que garantisca que no es patirà una marxa arrere en la mesura" que genere "descontrol i desconfiança en els ciutadans, que ja no saben a què atindre's".

Més informació
Els empresaris i el túnel de l'Himàlaia
Avui et destaquem
El més llegit