Zonair 3D, l'aire més pur del món es fa a Catalunya

Louis Vuitton, Carrier, Veritas o Caixabank són alguns dels clients de Zonair 3D

Una de les bombolles de Zonair 3D |Cedida Una de les bombolles de Zonair 3D |Cedida

Xavier Trillo va quedar sorprès quan de petit va veure El chico de la burbuja de plástico, una pel·lícula protagonitzada per John Travolta que narra la història d'un nen sense sistema immunitari que ha de viure en una bombolla per no posar-se malalt. Anys més tard, va convertir aquell record en negoci i va crear una empresa pionera en garantir i crear aire pur en qualsevol espai. Va ser el 2006.

Quinze anys després, Zonair 3D proporciona aire net a més d'una vintena de països, és el proveïdor dels quiròfans mòbils de Metges Sense Fronteres a tot el món i col·labora amb esportistes d'alt nivell. Amb el coronavirus, la consciència de la importància de l'aire purificat s'ha disparat.

Trillo: "Volia fer el millor aire interior del món"

"Naixem amb una preocupació per la contaminació atmosfèrica i la presència de virus en hospitals", detalla Trillo, CEO i president de la companyia. En els inicis, col·laboren amb entitats com la UPC per resoldre la problemàtica de la contaminació de l'aire, especialment en llocs tancats. I és que recorda que "entre el 80-90% de la vida vivim en interiors". Cases, oficines, transports... El seu objectiu era ambiciós i clar: "Volia fer el millor aire interior del món".

Els quiròfans de campanya de Metges Sense Fronteres

Després de temps d'investigació i innovació en tecnologia, llancen el seu producte: Bubble Pure Air. Una mena de bombolla on s'elimina al 100% qualsevol virus i totes les partícules contaminants. La concepció inicial és portar aquesta bombolla a hospitals i quiròfans. Avui ja estan presents en l'Hospital Sant Joan de Déu o la Clínica Quirón.

El 2013 va arribar un altre gran pas endavant en el sector sanitari. Zonair 3D arriba a un acord amb Metges Sense Fronteres, que comença a utilitzar les seves bombolles com a quiròfans de campanya per cirurgies d'emergència en context de conflictes o desastres naturals. El primer país on es proven és a Síria.

"Eliminem virus, bacteris, contaminació atmosfèrica, partícules ultrafines. Els nostres filtres s'utilitzen en quiròfans de classe A, el màxim nivell. I complim les normatives hospitalàries de tot el món", destaca Xavier Trillo.

De fet, el seu sistema de filtratge és únic i tenen registrada la patent. La tecnologia és desenvolupada conjuntament amb institucions com la UPC o el CSIC. "La nostra tecnologia d'eliminació de gasos és única", emfatitza el president de la companyia.

Louis Vuitton o Carrier

A mesura que passa el temps, van ampliant els productes. Bombolles, purificadors d'aire integrats en edificis, purificadors mòbils o furgonetes lliures de contaminació. Tots amb la mateixa certificació i qualitat com si fos per un quiròfan. I veuen que la utilitat del seu projecte va molt més enllà del sector hospitalari i comencen a portar-lo a espais residencials, oficines o transports. Actualment, estan treballant amb un important fabricant de vehicles per incorporar els seus filtres en els cotxes.

I és que la contaminació és cada vegada més alta, especialment en entorns urbans. Desenes de milers de persones moren cada any al món per aquesta causa. El seu objectiu és convertir-se en el "pulmó" de les ciutats. Trillo, explica com l'aire de dins dels edificis és igualment contaminant, ja que entra aire de l'exterior i també per productes de dins. Els seus sistemes de purificació permeten eliminar els gasos contaminants i expulsar aire pur al centre de grans metròpolis.

L'aire pur de la Xina, fet a Catalunya

Les oficines de CaixaBank o Bankinter, hotels, el Metro de Madrid, Renfe, tots els establiments de Veritas o Natura Bissé són només alguns dels noms que ja utilitzen els seus purificadors. I també el tenen totes les botigues Louis Vuitton del món.

Fins al 2019, el 95% de la seva facturació provenia de l'exportació. París, Santiago de Xile, Nova York, Singapur, Hong Kong, Zhenshen, Benjing, Shangai, Doha i Dubai són alguns dels punts on es pot trobar la seva tecnologia. Per exemple, a Santiago de Xile han participat en la construcció del primer edifici del món completament amb aire pur.

xavier trillo zonair 3d

Xavier Trillo, president i CEO de Zonair 3D | Cedida

A la Xina, col·laboren amb gegants com Carrier o les Escoles Montessori. De fet, és el país asiàtic, un dels més contaminats del món, on tenen la major part de les vendes. També destaca l'Orient Mitjà i països europeus. Ara, s'inicien als Estats Units.

Rafa Nadal i les bombolles

La peculiaritat de la seva tecnologia i productes els ha fet també teixir aliances amb esportistes d'elit. Un cas és el de Rafa Nadal i la Federació de Tenis, o equips professionals de primer nivell. "Veiem que la majoria d'esportistes practiquen en zones urbanes. Estan hiperventilant i, per tant, absorbint molta més contaminació", explica Trillo. D'aquí, destaca, sorgeixen molts problemes respiratoris.

Així, esportistes professionals aposten per les seves bombolles, que tenen instal·lades a casa o centres d'entrenament. "Prevenen l'asma de l'esportista i garanteix una recuperació molt més ràpida i sana", ressalta.

Coronavirus i aire pur

L'eliminació de virus és un dels pilars dels productes de filtratge de Zonair 3D. De fet, el seu naixement sorgeix davant el fet que hi havia pacients agafaven malalties víriques o infeccions durant la seva estada en els hospitals. Aquesta realitat amb l'aparició de la Covid-19 ha pres una nova dimensió. "Ens han crescut les demandes amb el coronavirus. Hi ha una conscienciació que la qualitat d'aire interior és molt important", destaca Trillo.

Un exemple és el Departament de Sanitat de la Generalitat Valenciana, que va adjudicar a Zonair 3D i una empresa sueca la fabricació de 8.000 purificadors d'aire per les escoles. Ara estan col·laborant amb el CSIC per incorporar nanofibres en els seus filtres per retir els virus i inactivar-los.

Un missatge en què insisteix Trillo és que la majoria de filtres d'aire que han aparegut arran de la covid-19 no garanteixen la purificació i eliminació del virus.

Fabricació a Catalunya i exportació a la Xina

Actualment Zonair 3D compta amb una seixantena de treballadors en fàbrica i una xarxa de mil distribuïdors. Tenen tres plantes, una a Caldes i dos a Granollers, on fabriquen tots els productes. Al contrari de molts, fabriquen a Catalunya i exporten a la Xina.

El 2020 acabaran amb una facturació d'uns 20 milions d'euros, tot i que la crisi de la pandèmia, tot i fer créixer l'interès, no els ha ajudat per l'aturada de l'activitat. I llancen un avís: "El virus acabarà, però la contaminació quedarà".

Més informació
Industrial Bolsera, la fàbrica catalana de les bosses de Zara i Mango
Runroom, la consultora digital catalana que triomfa als Oscars de la tecnologia
Avui et destaquem
El més llegit