Transgourmet (l’antiga Miquel Alimentació) accelera la inversió a Catalunya

La companyia aposta per ser el proveïdor de referència de l’hostaleria

Imatge d’un Gros Mercat de Transgourmet | Transgourmet Ibérica Imatge d’un Gros Mercat de Transgourmet | Transgourmet Ibérica

Transgourmet Ibérica, amb seu a Vilamalla (Alt Empordà), manté un intens ritme de creixement a tot l’Estat sense oblidar els seus orígens catalans, Miquel Alimentació, fundada a Figueres el 1924, aviat farà un segle. A Catalunya, aposta per incrementar els supermercats franquiciats (400 dels 850 del conjunt de l’Estat) i per la línia de food service amb l’objectiu de consolidar-se com a proveïdor de referència de la hostaleria.

Per captar més professionals de la restauració a l’àrea metropolitana de Barcelona, han llançat la campanya “AMB, Ara Més Barcelona”, han contractat una quarantena d’assessors comercials, han habilitat un nou espai en el Gros Mercat de Montcada i Reixach i en construeixen un altre gran centre per a majoristes a Mercabarna orientat als restauradors. Des de l’empresa se subratlla que aquest és un “objectiu estratègic”.

El proper cash & carry (per a majoristes) que posaran en servei serà el de Mercabarna. S’aixecarà en una parcel·la de més de 10.000 metres quadres on abans hi havia l’antic escorxador. Invertiran 10 milions d’euros i contractaran 40 persones.

En paral·lel, Trangourmet ha aplicat aquesta mateixa estratègia a Madrid per captar els negocis de restauració de la capital. Amb aquesta intenció, va llançar la campanya “¡Hola, Madrid! Somos Transgourmet”, també va contractar desenes d’assessors comercials i va impulsar la línia de food service a través de la plataforma logística de Torrejón de Ardoz i els cash & carry d’Alcalá d’Henares, Leganés i del barri madrileny de Villaverde. La diferència és que, a Madrid, la seva implantació és menor.

Dos canvis de propietat en set anys: de Miquel Alimentació a Bright Food i, després, Transgourmet

L’origen de Transgourmet Ibérica està a Miquel Alimentació. La família Miquel, liderada per Ramon Miquel Ballart, que va morir el 3 de gener de 2022 a l’edat de 95 anys, va vendre la companyia el 2015 a l’asiàtica Bright Food, amb seu central a Xangai. Però, a l’estiu de 2021, Bright Food la va tornar a vendre a la suïssa Gourmet Holding, que pertany a la també multinacional suïssa Coop, el segon grup europeu de distribució majorista. La família Miquel es va apartar totalment de la gestió si bé va conservar la propietat sobre immobles de plataformes logístiques. Per cert, aquesta família està emparentada amb el cofundador de Glovo, Òscar Pierre Miquel (la seva mare és neboda del difunt Ramon Miquel Ballart).

Al tancament de 2022, Transgourmet Ibérica comptava amb sis plataformes logístiques, 70 centres cash & carry (amb les marques Gros Mercat, a Catalunya, i GM Cash, a la resta de l’Estat), 24 benzineres GM Oil i uns 850 supermercats franquiciats amb les marques Suma, Proxim i Spar. A Catalunya, segons precisen fonts de l’empresa, es va tancar l’any amb dues plataformes logístiques (Vilamalla i Tortosa), 24 superfícies de cash & carry (13 a les comarques de Barcelona, sis a Girona, quatre a Tarragona i una a Lleida), nou benzineres GM Oil i més de 400 supermercats franquiciats.

Catalunya lidera les apertures de nous supermercats franquiciats de les marques de Transgourmet

Tant en l’etapa controlada per la companyia xinesa com ara amb la suïssa, Catalunya és l’autonomia on s’han posat en marxa més supermercats de les marques de Transgourmet any rere any. El 2019 es va assolir el rècord d’apertures d’establiments franquiciats amb 112 en tot l’Estat (dels quals 49 a Catalunya); el 2020, van ser 95 (42); el 2021, 87 (38); i el 2022, 84 (30 a Catalunya, dels quals 17 a les comarques de Barcelona, sis a Lleida, cinc a Girona i dos a Tarragona). La segona comunitat amb més apertures va ser Andalusia amb 14.

El desembre passat, van anunciar la compra de 35 immobles que acullen els cash & carry que eren propietat de la companyia sueca Sagax Real State i que, fins ara, ocupaven com a llogaters. Així, ara tenen en propietat 37 dels 70 GM Cash/Gros Mercat. Segons l’empresa, aquesta inversió confirma la voluntat del grup suís Transgourmet Holding-Coop d’apostar per aquesta filial.

L’empresa no acostuma a facilitar dades de facturació. No obstant, segons els comptes individuals de 2021, els últims consultables, va tenir unes vendes de 1.016 milions d’euros i uns beneficis de prop de 14 milions.

Les cares de Transgourmet

Al capdavant de Transgourmet Ibérica hi ha el suís Hans UlrichHansueliLoosli (Neuenhof, 1955) en qualitat de president del consell d’administració. L’abril de 2021, en complir els 65 anys, va abandonar la presidència del gegant Coop, de la qual també n’havia estat CEO, en compliment de les normes internes sobre límits d’edat. No obstant, això no li impedeix presidir les filials. Porta més de trenta anys en aquest grup.

El primer executiu de Transgourmet Ibérica és el català Lluís Labairu Munté. Treballa per a aquesta empresa des de 2008 quan s’anomenava Miquel Alimentació. Va arribar a la direcció general el 2019 i s’ha mantingut en el càrrec tot i el canvi de propietat. Sempre ha treballat per a cadenes de distribució. Amb anterioritat ho havia fet per Hiperdino i Ahold a Catalunya.

Més informació
Catalunya protagonitza les noves obertures de Transgourmet
Transgourmet invertirà 10 MEUR a Mercabarna
Catalunya lidera el creixement estatal de Transgourmet
Avui et destaquem
El més llegit