UPC, 50 anys formant els dissenyadors del país

La Universitat Politècnica de Catalunya s'ha convertit en el referent tecnològic de l'educació de país

El campus de Manresa de la UPC |UPC El campus de Manresa de la UPC |UPC

La Universitat Politècnica de Catalunya és el centre de referència en la tecnologia, enginyeria i arquitectura del país i un dels més reconeguts del camp a nivell europeu. A escala mundial, està situada en la posició 319 del rànquing QS World University Rankings i en algunes matèries se situa entre les 50 primeres. Al conjunt de l'estat és líder en molts camps.

Són 50 anys de trajectòria d'èxits i amb una clara vocació de desplegament territorial per tot Catalunya, amb escoles i facultats repartides pel país. Milers de professionals s'han format a les seves aules. Així ho resumeix el seu rector, Daniel Crespo: "Si mires per la finestra, la gran majoria dels edificis els han fet arquitectes de la UPC; les vies de comunicació, les han fet enginyers de la UPC; Les xarxes de telecomunicacions que fem servir, les ha fet gent de la UPC". Un motiu que els fa sentir orgull de la seva història.

Daniel Crespo: "La imatge del país és obra de gent que s'ha format a la UPC"

"La tecnologia dona forma al país. I la imatge del país és obra de gent que s'ha format a la UPC. Això dona una idea de la responsabilitat que tenim", emfatitza. En aquest sentit, afegeix: "No pots afrontar els reptes de la societat des de l'òptica d'una escola d'enginyers de camins, per exemple. S'ha de mirar de forma més global".

Més de 200 anys d'història

El naixement de la UPC es remunta el 1971, quan es van aplegar diverses escoles tècniques existents com les d'enginyeria, arquitectura o nàutica, que data del segle XVIII. Any a any, es van incorporant facultats existents i se'n creen de noves, com la de telecomunicacions. Així es va formant un conglomerat que avui dia aplega 18 centres docents que titula anualment més de 6.000 estudiants de grau i màster i més de 500 doctores i doctors.

"En aquells moments l'ensenyament superior es configurava a través de les universitats i les escoles individuals havien perdut el sentit. L'agrupació de les escoles tècniques en una universitat fa que la suma sigui molt més que les parts", destaca Daniel Crespo.

FNB

La Facultat de Nàutica a Barcelona, del segle XVIII |UPC

Amb tot, celebra que "La UPC és avui la universitat de referència en tecnologia a Catalunya". "No s'entendria tenir 15 escoles diferents anant cadascuna per la seva banda, quan estàs en un món on les universitats competeixen com a institucions molt més grans. Això dona també projecció internacional a les escoles", afegeix.

De Barcelona al territori

Una de les característiques de la UPC és el seu desplegament territorial, amb campus universitaris a set ciutats catalanes. Tot i que inicialment es va batejar com a Universitat Politècnica de Barcelona, ja ha deixat enrere aquesta realitat. "La UPC és més important a Terrassa, Manresa o Vilanova que a Barcelona", sentencia el rector.

Daniel Crespo: "Estem a prop del teixit industrial de Catalunya, que cada vegada està més al territori i menys a Barcelona"

En la filosofia de la institució hi ha la voluntat de ser pròxim a les empreses i aquest és el motiu que explica la seva dispersió geogràfica. "L'impacte d'una escola de tecnologia o industrial en el territori on està és molt important. Si han nascut allà, és perquè hi havia empreses", apunta Crespo, que destaca el valor de la UPC en municipis com Terrassa, Manresa o Vilanova. Ciutats històricament industrials que van requerir en el seu moment d'escoles tècniques per formar els seus treballadors.

"Estem a prop del teixit industrial de Catalunya, que cada vegada està més al territori i menys a Barcelona", afirma.

Orgull UPC

Com recorda Crespo, el paper dels enginyers o arquitectes de la UPC en la construcció del país ha estat fonamental. Això genera una gran responsabilitat pel centre. "Si quan formes els estudiants els hi dones un determinat comportament ètic, en el desenvolupament de la seva professió s'acabarà veient. Si tens un enginyer que li és igual el medi ambient, no el cuidarà. Tenim una feina molt important d'explicar als nostres titulats la seva responsabilitat, perquè canvien el país", assenyala.

Aquesta formació de professionals es respira pel teixit empresarial i industrial del país. Com a exemple, el rector recorda les moltes trobades que va tenir durant el Mobile World Congress, amb directius i responsables tècnics de companyies de prestigi. "Molts em deien que havien estudiat a la UPC", emfatitza amb orgull.

Apropar-se a les empreses

Aquesta realitat lliga amb un dels objectius històrics de la UPC, com és la proximitat amb el teixit empresarial i industrial. Un fet, la relació amb el sistema universitari en general, que des de les empreses sovint es troba a faltar. "Tenim unitats específiques per facilitar la relació amb l'empresa. Una empresa interessada té punts clars d'entrada per presentar un problema i rebre ajuda", destaca Crespo.

En aquest sentit, assenyala que cada any ajuden a impulsar deu start-ups, de les quals es queden una petita participació. "Podem parlar de casos d'èxit. La valoració és molt satisfactòria", assegura Crespo, que indica que actualment tenen convenis i acords de col·laboració amb prop de 2.000 empreses catalanes.

Daniel Crespo: "L'empresa ha de deixar de veure la universitat com una cosa que està lluny, ha de venir i preguntar"

"Fem un gran esforç per visibilitzar la nostra expertesa. Si les empreses venen, les rebem amb els braços oberts. Però l'empresa ha de deixar de veure la universitat com una cosa que està lluny, ha de venir i preguntar", reclama.

Un repte que es troba sovint la universitat és avançar el mateix ritme que ho fa el món empresarial, amb un creixement exponencial de la tecnologia i les necessitats de nous professionals. Una assignatura pendent, no només a Catalunya, és la formació de professionals especialitzats en nous camps com la intel·ligència artificial, el big data o la robòtica.

"No pots obrir un grau nou per cada moda, però tampoc et pots quedar al marge. Per exemple, acabem d'obrir un grau d'Intel·ligència Artificial perquè hi ha demanda i interès en aquestes aplicacions en les empreses. Hem d'escoltar el que cal i posar-ho en marxa, amb un criteri", apunta.

La falta de dones, un gran repte

I si falten professionals tècnics en general, encara és més necessari l'increment de la presència de dones en carreres tècniques. A la UPC, actualment hi ha un 29% de les estudiants que són noies (ha crescut un 5% en cinc anys). I el 27% del professorat són dones. Encara molt lluny de xifres d'igualtat. Per Crespo, un dels objectius és revertir aquesta realitat, però reconeix que no és una tasca que es pugui fer exclusivament des de la universitat. Apunta a un canvi en la societat per transformar les mentalitats existents.

"La decisió de quina carrera, si més tècniques o socials, es farà es pren al voltant dels 9 o 10 anys. Una de les coses que treballem més és en la utilització de referents, visibilitzar la tasca de les dones en el món científic i tecnològic. Per exemple, la vacuna de Pfizer ha involucrat una quantitat d'investigadores impressionant. S'han de buscar referents que demostrin a les nenes que poden fer coses tant o més importants o interessants com els homes", explica.

La universitat pública, estructura d'estat

Per Daniel Crespo el paper de la universitat pública és inqüestionable. Com a mostra, exposa el seu cas: "Soc fill de la universitat pública i d'una família molt humil. Quan vaig acabar el batxillerat, l'última cosa que podia imaginar era que fos rector de la UPC. És una de les grans virtuts de la universitat pública. Dona moltes possibilitats i obre molts camins a la gent, independentment de la seva procedència social. I això no té preu. La universitat pública ha estat el gran ascensor social del nostre país".

I més en un àmbit com el de la tecnologia i la ciència, on la UPC presumeix de ser la universitat amb millors índexs d'ocupabilitat. Un 93% dels titulats treballa i un 76% troba feina en menys de 3 mesos. També la mitjana de salari és de les més elevades.

Referència europea

"Serem una de les universitats de referència mundial, que ja estem a prop de ser-ho". Aquesta és l'esperança de Daniel Crespo per les pròximes dècades. Segons el rànquing de Xangai, la UPC ja és la tercera universitat europea en tecnologia i ciències instrumentals. També és la 29a al món en enginyeria civil i la 20a en arquitectura.

ranquings upc

Posició de la UPC per matèries segons el rànquing de Xangai | UPC

Tot i que l'objectiu no és directament guanyar posicions en aquestes classificacions, com explica Crespo: "Fem les polítiques que pensem que li convenen al país i a la universitat. Si milloro la relació entre la universitat i les petites empreses, és molt difícil que aparegui en un rànquing, però potser és el que ens convé com a país".

Així s'ha construït la UPC, la universitat que ha format els constructors del país i que és un element clau per garantir la competitivitat futura de Catalunya, en un món cada vegada més tecnològic i on els professionals tècnics són imprescindibles. El seu èxit futur serà també un èxit pel país.

Avui et destaquem
El més llegit