Estraperlo 2013: tot el que agrada d'un vi negre

Suau, afruitat i especiat. Necessites alguna cosa més per beure?

L'estraperlo és una de les pràctiques que es van fer més notòries durant la postguerra espanyola, però no dubteu que de martingales i negocis fraudulents, n'han existit des de molt abans. Per conèixer l'origen d'aquest mot, ens situem a l'època de la Segona República, quan arriba a l'Estat un nou joc de ruleta elèctrica de la marca "Straperlo", (la marca és la unió de les primeres lletres dels noms dels seus creadors Strauss, Perel i Lowann).

Aquest va tenir els dies comptats com a joc de taula, ja que va entrar al casino de Sant Sebastià mitjançant la via dels suborns, i quan es va demostrar que a més a més era fraudulent, va suposar tot un escàndol i propiciar la fi de la Segona República.

Així mateix, en els anys de la dura postguerra, també se li dóna aquest nom a les pràctiques de comerç il·legal i al mercat negre d'articles que eren intervinguts per l'Estat o que estaven subjectes al racionament. La gent que va viure la guerra civil se les havia de buscar per subsistir, els que tenim pares i avis que han viscut aquells temps ho recorden prou bé. I si voleu saber-ne més, podeu llegir a Laura de Andrés Creus que amb el seu llibre El preu de la fam. L'estraperlo a la Catalunya de la Postguerra, on ens retrata les habilitats i la picaresca de l'època.

Després d'escoltar totes les aventures de la seva mare i àvia, Jordi Abat, propietari del celler Abad & Vins de Cardedeu, decideix posar-li el nom d'Estraperlo a un dels seus vins. I abans ja ho havia fet amb un cava.

Abad & Vins és una empresa familiar del Vallès Oriental que, a més de tenir botiga especialitzada en vins, treballa vins propis amb diferents DO's. Compren el raïm als cellers de les zones que més els agraden, escullen les varietats i el percentatge per als cupatges. L'Estraperlo 2013 surt de la comarca de l'Alt Camp, fruit de la col·laboració amb la bodega Vins Padró. A més, pel poc temps que duu al mercat, ja està obtenint bons reconeixements en concursos com la medalla de bronze que va guanyar com a Millor Negre Jove en els Premis Vinari 2014.

Està elaborat amb dues varietats de raïm, l'ull de llebre i la merlot. La combinació d'aquestes dues dóna un vi ple d'aromes de fruites del bosc madures i notes d'espècies. En boca ens ofereix una textura suau, d'entrada fresca, la d'un jove amb fruita carnosa i madura, acabant amb un final especiat. No presenta tanins molt forts, i tampoc és massa dolç. S'aconsella servir-lo una mica fresc, entre 12 i 16 °C.

És un d'aquests vins fàcils de beure i que també ens farà començar a gaudir de la complexitat aromàtica dels vins. Senzill de maridar-lo amb qualsevol plat o tapa. Que si se'ns queda buida la copa, la reomplirem amb alegria. I si existís algun concurs de vins agradables, per als sentits i que no rasqués molt ni a la boca ni a la butxaca, l'Estraperlo segur que quedaria entre les primeres posicions.


Setmanalment, VIAempresa presenta un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit