• Empresa
  • La Unió Europea aplica l'impost mínim de societats del 15% a les grans multinacionals

La Unió Europea aplica l'impost mínim de societats del 15% a les grans multinacionals

Brussel·les calcula que la mesura pot arribar a recaptar prop de 200.000 milions d'euros addicionals cada any a escala global

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, durant la presentació de les previsions econòmiques de tardor de la Comissió Europea | ACN
El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, durant la presentació de les previsions econòmiques de tardor de la Comissió Europea | ACN
Redacción VIA Empresa | ACN
Barcelona
03 de Gener de 2024

La Unió Europea ha començat a aplicar a partir d'aquest 1 de gener l'impost mínim de societats del 15% a les grans multinacionals, un dels compromisos acordats l'any 2021 entre els països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en el marc de la reforma fiscal impulsada per l'ens. Les noves regles afectaran aquelles empreses amb una facturació agregada de més de 750 milions d'euros anuals que tinguin la matriu i una companyia subsidiària en un o diversos estats membres. Segons els càlculs de la Comissió Europea, la mesura té el potencial de generar una recaptació addicional de 220.000 milions de dòlars (prop de 200.000 milions d'euros) anuals a escala global.

 

"L'any nou suposa un punt d'inflexió per a la fiscalitat de les grans multinacionals; l'entrada en vigor a Europa marca un pas molt important cap a un sistema impositiu més just", ha subratllat el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, a través d'un comunicat. Pel dirigent italià, reduir els incentius perquè les empreses traslladin la seva activitat a paradisos fiscals evitarà el que s'anomena "una carrera cap a l'abisme", és a dir, que els governs redueixin la regulació en matèria empresarial per atraure inversions al seu territori.

La Unió Europea és la primera jurisdicció que tradueix el compromís pactat entre els països de l'OCDE en llei

Alhora, Gentiloni anima la resta de signataris de l'OCDE -al voltant de 140 jurisdiccions a tot el món- que tradueixin el compromís adoptat en llei. "Això ajudarà molts països a finançar inversions crucials i impulsar serveis públics de qualitat", ha destacat. En el comunicat publicat aquesta setmana, la Comissió Europea detalla en quins supòsits s'aplicarà aquesta taxa, més enllà d'aquells en què una empresa operi plenament a la Unió Europea. Si una companyia té la seu de la matriu en un estat membre però una subsidiària en una altra jurisdicció sense impost mínim, l'estat membre procurarà que la subsidiària també paga l'impost mínim del 15%.

 

En paral·lel, l'executiu també apunta que la directiva assegura que s'aplicaran mesures impositives "efectives" en aquells supòsits on la seu de la matriu estigui situada fora la UE. D'aquesta manera, es pretén gravar els beneficis que obtenen les empreses en els països on operen, malgrat no tenir-hi presència física.

Institució pionera

La Unió Europea és la primera jurisdicció que tradueix el compromís pactat entre els països de l'OCDE en llei. Després del primer acord l'octubre de 2021, els estats membres van consensuar de forma unànime l'any 2022 iniciar els tràmits per transposar-lo.

L'impost mínim del 15% és un dels dos pilars de la reforma en matèria de fiscalitat impulsada per l'OCDE. L'altre fa referència a l'establiment de nous criteris per a la reassignació de la càrrega tributària, amb l'objectiu d'adaptar els models impositius a les noves realitats del segle XXI.