Finca Ca n'Estella Gran Clot dels Oms Xarel·lo 2012: l'elegància femenina

Un blanc suau del Penedès que es presenta amb una renovada imatge més moderna i atractiva

Clot dels Oms és la marca amb la qual es comercialitzen els vins de la Finca Ca n'Estella del Penedès que procedeixen de vinyes ubicades a Sant Esteve Sesrovires, algunes com les de xarel·lo molt antigues.

Aquest celler penedesenc conjuga la joventut i l'ímpetu de les noves generacions de la família Vidal amb l'essència del llegat de l'avi, Delfí Rabetllat, qui va comprar la finca i va apostar per començar a fer vins i caves de qualitat. Per continuar allò que ja va començar l'avi, Anna Vidal, l'actual enòloga i enginyera tècnica agrícola del celler, aposta per una agricultura integrada, per gestionar la vinya de manera ecològica i econòmica, prioritzant els mecanismes de regulació natural amb una producció viable de raïm d'alta qualitat. Una aposta que vol preservar el medi ambient i la salut humana, ja que sent un dels cellers més propers a Barcelona i, a pocs metres de la fàbrica de la Seat, poden contrastar fàcilment el ritme de la gran ciutat i el de la seva masia del 1.789, envoltada de natura.

Una escapada a la finca i us adonareu d'això, amb tots els detalls històrics i l'ambient privilegiat que comparteix la família amb les visites enoturístiques: hi trobareu des de restes romàniques com una sitja mil·lenària amb què s'elaborava vi antigament, un pati interior ple de magnòlies on acullen els actes i mercats de productes de proximitat, els raconets farcits dels souvenirs que l'avi portava de la seva volta al món, i el porxo recuperat a l'estil chill-out per poder gaudir d'una bona estona a la fresca.

Res desentona i això és perquè a Ca n'Estella "manen les dones". L'elegància i el punt femení de les Vidal també el trobarem en els seus vins. I sobretot en el nou Gran Clot dels Oms Xarel·lo 2012, que s'ha presentat a principis de desembre, amb una nova imatge de la marca més moderna i atractiva.

Aquest és un vi elaborat únicament amb xarel·lo, de vinyes de més de 60 anys. Se n'han obtingut un total de 1.500 ampolles de la collita de 2012, i la seva elaboració ha tractat el varietal amb cura des d'un bon principi, perquè envelleixi elegantment, adquirint matisos que el permetin seduir al paladar.

Quan el raïm va estar en el seu punt òptim de maduració, es va recollir manualment i es va procedir al premsat directe. Al cap de dos dies de començar la fermentació, es va continuar el seu procés d'elaboració i criança passant el most en bótes franceses i hongareses, amb la presència de les mares fines del raïm durant els primers tres mesos, i practicant el bâtonnage, o remogut, per mantenir aquestes mares en suspensió per tal que aportin aromes i densitat al conjunt.

El resultat és un vi que ens conserva les característiques del xarel·lo, és a dir, un conjunt d'aromes afruitades i d'herbes mediterrànies, molta frescor i bona acidesa. El pas per fusta i la criança amb les mares, ens el fa molt suau en boca, amb un caràcter sedós però amb cos. El xarel·lo també dóna vins de bona graduació alcohòlica, aquest té un 13,5% d'alcohol. I el final és llarg i persistent, deixant-nos unes subtils notes minerals i matisos torrats.

El Gran Clot dels Oms no és una bomba ni al nas ni al paladar i, precisament per això, és una de les bones opcions per quedar bé en diversos maridatges. Aquest blanc ens farà molt agradables els acompanyaments amb peixos blaus, carns blanques, pastes, arrossos. I aquest també és el punt femení de l'elegància: saber comportar-se en cada ocasió.

Setmanalment, VIAempresa presenta un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit