• Empresa
  • De valer 47.000 milions a la fallida: WeWork, el gegant del 'coworking', es declara en fallida

De valer 47.000 milions a la fallida: WeWork, el gegant del 'coworking', es declara en fallida

La companyia va transformar el sector i va disparar la seva valoració per convertir-se en l'empresa emergent més prestigiosa dels Estats Units

Una oficina de WeWork a Estats Units | EP
Una oficina de WeWork a Estats Units | EP
Redacción VIA Empresa
Barcelona
08 de Novembre de 2023
Act. 08 de Novembre de 2023

El 2019 WeWork era l'empresa emergent més prestigiosa dels Estats Units. La seva idea de llogar oficines compartides, batejada com a coworking, va transformar el sector i va disparar la seva valoració fins als 47.000 milions de dòlars. Aquest dilluns, la companyia fundada el 2010 per Adam Neumann i Miguel McKelvey s'ha declarat en fallida i ha sol·licitat la protecció de les autoritats després d'admetre que no és viable. Amb un volum de deutes que oscil·la entre 10.000 i 50.000 milions, al voltant d'un 92% dels seus prestadors va acordar ahir una reestructuració per renegociar els costosos contractes de lloguer. Fa uns dies, a VIA Empresa vam anunciar que la multinacional està negociant la seva sortida amb propietaris d'oficines de Barcelona on té centres de coworking. A l'edifici d'av. Diagonal, propietat d'Emesa, la negociació està pràcticament tancada. 

 

En un comunicat, WeWork ha explicat que també es declararà en fallida al Canadà, però que aquest procediment no afectarà els locals que té fora d'aquests dos països. Tot i això, The New York Times ha assenyalat que la fallida podria ser devastadora per als propietaris d'edificis que ja van acceptar reduir els diners que li cobren a la startup per mantenir-la a la superfície. A finals de juny, WeWork disposava de 777 oficines a tot el món, també a diferents ciutats d'Espanya.

 

WeWork va protagonitzar un dels ascensos empresarials més meteòrics de la història als EUA, però el seu enfonsament també ha estat espectacular. En gran part, el seu èxit es va fonamentar en la personalitat carismàtica i ambiciosa d'Adam Neumann, que va convèncer inversors, empleats i mitjans de comunicació que la seva companyia canviaria el món. El 2019, una ronda liderada per SoftBank va disparar el seu valor fins a 47.000 milions de dòlars.

WeWork té un volum de deutes que oscil·la entre 10.000 i 50.000 milions

No obstant això, sota aquesta capa lluent no hi havia or. L'empresa perdia molts diners, les seves previsions eren exagerades i la seva estratègia estava a la mercè dels capricis messiànics de Neumann i la seva família. El setembre d'aquell any els accionistes van forçar la dimissió com a conseller delegat en destapar-se el seu "comportament excèntric", el "consum de drogues" i l'apropiació de fons.