Xavier Berneda, amb pas ferm al capdavant de Munich

El conseller delegat de la companyia de calçat és finalista al premi Emprenedor de l'Any d'Ernst & Young

Fa poc més d'un any, Xavier Berneda i el seu germà David van abandonar la gestió de Munich, l'empresa familiar de calçat amb seu a Capellades, per desavinences amb una part de la família. Poc després, els artífex del creixement de la companyia hi van retornar com a propietaris absoluts.

Des de llavors, Xavier Berneda és el conseller delegat de Bern 2 Run, el hòlding que agrupa totes les societats de Munich i que inclou la marca Munich i Bernher, marca blanca de sabates i accessoris esportius, així com una xarxa de botigues i una empresa de comunicació. Sigui com sigui, la seva trajectòria ha estat estretament lligada a aquesta companyia que ha crescut gràcies a les populars sabatilles esportives de la X.

Berneda, tercera generació d'una família de sabaters (l'empresa es va crear l'any 39), va aprendre l'ofici de mans del seu pare, ja de ben jove: "Era molt mal estudiant i després de deixar inacabats diversos cursos d'FP, el meu pare em estirar les orelles i em va portar a la fàbrica", recordava ell mateix en un acte de la Pimec.

L'empresa familiar va fer un gir l'any 2000, quan es va reeditar la línea GOAL, i el model de sabatilla de futbol sala es va convertir en calçat de carrer. Un canvi de rumb impulsar per Xavier Berneda i el seu germà i que va representar la projecció internacional de la marca Munich. "Al final, tot es basa en tenir clar que només venc sabates", afirma.

Ara, al capdavant de nou de Munich, Xavier Berneda és un dels finalistes del premi Emprenedor de l'Any que concedeix la consultora Ernst&Young (EY). En cas d'emportar-se el premi d'EY, no seria el primer que rep Xavier Berneda, qui l'any 2008 ja va ser guardonat amb el premi 'Jove empresari' de l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya. Berneda és, a més, l'actual president de la patronal AFYDAD.

Des de la seva posició, Berneda és un dels empresaris catalans que més obertament ha opinat sobre el procés independentista de Catalunya. En una trobada recent organitzada pel diari El Periódico, Berneda assegurava que no se sent representat pels polítics actuals. "No sento que defensin ni les empreses ni la cultura del país. Jo soc català. Això s'ha d'arreglar i al final necessitem inversió. A la locomotora de l'Estat nacional, del passaport que tenim, s'ha d'injectar diners per funcionar", va dir Berneda, qui també va afegir: "Jo no estic fent política, entenc que hem de decidir el que volem fer, i si parlem de la consulta, tinc una inquietud per saber què votaria la gent, perquè potser ens emportem una sorpresa".

Avui et destaquem
El més llegit