Treball planteja multar Telefónica pels subcontractes

La sanció proposada és de 5,7 milions d'euros per "una trama irregular de subcontractació"

La Inspecció de Treball de la Generalitat ha donat a conèixer aquest dijous una investigació, en col·laboració amb l'Estat, de més d'un any sobre l'estructura i la cadena de subcontractació de Telefónica en el servei tècnic d'instal·lació a Catalunya proposant sancions i liquidacions per import de 5,7 milions d'euros.

Així ho ha dit el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies del Govern, Josep Ginesta, en unes declaracions als mitjans després d'una jornada sobre negociació col·lectiva en el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc).

En concret, dels 5,7 milions d'euros de sancions i liquidacions, contra les quals es pot presentar un recurs perquè tant la investigació com el procés administratiu segueixen oberts, 3,1 milions corresponen a Telefónica com a responsable subsidiària, i la resta a un centenar d'empreses subcontractades, i no es descarta que el nombre d'empreses segueixi creixent.

"Hem destapat una trama irregular de subcontractació", ha dit Ginesta, que ha aclarit que la subcontractació és legal quan és per motius d'eficiència i especialització, però no quan només es realitza per reduir les condicions laborals dels treballadors.

Inspecció de Treball ha obert 332 expedients, dels quals 219 són propostes de sanció per infracció a la normativa sociolaboral per 2,15 milions, 21 actes de liquidació de les quotes a la Seguretat Social, 11 per diferències en la cotització i 10 i per falta en Règim General de la Seguretat Social, per 3,61 milions, i 198 altes en el Règim General de la Seguretat Social i 92 contractes temporals transformats en indefinits.

Així, s'han detectat 200 falsos autònoms que ja han passat al Règim General de la Seguretat Social, així com 100 treballadors temporals irregulars, que han passat a ser indefinits.

"No ens tremolarà el pols"
Ginesta ha dit que no tot val al mercat de treball, i ha afegit que el fil conductor en aquesta cadena és la reducció dels drets dels treballadors, per la qual cosa al Govern català "no li tremolarà el pols" i actuarà amb contundència contra les empreses que cometin aquest tipus d'irregularitats.

Ha explicat que les vagues que van mantenir els tècnics de la cadena de subcontractes de Telefónica van ajudar que els comitès d'empresa s'organitzessin i a recopilar i ordenar la informació per a aquesta investigació, que vol que sigui "exemplaritzant en tots els sectors" i que l'Estat central portarà a terme també en altres autonomies.
Avui et destaquem
El més llegit