• Espanya, el major cultiu ecològic però el menor consum

Espanya, el major cultiu ecològic però el menor consum

L'agricultura i la ramaderia ecològiques ocupa 50.000 treballadors a l'Estat espanyol

Vinyet Marcet, membre de l'APAG, amb una carbassa de grans dimensions que va créixer al seu camp
Vinyet Marcet, membre de l'APAG, amb una carbassa de grans dimensions que va créixer al seu camp
EFE
07 de Maig de 2014 - 06:40
Act. 08 de Maig de 2014 - 10:55
Espanya és el país de la Unió Europea que cultiva una major superfície ecològica però, a la vegada, és el que presenta un menor consum d'aquest tipus de productes, ha assegurat Ángeles Parra, la directora de Biocultura, la fira de productes ecològics i consum responsable, presentada aquest dimecres.

Parra ha titllat Espanya "el gran graner d'Europa" perquè, ha indicat, el 80% de la producció ecològica que s'obté al país -i que ocupa més de 1.800.000 hectàrees- s'exporta a l'estranger.

"L'agricultura i la ramaderia ecològiques utilitzen 50.000 persones a Espanya, però és un sector que podria oferir encara més feina perquè es basa en el petita i mitjana empresa", ha subratllat Parra, qui ha afegit que la mitjana espanyola de despesa en aquests productes és de 20 euros per persona i any, mentre que en països com Suïssa, Dinamarca o Alemanya la xifra puja als 160 euros.

Fira Biocultura
Després de passar per València i abans d'anar a Bilbao i Madrid, Biocultura arriba a la capital catalana, on se celebrarà des d'aquest dijous i fins al diumenge al Palau Sant Jordi amb més de 60.000 visitants, 400 activitats i 700 empreses convidades.

Aquest any el 53 % dels expositors seran sobre alimentació ecològica certificada, però també estaran presents les energies renovables, el turisme rural, els teixits orgànics, materials de la construcció o cosmètica ecològica.

Entre les novetats d'aquesta 21a edició destaca l'èmfasi que donarà la fira a l'aqüicultura ecològica com a resposta a la "sobreexplotació dels recursos naturals derivats de les tècniques convencionals".

Montse Escutia, la secretària de l'Associació Vida Sana, que organitza la mostra, ha explicat que aquesta tècnica consisteix a criar espècies animals aquàtiques en aigua de gran qualitat, sense productes agressius amb el medi ambient, amb menys concentració d'animals i donant-los més temps per engreixar.

En aquest sentit, la responsable de pesca d'Ecologistes en Acció, Lydia Chaparro, ha insistit en la necessitat de millorar la gestió dels recursos pesquers perquè "estan desforestant el mar cada dia" amb impunitat. Chaparro ha apuntat que dos de cada tres peixos que es consumeixen a Espanya provenen de fora de la Unió Europea i que la primera condició per a un consum responsable és "la proximitat perquè es redueix l'empremta ecològica" encara que, ha afegit, "el consumidor no és el culpable" de la situació.

Durant l'acte, Chaparro ha presentat la guia de consum responsablede peix i marisc Sense Mala Espina, elaborada per l'organització ecologista i que pretén "informar dels problemes de l'actual model de producció i gestió pesquera" i "facilitar les decisions sobre què consumir".